Citroen c5 2.2 HDi 133KM

27 Maj 2012, 15:34

Witam, zamierzam kupić autko, mam na oku citroena c5 2001 2.2 HDi 133KM, auto mi się podoba, jest w dobrym stanie z niewielkim przebiegiem.Troszkę obawiam się ceny części i kosztów naprawy, co sądzicie o tym aucie czy warto je kupić?
Pozdrawiam :wink:
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: gw

27 Maj 2012, 18:11

Czy nikt nie ma/miał citroenka? :?
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: gw

27 Maj 2012, 22:44

witam
wszystko zależy od tego jak ktoś dbał o to auto. sprawdź hydraulikę bo albo będziesz zadowolony i docenisz hydro albo będzie całkiem na odwrót bo ktoś o to nie dbał i wszystko było robione na odwal się. poszukaj kogoś kto się na tym zna albo dobrze poczytaj na necie bo kupowanie hydro bez najmniejszego pojęcia jest jak chodzenie po lodzie. ceny części zobacz na necie, ale już ci mówię że 2.2 to rzadki silnik i części będą droższe niż do 2.0hdi. nie wiem jak jest z awaryjnością ale mam xantię 2.1td i części są drogie ale awaryjność bardzo niska. jeśli chodzi o naprawy to musisz mieć dobrego mechanika bo i hydro wymaga fachowca i hdi też. pamiętaj jedną rzecz... pan henio z warsztatu za rogiem ci tego nie naprawi, a jak sietego podejmie to na 100% coś zepsuje i w koszta wciągnie. aso szerokim łukiem omijać! części oryginalne kosztują krocie, a serwis porażka. mało kto sie zna na hydro i zazwyczaj naprawiają metodą prób i błędów. hydro w c5 i xantii to dwie różne bajki. w xantii jest ono mechaniczne a w c5 już się elektronika zaplatała a ona lubi się psuć i płatać figle. o ile swoje naprawię pod domem to ty c5 będziesz musiał więść do speca. słyszałem też ze w c5 przed liftem (do 05r) hydro jest bardzo awaryjne i to za sprawą elektroniki. nie zniechęcam cie do tego auta ale uczulam jako użytkownik hydrowozu. dobrze się zastanów czy chcesz to auto, czytaj opinie i wszystko o tym aucie a jak sie zdecydujesz szukaj kogoś kto sie zna żeby obejrzeć to auto. auto fajne, ładne, oryginalne i bardzo komfortowe ale tylko dla tego kto wie w co sie pakuje. bo albo kupisz i będziesz mega zadowolony z komfortu albo powiesisz wszystkie psy na tym aucie bo kupisz za niedbane auto i doprowadzenie do stanu trochę wyniesie. i ty sam też z siebie musisz coś dać bo hydro trzeba co jakiś czas doglądać żeby nie było niespodzianek na drodze. mam nadzieję że calkiem nie zniechęciłem cie do tego auta:P
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Celica VI generacji - poradnik kupującego
    Jesteś entuzjastą motoryzacji i chcesz mieć kultowe auto? Toyota Celica VI to samochód, który łączy atrakcyjny wygląd, radość z jazdy i technologie sprawdzone w motorsporcie. Na co należy zwrócić uwagę, ...