Citroen C4 coupe, co sadzicie o tym autku ?

28 Cze 2010, 17:11

Witam

Moj budżet to około 25tys, przeglądam rożne fora przez ostatni miesiąc i nie mogę sie za bardzo na nic zdecydować. Ostatnio wpadł mi w oko Citroenik C4 coupe 1.6 HDI, 110KM 2006r przebieg 70tys. 6 poduszek, climatronic, tempomacik i takie tam (bez nawigacji), spalanie w mieście ok 5-6l, w trasie 4.5l wiec raczej auto ekonomiczne.
Chciałbym zapytać użytkowników lub ludzi którzy mieli styczność z tym modelem co on nim sadzicie ? Francuzy raczej opinii na forach z tego co widziałem nie maja zbyt pozytywnych ale wychodzę założenia ze nie ma co wrzucać wszystkich aut (french) do jednego worka i lepiej się skupić na konkretnym modelu :)
Samochodzik ten sprzedaje mój znajomy wiec mam pewność ze autko nie "kombinowane", z tego co mówił zero awarii jakichś poważniejszych, wymiany jedynie części eksploatacyjnych.
Często na forach w tej cenie polecane sa A3, Golfy 4, Astry 2 itd ale żadne autko jakoś mnie nie przekonuje, bardzo podoba mi sie A3 ale w tej cenie można kupić rocznik 2000-2002 gora z przebiegiem +180tys wiec różnica miedzy C4 ok 4-6 latek, dość dużo.
marus
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

28 Cze 2010, 20:22

Mam przyjemnosc jezdzic z kolega na studia tym autem w wersji hatchback i powiem Ci ze coupe bym wzial od razu gdybym mial kase. Silnik 1.6 diesela jest bardzo ekonomiczny, w mieszanym cyklu pali 4,6 l ropki a zarazem jest bardzo dynamiczny. Ma wysoki moment. Mysle ze lepiej gdybys kupil 2.0 . Spalanie na pewno nie duzo wieksze a pewnie wymiata ! :)
Pozdrawiam
pelo177
Nowicjusz

Miejscowość: CCH

28 Cze 2010, 21:14

Jeśli 2.0 HDi ma te same dolegliwości co z w C5,307 i pokrewnych to bym sobie darował :wink: Co do ekonomiki to jest porównywalny z 1.5 dCi choć jak się postarasz to większym silnikiem też możesz się do tego zbliżyć np. E290 TD 129KM i 300Nm spalanie trasa ok 6l (mój rekord 5.72l/100km w dwie osoby) w mieście ok 7.5l a auto o wiele cięższe i większe. Ja bym proponował rozejrzeć się za jakąś Bawarką albo Mesiem, no i jeszcze Audi, niech będzie 2 lata starszy ale będziesz zadowolony a komfort równie duży (przynajmniej w BMW i Mercu)
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

28 Cze 2010, 21:59

Facet szuka ekonomicznego i w miarę młodego auta (i słusznie) a Ty mu mówisz o starym Mercedesie i BMW. Stare to jest dobre wino i to też nie każde.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

29 Cze 2010, 07:34

Czasem jeżdżę C4 1,6HDI 90KM i powiem, że silnik jest fajny i ma rewelacyjne hamulce ale samo auto szału nie robi. Głośne jest zawieszenie, kierwnica ma tragiczny kształt, słaba widoczność w tych fikuśnych lustereczkach. Ogólnie - nie czuję się w tym aucie dobrze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

29 Cze 2010, 08:38

Jogi4x4 a jakie dolegliwości ma 2.0 HDI? inna sprawa, że autor pyta o 1.6 HDI.
Silnik mogę polecić z czystym sumieniem żwawy, cichy i ekonomiczny(nieporównywalnie bardziej ekonomiczny niż 2.9 TD w okularze a i żwawszy przy okazji).
Co do C4 się nie wypowiem bo nie jeździłem ale cena bardzo atrakcyjna patrząc na ceny zadbanych sztuk więc jeśli jest pewny to warto :razz:
BTW: rzeczywiście za 25tys. kupisz BMW lub Mercedesa z 2004r :roll: a nawet jeśli to pierwszą A klasę 1.4 która z Mercedesem nie ma zbyt wspólnego. a C4 jest na pewno lepszym samochodem niż A3 1 generacji.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

29 Cze 2010, 10:04

Dzieki za wszystkie odpowiedzi :) Tak jak napisał Kierunkowskaz szukam raczej autka ekonomicznego i nie dużego, własnie coś pokroju C4, póki co jestem zdecydowany na nie tylko jeszcze chciałbym go zabrać do jakiegoś serwisu żeby podpięli pod komputer itd i posprawdzali wszystko co można. Chyba taka przyjemność nie będzie kosztować więcej niż 200-300zl.
Szczerze mówiąc jeszcze jakiś czas temu bylem zdecydowany własnie na A3 pierwszej generacji lub Golf 4 bo są bardzo polecane w tym przedziale cenowym ale jednak C4 się jakoś wyróżnia oraz jest kilka latek młodsza. Taka A3 z 05-06r, hmm coś pięknego ale niestety nie te kasa :)
marus
Nowicjusz

29 Cze 2010, 20:45

Jasiek90 napisał(a):Jogi4x4 a jakie dolegliwości ma 2.0 HDI? inna sprawa, że autor pyta o 1.6 HDI.
Silnik mogę polecić z czystym sumieniem żwawy, cichy i ekonomiczny(nieporównywalnie bardziej ekonomiczny niż 2.9 TD w okularze a i żwawszy przy okazji).

patrząc na auto dobrego znajomego, C5 2.0HDi to awarii uległo: centralny zamek, awaria tylnej wycieraczki, sławny w tych autach błąd systemu immobilaizera, co do silnika i jego osprzętu podgrzewanie świec padło, rozrusznik, problem z odpaleniem w zimie(to często dotyka 307 z 2.0HDi)...
2.9TD wcale nie pali tak dużo, to jeden z najekonomiczniejszych jednostek w tym aucie, spalanie podobne do 220D czyli trasa ok 6.2l, brak problemów z Lucasem jak w 220D i pokrewnych z wtryskiem pośrednim, auto z rozrządem na łańcuchu, i dużym komfortem.
BTW: Pierwsza A klasa wyszła w 97' i za taką kwotę to możesz wybierać do woli, w 04' zadebiutowała W169. Choć od kiedy Mercedes jest przednionapędowy, jak dla mnie to dobre do miasta, ale plomby w zębach się ruszają i tutaj raczej C$ wygrywa pod względem komfortu.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

02 Lip 2010, 16:01

Jednak autka nie wezme poniewaz bylem na serwisie i za duzo rzeczy jest do zrobienia, no nic bede musial nadal szukac czegos w granicach 25tys. Szkoda ze nie wyszlo bo ta C4 bardzo mi sie podoba :)
marus
Nowicjusz