CITROEN C5 SEDAN 2.0i 16V 143KM EXCLUSIVE

16 Mar 2010, 20:49

Witam,

Zastanawiam sie nad zakupem tego autka C5.

http://citroen.poznan.pl/index.php/promocje.html

cena okolo 83tys zlotych. Myslicie ze warto? czy lepiej nie pchac sie we francuza?
michals
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

17 Mar 2010, 09:00

Mojej żony szef kupił sobie C5 w benzynie z salonu jakieś 2,5 roku temu. Citroen był jego marzeniem i przez pierwsze 2 tygodnie obwoził nim "na próbę" 3/4 pracowników swojej firmy... Rzeczywiście jazda to najwyższy komfort. Tak twierdzili wszyscy. Dziś auto straciło w jego oczach swój pierwotny blask... Po prostu stało się denerwujące i jak sam mówi niepewne.Dzieje się tak z powodu nagminnych usterek i psujących się drobiazgów. Dwa razy auto zgasło i już nie zapaliło (raz pod szlabanem na podziemnym parkingu - megakorek !!!) Raz pod domem. W obu przypadkach laweta... Poza tym auta ma problemy z ogólnie pojętą elektryką.
Sam nie chcę zabierac głosu czy auto takie warto kupic,bo każde inne może również miec podobne usterki. Natomiast z tego co mówi żony szef,to już by drugi raz nie kupił tego samochodu. :smile:
Z kolei mam znajomą która użytkuje od prawie 4 lat C3... Tutaj nic nigdy się nie popsuło ale auto ma 43 tys przebiegu...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2010, 20:29

C5 ma super wygląd i zawieszenie, a reszta nie wiem... Nie ma co też osądzać modelu na podstawie jednego egzemplarza tj. szefa żony artura73 :P Poszukaj opinii na temat awaryjności w sieci, np. na autocentrum.pl ewentualnie jakieś rankingi niezawodności, osobiście uważam że 83tys. za C5 w takim wyposażeniem i silnikiem warto...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Mar 2010, 20:35

C5 to ładna limuzyna, C6 jeszcze ładniejszy, swoim stylem nadwozia wręcz chwyta za serce :cool: Od strony technicznej jak wypadają to nie mam zielonego pojęcia.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

18 Mar 2010, 08:48

Kupujac 307 zastanawialem sie czy nie kupic c5 , ale odradzono mi ze wzgledu na czeste awarie zawieszenia hydraulicznego nie musze pisac ile kosztuje naprawa.. mowie o poprzedniej genereacji c5, moze w nowszej zostalo to naprawione.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Mar 2010, 11:12

Cóż, mojemu znajomemu który kupował Passata z dwusprzęgłowym automatem DSG też odradzano ten zakup argumentując że naprawa dwusprzęgłowej skrzyni to kosmiczne wydatki. Ale nie posłuchał się wredziuch jeden i kupił, teraz sobie chwali, nie tylko on, bo komfort jest znacznie większy niż z manualną czy nawet normalnym automatem. A że kupował nowy z salonu, miał gwarancję itp, to go w sumie mało obchodziło jak się ta skrzynia będzie sprawowała po 100 czy 150tys. km gdyż po prostu sprzeda auto i kupi nowe... Hydrauliczne zawieszenie pewnie ma podobnie, bo jest super komfotrowe, zapewnia bardzo dobre prowadzenie, a naprawa... C5 jest jeszcze na gwarancji, w kilka miesięcy po jej zakończeniu też się raczej jeszcze nie popsuje, a potem zawsze go można sprzedać :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...