Citroën C4 picasso czy Xsara picasso?

27 Kwi 2008, 21:03

Witam,
odkąd istnieje linia pisacco, no cóż moge powiedzieć, podoba mi sie ona niezwykle :))

tylko wyraźcie mi swoja opinie o różnicach miedz c4 picasso a xsara picasso, oprócz samego wyglądu, ktoś ma te auta?

pzdr
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: wrocław

28 Kwi 2008, 18:27

C4picasso to nowe auto, Xsara picasso to model już chyba 9letni- różni się głównie ceną, wyposażeniem i elektroniką. pozatym C4picasso może kupić w wersji 5 i 7osobowej- tyle wiem
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Kwi 2008, 22:47

boyd83 napisał(a):C4picasso to nowe auto, Xsara picasso to model już chyba 9letni- różni się głównie ceną, wyposażeniem i elektroniką. pozatym C4picasso może kupić w wersji 5 i 7osobowej- tyle wiem

c4picasso jest w wersji 1,6 hdi 110km jest drozsze od tej samej wersji silnikowej xsary o jakies 10tys, przy czy oczywiscie c4 jest bogatsze w wyposarzeniu, i moze miec silnik jeszcze 2,0 hdi,
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Kwi 2008, 22:50

no ale czy my pedzimy za nowosciami, wg mnie wygladaja podobnie, w koncu linia picasso. jeden jest nowoczesniejszy, a drugi z uwagi na lata stazu juz sprawdzony i dopracowany
i sądzę ze taka xsara picasso gdzies z 2002-2004 roku by mi i mojej rodzinie w zupelnosci wystarczyla, chyba ze za podobna cene rowniez francus reault scenic
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Maj 2008, 00:45

adriana80 napisał(a):no ale czy my pedzimy za nowosciami, wg mnie wygladaja podobnie, w koncu linia picasso. jeden jest nowoczesniejszy, a drugi z uwagi na lata stazu juz sprawdzony i dopracowany
i sądzę ze taka xsara picasso gdzies z 2002-2004 roku by mi i mojej rodzinie w zupelnosci wystarczyla, chyba ze za podobna cene rowniez francus reault scenic

a kojarzą ci sie jeszcze jakies podobne auta do tych? przychodzi mi na mysl zafira, touran, focus ten jakis spacjalny i to chyba wszystko. nie wiem czy ne lepsze jakies niemieckie auto bądź co bądź solidniejsze
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Maj 2008, 22:44

boyd83 napisał(a):a kojarzą ci sie jeszcze jakies podobne auta do tych? przychodzi mi na mysl zafira, touran, focus ten jakis spacjalny i to chyba wszystko. nie wiem czy ne lepsze jakies niemieckie auto bądź co bądź solidniejsze

touran tu wogóle wg mnie nie pasuje, przeciez to suv i to potężny, blizej mu do terenówki niz do rodzinnego auta, a takze nie kojaze zadnej specjalnej wersji focusa...
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Unikalny system składania tylnych siedzeń – 1999 rok
    W jaki sposób w samochodzie typu minivan szybko uzyskać płaską podłogę? Przez lata odpowiedź brzmiała zwykle – wymontować tylne siedzenia. Toyota była prekursorem licznych i popularnych dziś rozwiązań typu „smart ...

10 Maj 2008, 23:10

Pomyliłes Tourana z Touareg'iem ;> a wracając do tematu ta nowa C4 fajna i jak by nie było jest to nowy samochód. Jak masz pieniądze to bierz C4 picasso ale ofc w nie najuboższej opcji. Wg mnie posłuży ci ;)
kaemo
Nowicjusz

