Citroen Evasion 2.0 HDI - awaria alternatora ?

12 Lip 2009, 17:42

Witajcie
świecąca kontrolka ładowania i cały pasek, to najprawdopodobniej awaria alternatora i trzeba go wyjąć.
Obejrzałem, posłuchałem, dochodzi świergot, jakby łożyska z okolic alternatora.
Jednak zaskoczyło mnie to że wnętrze koła pasowego napędu rozrusznika jest zamknięte plastikowym dekielkiem, jakby ktoś nie chciał aby się brudziło. Czy to możliwe aby wewnątrz znajdował się jakiś mechanizm (sprzęgło czy coś innego) ? ? ? Dekielek można obrócić palcami .
svay
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 13 Lip 2009, 13:10

Jak wnetrze kola pasowego napedu rozrusznika, przeciez rozrusznik ma wlasny silnik elektryczny i nic go nie napedza tylko on napedza wal korbowy.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

16 Lip 2009, 09:25

Przepraszam, to przejęzyczenie. Oczywiście chodzi o koło pasowe alternatora. To ono wypełnione jest tą wstawką z tworzywa.
    svay
    Nowicjusz

16 Lip 2009, 11:48

No ale jakie sa objawy i o co ci chodzi z tym pokrywa kola pasowego?
    dawidbn
    Zaawansowany

29 Lip 2009, 22:04

Świeci kontrolka braku ładowania
    Wymontowałem alternator
    Wewnątrz koła pasowego na wałku alternatora jest tzw. wolnobieżka - sprawna.
    Sprawdziłem diody - wsystkie 6 równo po 463 ohm w kierunku zaporowym.
    Dostęp do szczotek utrudniony - elementy polutowane fabrycznie.
    Jak jeszcze mogę sprawdzić sprawność, lub wadę alternatora ?
    svay
    Nowicjusz

29 Lip 2009, 22:24

No sam tego raczej nie zrobisz , bo sam mozesz tak pobieznei tylko sprawdzic ale dokladnie nie bedziesz znal przyczyny, najlepiej by bylo na stole probierczym sprawdzic ale to bys msuial do jakiegos elektromechanika pojechac.
    dawidbn
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Note - opracowany pod kątem europejskich dróg
      Dzięki innowacyjnej stylistyce, debiutującym w tym sektorze technologiom oraz gamie zaawansowanych silników, nowy Note silnie zaistnieje w segmencie B. Produkowany w Europie Note został opracowany pod kątem europejskich ...
      Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
      Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...