Citroen C5 - pomoc przy wyborze

08 Cze 2015, 10:35

Witam,
do oceny dwie C5 z mojej okolicy:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auto będę gazować także drugi model pasowałby tylko nie ma informacji iluletni gaz (tak wiem można zadzwonić). Miałem auto z gazem i nie boje się "wchodzić" w takie auto z już gotową instalacją (zależy też oczywiście jaka to instalacja). Ogólnie zależy mi na niskim spalaniu także też pierwszy silnik byłby w sam raz. jedynie martwi mnie ta czystość pod maską na elementach. Ten z gazem natomiast ma automat i z tego co wiem - jest awaryjny przy dłuższym użytkowaniu. Słucham opinii
mika84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1984
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam (była Primera P11)
Silnik: Nie mam

08 Cze 2015, 12:04

Ceny takie minimum jak na ten rocznik.
Uprzedzam cię też że cytryny nie lubią się z gazem i jeśli nie zrobi tego naprawdę dobry profesjonalista to samochód będzie sypał błędami cały czas.

Spalanie w mieście w C5 1.8 116 to 11-12 litrów

W pierwszym coś sprzedawca pomieszał z wyposażeniem np. tempomat którego ten konkretny egzemplarz nie ma. Przebieg przemilczę
Tak po za tym jak masz niedaleko to podjedź na serwis cytrynki.

Drugi egzemplarz trzeba się dowiedzieć dokładnie miesiąc/dzień produkcji.
Pierwsze miesiące 2004 roku z 2-gą generacją C5 miały bardzo duże problemy z elektroniką.
Trzeba się dowiedzieć co to za instalacja lpg, niech sprawdzą kontrolki często po złej instalacji wymontowują żaróweczki w kokpicie by kupujący nie widział service, anitpollution fault itp
Cena bardzo niska jak na sprowadzone auto z Belgii
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

08 Cze 2015, 13:00

Drugie auto z gazem odpada.

Co do pierwszego. Jeżeli dobrze widzę po zdjęcia to chyba raczej tez auto nie posiada klimatyzacji dwustrefowej zgadza się ?.

eżeli chodzi o sprawdzenie auta w citrenie to biorą 180zł za sprawdzenie zawieszenia, podpięcie pod kompa i grubość lakieru. Dużo czy mało jeżeli chodzi o serwis na stacji autoryzowanej ? czy lepiej pojechać do znajomych mechaników którzy mają swój warsztat i wezmę powiedzmy 50zł ?
mika84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1984
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam (była Primera P11)
Silnik: Nie mam

08 Cze 2015, 14:15

Co do klimy nie wypowiem się bo nie znam dokładnie kokpitu w C5 II
Jeśli znajomy mechanik wie co się często psuje i zna się na C5 to śmiało jedź.

Ps.
Nic nie tracisz przecież na serwisie cytryny, rób jak ja robiłem gdy jeszcze chciałem kupić w Polsce(co odradzam bo sporo C5 jest zajechanych) jedziesz do serwisu razem ze sprzedawcą wstawiasz, robią/sprawdzają i jak wychodzi coś o czym zapomniał "wspomnieć" sprzedający zostawiasz go z rachunkiem i tyle
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

08 Cze 2015, 21:02

Skąd pomysł, że cytryny nie lubią się z lpg, wręcz przeciwnie, mają stare, wolnossące silniki, i dobrze sobie radzą z gazem, a błedy owszem wyskakują, szczególnie jak montażysta pierwszy lepszy, ale jak życie pokazuje wiele osób z nimi jeździ i nie narzeka :D
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

08 Cze 2015, 21:03

należy się wystrzegać 2,0HPi bo ma wtrysk bezpośredni i jest kapryśny
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...
    Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...

09 Cze 2015, 12:27

Dokładnie tak,natomiast wersja 1.8 z instalacją lpg jak najbardziej będzie współgrała,nie rozumiem skąd negatywne opinie,Jedyne na co z czasem można narzekać to kapryśna elektronika jeżeli poprzedni właściciel nie dbało auto.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003