Citroen Saxo 1.5 D 1996 rok - 190 tys km

13 Kwi 2010, 13:25

Witam,
Bardzo nagrzewaja mi sie felgi obie podczas jazdy. Auto bylo u mechanika bo wymienialem lozysko w kole z przodu.
I teraz tak: gdy jedzie sie przy wykorzystaniu tylko hamulca recznego (bez uzywania noznego) felgi sie nie grzeją. Zas gdy jedzie sie z wykorzystywanie hamulca noznego - felgi grzeja sie bardzo mocno.
Hamulce nie blokują się, bo sprawdzalismy na podnosniku czy kola sie nie blokuja. Na ziemi, gdy auto lekko pchnie sie o kilka cm, to wraca, rusza sie bez problemu.
Diagnoza mechanika byla - tak musi byc i juz. Wszytko jest ok.

I moje pytanie, czy to racja??
Ostatnio edytowany przez kowalus, 18 Kwi 2010, 10:26, edytowano w sumie 1 raz
kowalus
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 13 Kwi 2010, 14:22

kowalus napisał(a):I moje pytanie, czy to racja??

Zmień mechanika.Nie moze byc tak zeby nagrzewały tarcze kola bo szybko szlag trafi
    łozyska. :!: :!: :sad:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

14 Kwi 2010, 09:53

ale jak dochodzi do tego, ze w jakis sposob te felgi sie grzeją w obu kolach?

[ Dodano: Sro Kwi 14, 2010 12:14 ]
    i czy to czasem nie jest normalne, ze podczas jazdy, hamowania, felgi i tarcze po prostu zawsze się grzeją??
    kowalus
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Kwi 2010, 14:12

Oczywiście, że felgi się grzeją podczas jazdy, ponieważ klocek hamulcowy stale muska tarczę. To, że są ciepłe jest normalne, zwłaszcza po hamowaniu. Gdzieś ta temperatura musi ujść i idzie też na felgi. Nienormalne jest, gdy parzą ;) Wtedy problemem są z reguły zapieczone zaciski hamulcowe, które nie odbijają. Dotknij felgi po jeździe i powiedz, czy są ciepłe, czy jest to biała gorączka :P Z tego co czytam, hamulce odbijają, więc niczym się nie przejmuj i śpij spokojnie ;)
    pawelMX6
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Gdynia
    Auto: Nie mam

14 Kwi 2010, 19:24

Przy częstym mocnym hamowaniu to normalne ale przy zwykłem jeździe po mieście takie coś nie powinno występować mogą być ciepłe ale nie gorące.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

16 Kwi 2010, 14:47

zgadzam sie z przedmówcą.moze byc to wina materiały z którego dana felga została wyprodukowana
    Ostatnio edytowany przez sebastian43210 01 Maj 2010, 13:49, edytowano w sumie 2 razy
    sebastian
    sebastian43210
    Początkujący

Miejscowość: warszawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Które hybrydy są najtańsze w zakupie i eksploatacji?
      Amerykański portal analityczny Kelley Blue Book sprawdził, które samochody hybrydowe są najtańsze w zakupie i użytkowaniu przez kolejne 5 lat. Pierwsze trzy miejsca w tej kategorii zajęły Toyota Corolla Hybrid, Prius ...