Citroen Saxo 1.0 piszczenie, smród i dym spod koła

23 Lip 2012, 12:07

Witam, jestem młodym kierowcą i na samochodach się znam bardzo słabo. Spróbuję opisać po kolei. Jadę do miasta (17km), zalatwiam sprawy i jadę do domu, wtedy prawie zawsze pojawia się piszczenie gdzieś w okolicy kół (z przodu), o dość wysokiej częstotliwości. Przeważnie zaczyna się powyżej 70km/h a znika jak zwolnię poniżej 50 ale wraca spowrotem jak przyspieszę.

Po chwili w aucie wali spalenizną, trochę z gumy, trochę z metalu, sam niewiem. Pojadę jeszcze chwilę i autko traci moc (i tak jest słabe) i nawet jak wcisnę gaz do oporu to ledwo udaje mi się utrzymac prędkość. Raz zatrzymałem się na przystanku i wtedy poszedł dym spod koła. Potem jak jechałem to było już normalnie, widocznie ta chwila postoju wystarczyła żeby ochłodzić to "coś" co nie działa jak powinno.

Zapytacie skąd wiem że to hamulce, ano stąd, że wystarczy że dotknę nogą pedał hamulca i cisza, zdejmę i piszczy. Byłem u mechanika bo wymieniałem sworznie i kazałem mu zajrzeć bo podejrzewałem zapieczony tłoczek. Powiedział że wszystko ok i że jego kolega miał to samo w peugeocie 106 i po prostu mu się tarcze grzały. Sprawdziłem i to, po takiej jeździe moje felgi były mocno ciepłe ale mogłem chwile rękę potrzymać na nich.

Na koniec wklejam linki do tematów z forum które opisują chyba ten sam problem:

ford-ka-piszczy-przy-hamowaniu-auto-samo-hamuje-vt52198.htm?hilit=piszczenie#p319989

Mogę powedzieć to samo o swoim tyle zę moja felga nie jest czerwona.

deawoo-matiz-dziwne-dzwieki-i-dym-spod-kola-vt47668.htm?hilit=piszczenie%20%C5%9Bmierdzi#p295793

A tu już żywcem to samo.
Czyżby to lożysko?

Mam nadzieję, że to wystarczy. Z góry dziękuję za zainteresowanie.
stark
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.6 16V 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

26 Lip 2012, 13:01

A sprawdzałeś czy tarcza hamulcowa jest mocno zgrzana? Możliwe że zaciski się posypały...
milczewicz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 05 1977

27 Lip 2012, 13:47

Witam na forum. W kwestii mechaniki samochodowej mam spore doświadczenie,prowadzę warsztat,więc postaram się pomóc. Jeżeli nie tarcza hamulcowa,to zaciski i trzeba przygotować się na wymianę właśnie tych elementów.
Brocar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus,1.8 2001.

27 Lip 2012, 13:50

No właśnie wróciłem z trasy i spowrotem piszczało ale dość spokojnie, potem przestało jak brałem jakiś łuk i dojechałem do domu.

W domu skręciłem koła i wybadałem te tarcze. Poparzyłem sobie palce na obu. Felgi tym razem mocno gorące że nie potrzyma nawet sekundy. Tarcze jak mówię, gorące jak ch...a, co ciekawe obie, myśłałem że problem dotyczy jednej strony.

Dodam, że tarcze były wymieniane w zeszłym roku, natomiast wychodzi że klocki jakieś 44 tyś km temu, sprawdzane za to były niedawno a niewierzę żeby mi mechanik nie zwrócił uwagi gdyby były do wymiany, zresztą na przeglądzie przód wyszedl żyleta.

Brocar napisałeś minutę przede mną :D
stark
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.6 16V 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Centenario - trzy końcówki wydechu
    Centenario to niezwykle rzadkie auto - powstało jedynie w liczbie 40 egzemplarzy, w tym 20 w wersji coupé i tyle samo w odmianie roadster. A powód do stworzenia takiego samochodu był nie byle jaki - włoska marka ...