Citroen C4 . Pomocy !!!

26 Mar 2014, 22:05

Witam ! Posiadam Citroen c4 coupe 1.6 HDI 2005 r . Miesiac temu wymienilem kompletnie sprzegło razem z dwumasa . Łozysko i łape sprzegła . Po wymianie za kazdym razem kiedy chce wjechac pod gorke lub wjechac na krawężnik do kabiny samochodu przez wentylacje wlatuje okropny smród ... Nie ma co sie śmiac ale moge go opisac jako "zgniła kapusta" .nZaczeło sie to dziac od razu po tej kosztownej wymianie sprzegła. Zakupione nowe kompletne sprzzegło LUK ! Mechanik ktory zakladal nowy zestaw nie jest w stanie powiedziec mi dlaczego tak sie dzieje ... Smród pokazuje sie wylacznie wtedy kiedy jestem zmuszony posilowac sie ze sprzegłem tzn . wjezdzanie na przeszkode na poł sprzegle. nMoje podejrzenia to poprostu tarcza sprzegła jest zrobiona z jakiegos dziwnego materiału ale to tylko podejrzenia . Czy ktos spotkal sie z czyms takim ? Nie chcialbym znowu wyjmowac silnika ... :no:
marris
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 1992
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.6 HDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

26 Mar 2014, 22:26

marris napisał(a):Mechanik ktory zakladal nowy zestaw nie jest w stanie powiedziec mi dlaczego tak sie dzieje
Ale też nie jest w stanie określić czy Ty właściwie i umiejętnie operujesz sprzęgłem i pedałem gazu. Nadmierne obroty silnika i uślizg sprzęgła przy pokonywaniu znacznych przeszkód typu wysoki krawężnik mogą powodować przypalanie zestaw. Sprzęgło powinno starczyć na całą żywotność silnika.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

26 Mar 2014, 22:39

Samochod kupilem poł roku temu i przed wymiana tego nie bylo . Sprzegło wymienilem poniewaz podczas wciskania sprzegł pomiedzy zmiana biegu rytmicznie szuralo... no i mialem wrazenie ze nie przyspiesza tak jak powinno. Mechanik stwierdzil ze do wymiany sprzegło. Zeby uniknac w przyszlosci ponownego wyjmowania silnika wymienilem sprzeglo kompletnie . Ale powiem ze mimo tego te szuranie nie ustapilo. Wiec czego to moze byc wina ? W zasadzie to szuranie to powinno byc zużyte łozysko oporowe tak ? bo to ono pracuje gdy wcisniemy sprzegło. Jezeli chodzi o wjezzdzanie na kraweznik to bez przesady ale nie wcisakm gazu do 4 tys i wjezdzam na polsprzegle . Daje minimalne obroty oby tylko nie zgasł na pol sprzegle a smród niestety sie pokazuje . Spalone sprzegło z tego co mi sie wydaje to powinno wydawac inny zapach a w tym przypadku "zgnila kapusta" ktorej nie jestem w stanie znieść .
marris
Nowicjusz

26 Mar 2014, 23:15

kto kupował zestaw sprzęgła?
nie był to zestaw sprzęgła samonastawnego LUC SAC ??
jeśli tak, a mechanik nie wiedział co robi to robota i koszty od nowa :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

26 Mar 2014, 23:37

Zestaw sprzegła zamawialem sam na allegro ... docelowo ze sklepu internetowego ktory sprzedaje masowo zestawy sprzegla. Opinie maja bdb . Mozesz wytłumaczyc o co chodzi dokladnie ? czemu robota od nowa ? kupilem Zestaw sprzegła LUK a o jakims LUC SAC nic mi nie wiadomo
Dokladnie to [link do oferty na Allegro wygasł] a to nie jest sprzegło samonastawne !
marris
Nowicjusz

30 Sie 2018, 10:58

Nie można wykluczyć błędu w montażu, ale również tego, że trzeba się przyzwyczaić do innej charakterystyki pracy nowego zestawu sprzęgła.
Sprzegla24
Początkujący