10 Maj 2008, 23:38

kaemo napisał(a):Pomyliłes Tourana z Touareg'iem ;> a wracając do tematu ta nowa C4 fajna i jak by nie było jest to nowy samochód. Jak masz pieniądze to bierz C4 picasso ale ofc w nie najuboższej opcji. Wg mnie posłuży ci ;)

jeśli miałbym wybierać rownież wybrałbym C4picasso- nawet sporo C4 widać ostatnio we Wrocławiu- nie wiem, może jakiś rabat był. jakoś wyjątkowo zwróciłem na to uwage.
Touran czy Toureg, nie ważne i tak oba są za drogie w swoich klasach...
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Maj 2008, 00:03

kaemo napisał(a):Pomyliłes Tourana z Touareg'iem ;> a wracając do tematu ta nowa C4 fajna i jak by nie było jest to nowy samochód. Jak masz pieniądze to bierz C4 picasso ale ofc w nie najuboższej opcji. Wg mnie posłuży ci ;)

kobiecie sie mozna pomylic :)

a juz tak powaznie, to tez wolalabym nowe auto,
a wiecie moze czemu w zasadzie nie ma roznicy przy nowym aucie miedzy xsara picasso a c4picasso w cenie, przeciez technologicznie sie chocby roznia a cena podobna
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Maj 2008, 17:00

adriana80 napisał(a):

kobiecie sie mozna pomylic :)

a juz tak powaznie, to tez wolalabym nowe auto,
a wiecie moze czemu w zasadzie nie ma roznicy przy nowym aucie miedzy xsara picasso a c4picasso w cenie, przeciez technologicznie sie chocby roznia a cena podobna

---------
Technologicznie bardzo się różnią;)

co do różnicy w cenie niestety zkoryguje co napisałeś bowiem cytując:

Tak czy owak, produkcja Xsary Picasso będzie kontynuowana przez co najmniej rok. Różnica w cenie między Xsarą a pięciomiejscowym C4 Picasso to ponad 17 tys. zł.
Tak to rzecze Katonaj I z rodu tamtych....
Andrzej Sieliński
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

11 Maj 2008, 17:09

C4 Picasso dostępny jest w naszym kraju z dwoma dieslami i dwoma silnikami benzynowymi: 1,8 o 127 KM i 2,0 o 143 KM.

dodatkowo liczne schowki, przegródki, klimatyzowany pojemnik, aut. skrzynia biegów, itc w sumie bardzo dużo udogodnień, auto pod rodzinę ale jednocześnie ekstrawaganckie;)
Tak to rzecze Katonaj I z rodu tamtych....
Andrzej Sieliński
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

11 Maj 2008, 19:58

Andrzej Sieliński napisał(a):

---------
Technologicznie bardzo się różnią;)

co do różnicy w cenie niestety zkoryguje co napisałeś bowiem cytując:

Tak czy owak, produkcja Xsary Picasso będzie kontynuowana przez co najmniej rok. Różnica w cenie między Xsarą a pięciomiejscowym C4 Picasso to ponad 17 tys. zł.

sprawdzalam i przy wersji 1.6 HDi 110KM różnica to ok 11tys, jak na auta technologicznie rózne o pare dobrych lat to nie wiem czy to az tak duzo?!

nie wiecie ile procentowo traca na cenie citroeny po kilku latach, wiecie?

bo dzis na parkingu widzialam wlasnie czarne c4picasso i juz nie mialo drążka zmiany biegów a skrzydełka przy kierownicy, fajny bajer :)
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Maj 2008, 20:05

rzecz w tym ze nowe auto jest drogie, tanszym rozwiazaniem jst uzywane auto, i czy taki 3-5letnie xsara picasso w dobrym stanie to cena 20-30tys, wg mnie jest o ok wariant
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Maj 2008, 13:58

raczej drażek zmainy birgów jest w standarcie a skrzydełka to urozmaicenie- znaczy można dokupić.
mogli by jeszcze dołożyć taki system parkowania (park asist) jak to w tej nowej reklamie dostawczego vw.
''zdejmij ręce z kierownicy..." w zyciu- ale bajer i tak niezły
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Maj 2008, 23:06

boyd83 napisał(a):raczej drażek zmainy birgów jest w standarcie a skrzydełka to urozmaicenie- znaczy można dokupić.
mogli by jeszcze dołożyć taki system parkowania (park asist) jak to w tej nowej reklamie dostawczego vw.
''zdejmij ręce z kierownicy..." w zyciu- ale bajer i tak niezły

to nie dostawczak tylko vw touran, wg mnie to cos w podobnej klasie jak scenic czy wlasnie c4picasso,
ale bajer z tym parkowaniem to super sprawa, a na stronie vw jest jeszcze reklamówka jak parkuje prostopadle tylem na dwa razy :shock:
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika