Citroen C5 2.0 Hdi - problem z automatyczną skrzynią biegów

31 Mar 2010, 22:02

Witam
Niedawno zakupiłem Citroena C5 2.0 Hdi z automatyczną skrzynią biegów typu tiptronik. Na początku nic sie nie działo nawet w momencie kupna nie było żadnych niepokojących komunikatów gdy podłączyli mi go pod skaner. Po zagrzaniu się auta nie chce zmieniać biegów,ślizga a następnie wyskakuje faul i wyskakuje servis i już wcale nie zmienia. Na manualu jeszcze gorzej. Byłem u jednych fachowców od skrzyń i wyskoczył tylko błąd o poślizgu sprzęgła przelotny a oni stwierdzili że skrzynie trzeba rozebrać i zobaczyć koszt robocizny 1500 zł plus ewentualne części minimum 1000 zł. Gwarancja na rok czasu. Może lepiej kupić nową skrzynie? Albo ktoś miał podobny problem lub zna jakiś konkretny warsztat od automatów. Może ktoś według VIN powie mi jaką mam skrzynie:VF7DCRHZE76288817.
Czarnota MArcin
felek
Nowicjusz

Miejscowość: olkusz

31 Mar 2010, 22:28

felek napisał(a): Może ktoś według Vin powie mi jaką mam skrzynie:VF7DCRHZE76288817

Po nr.vin raczej cięzko..Musisz odczytac nr.na skrzyni biegow... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Mar 2013, 09:53

Skrzynię biegów jaką masz u siebie to AL4 (DP0)
Ostatnio edytowany przez ArteK, 20 Mar 2013, 00:38, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
radegast
Nowicjusz

Auto: Audi A6
Silnik: V6 3.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

20 Mar 2013, 20:57

Nikt nie mówił że będzie lekko, automatyczna skrzynia biegów nie jest tania w eksploatacji, radzę naprawiać bo skrzynia jest twoja, nie wiadomo jaką dostaniesz :)
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Mar 2013, 15:57

A przy takim budżecie to może rozsądniej wrzucić manual (skrzynie manualną)??? Samochód mniej pali, skrzynia mniej awaryjna, dużo tańsza w naprawach i prostsza w budowie. Za 1500 zł kupisz SPOKOJNIE: ładną skrzynkę, drążek zmiany, poduszki, mocowanie, sprzęgło, zamach, olej do skrzyni, pedały, linki i przewody. Z robocizną powinieneś się zmieścić w 2 tysiącach. I zostaje Ci stara skrzynia, pedały, wajcha itp.
Jak skrzynie złapiesz z pewnego źródła to generalnie masz już spokój.
Dużo przy tym zachodu niby aleeee... Osobiście bym tak zrobił, zastanów się nad tym.
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Samochód z napędem alternatywnym - Hyundai IONIQ
    Hyundai IONIQ został zwycięzcą Plebiscytu Fleet Awards Polska 2017 w kategorii "Samochód z napędem alternatywnym". To kolejna w Europie nagroda dla unikatowego modelu IONIQ, który jako jedyny samochód ...