Citroen C5 II V6 (155kw) - automat szarpie

05 Paź 2017, 15:00

witam.
co to może być..
1. przy zimnym silniku przy zmianie biegu (chyba 3 na 4) skrzynia szarpie?
(czasami tak pier.. (zredukuje) że się zastanawiam czy nie wypadła i nie leży za mną na drodze :| )
2. jak depne mocniej, wchodzi na wysokie obroty, puszcze gaz i długo nie redukuje w biegu? jakiś czas temu jeszcze tego nie było :/

co z tą skrzynią się dzieje? (olej ma w porządku)

no i czy ktoś mi może powiedzieć czy ta skrzynia ma sprzęgło czy nie? już nie wiem.. jeden mówi że ma drugi ze nie ma :/ nie wiem o co chodzi :?

dzięki za pomoc
pozdrawiam
Tom
muzycom1
Obserwowany

Auto: Opel

05 Paź 2017, 17:10

theZemier napisał(a): przy zimnym silniku przy zmianie biegu (chyba 3 na 4) skrzynia szarpie?
(czasami tak pier.. (zredukuje) że się zastanawiam czy nie wypadła i nie leży za mną na drodze :| )
Na rozgrzanej skrzyni nie masz tego problemu?

Masz skrzynię Aisin TF-80SC oznaczana też AF40. Skrzynia ma sześć biegów nie należy ona do bezawaryjnych i główną przyczyną szarpnięć z tego co opisujesz stawiam że winny będzie sterownik hydrauliczny tej skrzyni. To jest ta sama skrzynia która montowana była w Volvo XC70 jak dobrze pamiętam znam gościa który naprawiał ją trzy razy w ciągu dwóch lat.
Musisz pojechać na diagnozę do warsztatu który zajmuje się typowo automatami w twoim przypadku może być konieczna wymiana całego sterownika hydraulicznego. Jak zaworki w tym układzie źle działają to skrzynia potrafi naprawdę mocno szarpnąć. Najlepsze jest to że jak jest nie rozgrzana to zazwyczaj pracuje raczej normalnie.

Ta skrzynia jak słyszałem miała też wadę fabryczną. Awarii ulegał tłok w środku kosza sprzęgłowego.

theZemier napisał(a):no i czy ktoś mi może powiedzieć czy ta skrzynia ma sprzęgło czy nie?
W automacie masz konwerter który pełni rolę sprzęgła, ale jak nie zauważyłeś żeby ślizgał się na poszczególnych biegach i nie gaśnie jak dojeżdżasz do skrzyżowania to raczej problem nie będzie go dotyczył.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999