Citroen C4 coupe, co sadzicie o tym autku ?

28 Cze 2010, 18:11

Witam

Moj budżet to około 25tys, przeglądam rożne fora przez ostatni miesiąc i nie mogę sie za bardzo na nic zdecydować. Ostatnio wpadł mi w oko Citroenik C4 coupe 1.6 HDI, 110KM 2006r przebieg 70tys. 6 poduszek, climatronic, tempomacik i takie tam (bez nawigacji), spalanie w mieście ok 5-6l, w trasie 4.5l wiec raczej auto ekonomiczne.
Chciałbym zapytać użytkowników lub ludzi którzy mieli styczność z tym modelem co on nim sadzicie ? Francuzy raczej opinii na forach z tego co widziałem nie maja zbyt pozytywnych ale wychodzę założenia ze nie ma co wrzucać wszystkich aut (french) do jednego worka i lepiej się skupić na konkretnym modelu :)
Samochodzik ten sprzedaje mój znajomy wiec mam pewność ze autko nie "kombinowane", z tego co mówił zero awarii jakichś poważniejszych, wymiany jedynie części eksploatacyjnych.
Często na forach w tej cenie polecane sa A3, Golfy 4, Astry 2 itd ale żadne autko jakoś mnie nie przekonuje, bardzo podoba mi sie A3 ale w tej cenie można kupić rocznik 2000-2002 gora z przebiegiem +180tys wiec różnica miedzy C4 ok 4-6 latek, dość dużo.
marus
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

28 Cze 2010, 21:22

Mam przyjemnosc jezdzic z kolega na studia tym autem w wersji hatchback i powiem Ci ze coupe bym wzial od razu gdybym mial kase. Silnik 1.6 diesela jest bardzo ekonomiczny, w mieszanym cyklu pali 4,6 l ropki a zarazem jest bardzo dynamiczny. Ma wysoki moment. Mysle ze lepiej gdybys kupil 2.0 . Spalanie na pewno nie duzo wieksze a pewnie wymiata ! :)
Pozdrawiam
pelo177
Nowicjusz

Miejscowość: CCH

28 Cze 2010, 22:14

Jeśli 2.0 HDi ma te same dolegliwości co z w C5,307 i pokrewnych to bym sobie darował :wink: Co do ekonomiki to jest porównywalny z 1.5 dCi choć jak się postarasz to większym silnikiem też możesz się do tego zbliżyć np. E290 TD 129KM i 300Nm spalanie trasa ok 6l (mój rekord 5.72l/100km w dwie osoby) w mieście ok 7.5l a auto o wiele cięższe i większe. Ja bym proponował rozejrzeć się za jakąś Bawarką albo Mesiem, no i jeszcze Audi, niech będzie 2 lata starszy ale będziesz zadowolony a komfort równie duży (przynajmniej w BMW i Mercu)
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

28 Cze 2010, 22:59

Facet szuka ekonomicznego i w miarę młodego auta (i słusznie) a Ty mu mówisz o starym Mercedesie i BMW. Stare to jest dobre wino i to też nie każde.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

29 Cze 2010, 08:34

Czasem jeżdżę C4 1,6HDI 90KM i powiem, że silnik jest fajny i ma rewelacyjne hamulce ale samo auto szału nie robi. Głośne jest zawieszenie, kierwnica ma tragiczny kształt, słaba widoczność w tych fikuśnych lustereczkach. Ogólnie - nie czuję się w tym aucie dobrze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

29 Cze 2010, 09:38

Jogi4x4 a jakie dolegliwości ma 2.0 HDI? inna sprawa, że autor pyta o 1.6 HDI.
Silnik mogę polecić z czystym sumieniem żwawy, cichy i ekonomiczny(nieporównywalnie bardziej ekonomiczny niż 2.9 TD w okularze a i żwawszy przy okazji).
Co do C4 się nie wypowiem bo nie jeździłem ale cena bardzo atrakcyjna patrząc na ceny zadbanych sztuk więc jeśli jest pewny to warto :razz:
BTW: rzeczywiście za 25tys. kupisz BMW lub Mercedesa z 2004r :roll: a nawet jeśli to pierwszą A klasę 1.4 która z Mercedesem nie ma zbyt wspólnego. a C4 jest na pewno lepszym samochodem niż A3 1 generacji.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...

29 Cze 2010, 11:04

Dzieki za wszystkie odpowiedzi :) Tak jak napisał Kierunkowskaz szukam raczej autka ekonomicznego i nie dużego, własnie coś pokroju C4, póki co jestem zdecydowany na nie tylko jeszcze chciałbym go zabrać do jakiegoś serwisu żeby podpięli pod komputer itd i posprawdzali wszystko co można. Chyba taka przyjemność nie będzie kosztować więcej niż 200-300zl.
Szczerze mówiąc jeszcze jakiś czas temu bylem zdecydowany własnie na A3 pierwszej generacji lub Golf 4 bo są bardzo polecane w tym przedziale cenowym ale jednak C4 się jakoś wyróżnia oraz jest kilka latek młodsza. Taka A3 z 05-06r, hmm coś pięknego ale niestety nie te kasa :)
marus
Nowicjusz

29 Cze 2010, 21:45

Jasiek90 napisał(a):Jogi4x4 a jakie dolegliwości ma 2.0 HDI? inna sprawa, że autor pyta o 1.6 HDI.
Silnik mogę polecić z czystym sumieniem żwawy, cichy i ekonomiczny(nieporównywalnie bardziej ekonomiczny niż 2.9 TD w okularze a i żwawszy przy okazji).

patrząc na auto dobrego znajomego, C5 2.0HDi to awarii uległo: centralny zamek, awaria tylnej wycieraczki, sławny w tych autach błąd systemu immobilaizera, co do silnika i jego osprzętu podgrzewanie świec padło, rozrusznik, problem z odpaleniem w zimie(to często dotyka 307 z 2.0HDi)...
2.9TD wcale nie pali tak dużo, to jeden z najekonomiczniejszych jednostek w tym aucie, spalanie podobne do 220D czyli trasa ok 6.2l, brak problemów z Lucasem jak w 220D i pokrewnych z wtryskiem pośrednim, auto z rozrządem na łańcuchu, i dużym komfortem.
BTW: Pierwsza A klasa wyszła w 97' i za taką kwotę to możesz wybierać do woli, w 04' zadebiutowała W169. Choć od kiedy Mercedes jest przednionapędowy, jak dla mnie to dobre do miasta, ale plomby w zębach się ruszają i tutaj raczej C$ wygrywa pod względem komfortu.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

02 Lip 2010, 17:01

Jednak autka nie wezme poniewaz bylem na serwisie i za duzo rzeczy jest do zrobienia, no nic bede musial nadal szukac czegos w granicach 25tys. Szkoda ze nie wyszlo bo ta C4 bardzo mi sie podoba :)
marus
Nowicjusz