Citroen Picasso 1.6 benzyna-smrod benzyny w dziwnym momencie

10 Mar 2014, 01:05

Witam, kupilem samochod dosc tanio, 68 tys mil, (ok 110 tys km).
Jedyna rzecza, ktorej sie obawiam to zapach benzyny (niespalonej) podczas jazdy - mam wrazenie, jakby zaczynalo "pachniec" dopiero, kiedy wrzuce 4-ke, ciezko to dokladnie opisac, nie ma zadnych wyciekow (widocznych na pierwszy rzut oka), otwieralem maske i wąchalem - nie czuc beny nic a nic. Zapach pojawia sie jakby z nikąd, mam wrażenie, ze czuć go i przy otwartym oknie i przy zamknietym, rowniez czuc go przy wylaczonym nawiewie jak i przy włączonym.

Teraz jeszcze jedna rzecz - gosc, od ktorego kupilem fure powiedzial ze jest do wymiany termostat (jak tylko sie odpali auto, odrazu pokazuje, ze silnik ma max temperature i zeby wylaczyc silnik), gadalem z jednym typem i mowil ze smrod beny moze byc przez awarie termostatu (nie wiem jest otwarty, czy zamkniety, jutro bede wiedzial) tylko jakos mi sie nie wydaje zeby smrod benzyny mial cos wspolnego z termostatem ? Z gory dzieki. pozdr
Maciek666
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 10 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Citroen Picasso
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • 10 Mar 2014, 09:47

Maciek666 napisał(a): gosc, od ktorego kupilem fure powiedzial ze jest do wymiany termostat (jak tylko sie odpali auto, odrazu pokazuje, ze silnik ma max temperature i zeby wylaczyc silnik),
    A co ma wspólnego termostat z wskaznikiem temp.silnika... :?: Ja bym jadnak powiedział ze prędzej jest do wymiany czujnik temp.cieczy w ukladzie chłodzenia silnika lub cos dzieje się ze wskaznikiem temp. .....
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

10 Mar 2014, 21:40

co do smrodu sprawdź dojście do pompki paliwa ,jest w bagażniku lub pod tylna kanapą
    kamilos011
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
    Prawo jazdy: 10 07 2010
    Auto: Bmw E38
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2001

03 Kwi 2014, 10:13

Moze cały układ nie trzyma szczelności i dlatego odczuwasz smród benzyny,sprawdziłbym to właśnie w pierwszej kolejności.
    Oveo
    Początkujący

Auto: LEXUS