Citroen cactus c4

18 Maj 2024, 12:28

Witam. Otarłem prawy przód. Jest to w miarę do zrobienia? Ten prawy plastik nadkola trochę odstaje jakby zaczepy się urwały. Czy jest to część wymienna? Ta biała rysa jak paznokciem jadę nic nie czuję, czyli jest płytka. Lakiernik plastiki ogarnie jakoś? Dużo z tym roboty? Ten plastik z dołu najbardziej przytarty. Uda się to wypolerować czy niestety trzeba wymieniać całość. A ta biała rysa lakiernik musi cały element malować czy punktowo? Ile mniej więcej byłoby za całość. Podpowie ktoś na jaką kwotę się przygotować?
kamil88plzuro
Nowicjusz

19 Maj 2024, 08:51

Czarne plastiki do wymiany, błotnik i zderzak do pomalowania za ok 800-1000 zł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Maj 2024, 10:38

To trzeba malować cały zderzak? To z plastikami ze 2000 zł pewnie wyjdzie. Nie można polakierować punktowo?
kamil88plzuro
Nowicjusz

19 Maj 2024, 12:49

Na zderzaku mozna robic zaprawke ale na czarnym kolorze po jakims czasie moze byc widoczna poza tym zderzak zawsze jest powybijany od kamieni itd wiec tym bardziej taką zaprawkę widać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Maj 2024, 07:44

A tej rysy nie da rady jakąś pastą spróbować spolerować? Pod paznokciem jej nie czuję, a ta biała rysa to wydaje mi się że jest biała farba ze słupka parkingowego. I te plastiki czarne czyli listwa nadkola i ten plastik pod reflektorem da jakoś odratować czy wymienić na nowe tylko?
kamil88plzuro
Nowicjusz

20 Maj 2024, 07:48

Wez jakis rozpuszczalnik i szmatkę i spróbuj zmyć, plastików nie odratujesz.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

20 Maj 2024, 09:55

Kao a ten plastik pod zderzakiem porysowany to też jest element wymienny? A może można jakąś nakładkę założyć. Napewno wymienię tą listwę nadkola bo odstaje i pewnie coś tam się urwało. Lakiernik mi to ogarnie czy do mechanika zwykłego oddać? A rysa mi bardzo nie przeszkadza, spróbuję jakoś pokryć jakąś pastą, albo rozpuszczalnikiem. Podpowiedzcie czy te 3 elementy plastikowe tylko wymienić na nowe czy olać temat tego plasiku spod spodu. Dzięki Kao za odpowiedzi
kamil88plzuro
Nowicjusz

20 Maj 2024, 09:59

Kao i jak dzialać z tym rozpuszczalnikiem? Najpierw umyć auto, potem rozpuszczalnik na mikrofibrę i trzeć lekko? Nitro się nada czy jakiś specjalny jest?
kamil88plzuro
Nowicjusz

20 Maj 2024, 10:41

Nitro się nada, zmyć co się da i resztę popolerować pastą polerska ścierną.
Tak listwa na dole to część wymienną, jako że to francuz to szykuj duży pieniądz.
Jest jeszcze opcja tego pomalowania ale już nie będzie to wyglądało jak oryginał i też brud do tego bardziej przywiera ale na pierwszy rzut oka nie będzie widać.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Maj 2024, 10:53

To trzeba kupic cały zderzak? Ile ta listwa kosztuje bo nie mogę znaleźć. Ten plastik pod reflektor 250 zeta to jeszcze pół biedy. Listwa nadkola 300. To juz prawie 6 stówek. Malowanie sobie odpuszczę. A jak się nazywa ta listwa na dole? To najwyżej tego nie będe robił. Najważniejsza ta listwa nadkola do wymiany. Rysy jakoś tym nitro spróbuję. Rzuć okiem na ten dolny plastik ile to kosztuje i jak tego szukać.
kamil88plzuro
Nowicjusz

20 Maj 2024, 11:16

Są na allegro jakieś w gorszym stanie niż twoje po 700 zł, ja mam ceny w euro i to u mnie kosztuje 416 euro. Są jakieś zamienniki po 214 euro ale w pl ich nie widzę. Tu jedna aukcja ale ten jest z otworami na czujniki parkowania [link do oferty na Allegro wygasł]
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Maj 2024, 11:17

Bo rozumiem że masz tego kaktusa między 2014 a 2018?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Maj 2024, 11:41

Tak to jest cactus z 2016 roku. Dobra ten spojler sobie odpuszcze, nie ma sensu ładować w plastik tysiaka przez jedno otarcie. A po ile u Ciebie ta nakładka prawa nadkola i ten plastik pod reflektor? A koszt pomalowania tego dolnego plastiku to też pewnie z 500 minimum nie?
kamil88plzuro
Nowicjusz

20 Maj 2024, 18:35

I jeszcze pytanko, zamówiłem odtłuszczacz k2 i pastę polerską k2. Najpierw mycie, potem odtłuścić i nanieść pastę i okrągłymi ruchami tą rysę białą? A czy na ten plastik też mogę lekko tą pastą przejechać czy nie? Czy tylko błotnik?
kamil88plzuro
Nowicjusz

20 Maj 2024, 21:49

Pastą polerską traktuj tylko elementy lakierowane . Wystarczy porządne umycie /wypłukanie z zakamarków brudu/piasku . Odtłuszczacz nie potrzebny.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna