Citroen C5 problem z ABS

23 Gru 2009, 21:30

Witam. W citroenie C5 2001r mam problem z ABS-em , problem polega na tym iz przy hamowaniu blokuje mi lewe przednie koło , gdy puszczam pedał hamulca koło dalej jest zblokowane , co moze byc tego przyczyną ?
daro170225
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 23 Gru 2009, 21:59

A kontrolka świeci?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Gru 2009, 22:22

tłoczki nie odbijają, ja bym zobaczył gdzie sie przycinają, ale skoro 1 działa jak należy to raczej, przyczyna bedzie tkwiła przy samym tłoczku, ja bym go przeczyscił odpowietrzył i powinno być git :smile:
    Toretto

23 Gru 2009, 22:35

Nie świeci

[ Dodano: Sro Gru 23, 2009 21:40 ]
    Czy te blokowanie koła może byc spowodowane dwoma rozmiarami tarcz hamulcowych na przedniej osi ?
    daro170225
    Nowicjusz

24 Gru 2009, 11:08

Czyli po przekręceniu kluczyka,kontrolka normlanie świeci i gaśnie po kilku sekundach?Powinna też świecić kontrolka hamulca ręcznego,która ma zgasnąć po uruchomieniu silnika.
    Skro jedno koło się blokuje,to znaczy,że modulator nie zmniejsza ciśnienia płynu hamulcowego w tym kole.Powodem może być czujnik prędkości koła,zębatka na półosi jak i sam modulator.Jeżeli byłby to czujnik bądz zębatka,to powinna zaświecić się kontrolka z błędem.
    Piszesz coś o tarczach hamulcowych - raczej nie powinno to mieć znaczenia.Ja bym obstawiał modulator.Może też być zapowietrzony układ hamulcowy w obwodzie tych kół,w którym to koło się blokuje.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

24 Gru 2009, 17:30

Tak , gaśnie ta kontrolka. Jak podniosłem samochód i koło było w powietrzu to przy nacisnieciu hamulca koła nie blokuje a jak troche mocniej sie zachamuje np na asfalcie to koło sie sunie mimo ze puszczam pedal hamuleca. O co chodzi z tą zębatką na półosi ? Jakie to moze miec znaczenie ?
    daro170225
    Nowicjusz

25 Gru 2009, 10:57

Jeeli kontrolka gaśnie,to zebatka raczej jest ok.To jest coś mechanicznego.Prawdopodobie modulator ABS zaczyna szwankować i nie obniża ciśnienia na to jedno koło.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika