Citroen C4 Picasso zmiana skrzyni biegów na 6

08 Sty 2023, 19:49

Witam pytanie następujące Citroen C4 Picasso z 2011 roku silnik 1.6 16 benzyna .Czy jest jakaś opcja zastosować inna skrzynie 6 biegowa.Obecnie skrzynia manual 5 biegowa ,więc jazda taka sobie na miejscu ok ale na jakąś dłuższą trasę masakra .przerabiał ktoś coś takiego ?
Civcity3
Nowicjusz

10 Sty 2023, 11:12

Ale przy tym silniku w manualu były chyba tylko 5 biegowe skrzynie manualne. Ogólnie jak by była skrzynia na zmianę i można by to było zrobić 1 do 1 bez dodatkowych przeróbek to można by się nad tym zastanowić. Jednak wtedy warto by było sprawdzić różnicę w przełożeniach szczególnie na najwyższym biegu bo mogło by się okazać że jest ona tak niewielka że zmiana nie przyniosła by oczekiwanych rezultatów.

Civcity3 napisał(a):Obecnie skrzynia manual 5 biegowa ,więc jazda taka sobie na miejscu ok ale na jakąś dłuższą trasę masakra
Chodzi o wysokie obroty przy prędkościach na ekspresówce? Jakie masz je przy np. 120km/h?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sty 2023, 16:20

No jest nieciekawie w trasę 300 km to już się zastanawiam przy 120 mam ok 3700 obrotów nie chodzi tu o spalanie tylko głośność w samochodzie który jest naprawdę przyjemny ,czytałem gdzieś że w dieslu robione są jakies przeróbki nie dość kosztowne i skrzynie idzie od peugeota problem w tym że nie mogę odnaleźć teraz tego forum ,
Civcity3
Nowicjusz

10 Sty 2023, 16:49

Civcity3 napisał(a):nie chodzi tu o spalanie tylko głośność w samochodzie który jest naprawdę przyjemny
To może lepiej zainwestować w wyciszenie samochodu? To powinno odnieść w Twoim przypadku lepszy skutek niż tak zamiana skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Sty 2023, 17:06

Prawdę mówiąc nie myślałem w tym kierunku zastanawiają mnie koszty takiego wyciszenia napeeno więcej jest firm które tym się zajmują niż z przeróbka skrzyni birgow i wogole czy opłacalne jest tak inwestować
Civcity3
Nowicjusz

10 Sty 2023, 17:18

Zauważ że przy wymianie skrzyni nawet jak osiągniesz obroty o 1000 mniejsze przy 120km/h to dużo ciszej nie będzie. Podczas wyższych prędkości to nie silniki jest głównym winowajcą emitującym nadmierne decybele. Jeżeli zatem zależy Ci na podróży w większej "ciszy" to moim zdaniem lepiej pójść w wyciszenie samochodu. Tu nie trzeba wyciszać całego ale można wybrać najbardziej newralgiczne miejsca. Co do firm wyciszających samochody jest ich sporo. Tu dużo można zrobić też samemu mając trochę czasu.
Civcity3 napisał(a):wogole czy opłacalne jest tak inwestować
Robisz to dla siebie dla własnej wygody, a to z reguły inaczej się ceni dla każdego z Nas :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga od koncepcji do samochodu
    Gdy samochód zjeżdża z linii produkcyjnej, jest w nim już zawarty efekt wysiłku wielu osób. Stworzenie nowego modelu to długi i kompleksowy proces, na który składają się lata doświadczenia zebrane przy ...