Lift był w 2011, ale dużo nie zmienili.
Szukaj 2.0 HDi 140/163 konie.
Ja mam w manualu, ale jechałem ze znajomym automatem z tym samym silnikiem i ... było czuć zmianę biegów. Jechałem jako pasażer i mnie się to średnio podobało.
Średnie spalanie w 2.0 HDi wychodzi koło 6l/100km (u mnie miasto to ok. 20%), a ostatnio jechałem lądówką i średnie z lądówki wyszło 4,5 ... no, ale 90km/h max.
Ponoć hydro jest trwałe, ja nie mam z nim żadnych problemów (2010 rok, 150000km).
Trasa Dania Polska - 4 osoby na pokładzie, bagażnik pełny (auto z nami ważyło pewnie ponad 2t), tempomat na autostradzie nastawiany na 150km/h ...
średnie spalanie z trasy w 2.0 HDi 140 konie to 6l ON / 100km ... przy czym nie brakowało mocy do sprawnego poruszania się.
Generalnie to świetne auto, za te pieniądze nie dostaniesz lepszego dupowozu, jak cenisz sobie komfort to nic tylko dorwać jakiś zadbany egzemplarz i się bujać, no i jeden z najlepszych diesli na rynku.
Ostatnio moja kobieta wsiadła za kółko i nagle słyszę ... "o, trochę się rozpędziłam" ... na liczniku 165km/h a wydaje się jakbyś jechał stówką.
Auto też dobrze wyciszone. No i do tego przeważnie są fajnie wyposażone (czujniki parkowania przód i tył, pełna dwustrefowa klima = nastawiasz nie tylko temperaturę dla danej strefy ale też kierunek nawiewu dla danej strefy z osobna, i cała reszta).
Mam auto niecały rok i ... tylko zmiana oleju jak do tej pory, a też nic nie bierze (przez prawie 20000km).
Ma mokry DPF (masz zamontowany zbiornik z płynem Eolys), zbiornik starcza do ok. 200000km.
No i jest pasek rozrządu, wymiana co 10 lat albo 240000km (180000km jak jazda w trudnych warunkach = miejska).