Citroen Xantia - coś "pyka" (cyka) w zawieszeniu

23 Sty 2011, 21:59

Witam,

Wiadomo, że Xantia ma regulację zawieszenia. W tej chwili jest ustawione na poziom normalny (do jazdy), ale na postoju wyraźnie słychać "pykanie" (lub "cykanie" - jak kto woli) takie samo jak przy podnoszeniu/opuszczaniu samochodu. Nie wiem, czy powinienem się tym niepokoić. Co o tym sądzicie?

Moja cytrynka ma 15 lat, po ostatniej próbie podniesienia zawieszenia coś się zepsuło i samochodu nie dało się opuścić. Pojechałem do mechanika i jest już w pozycji normalnej, ale powiedział, żeby lepiej tego nie ruszać, bo jak się zepsuje, to sporo trzeba będzie zapłacić. No i nie ruszam, ale zastanawia mnie to "cykanie" właśnie...
Mardag
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Sty 2011, 17:28

te cykanie kolego jest normalne, pompa wydaje z siebie taki dzwiek

mechanik nie jest specjalista od tego typu zawieszenia... mi gdy xantia opadla mechanik wymienil tylko jedna malenka czesc(doslownie 1cm na 3-4cm) i gra gitara :)
Nie byla to droga naprawa
Podstawa jest sprawdzanie ilosci plynu i prawidlowe korzystanie z zawieszenia ale nie musze sie chyba tu rozpisywac :wink:
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Sty 2011, 14:17

Właśnie z ta regulacją zawieszenia są takie problemy,najlepiej jeżeli kierowca nie ma takiej możliwości bo wtedy nie ma się co psuć :wink: Dobrze byłoby podjechać na stację diagnostyczną i tam wszystko sprawdzić. Takie cykanie jest charakterystyczne dla pracy pompy,ale jeżeli coś Cię niepokoi to lepiej sprawdzić.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

31 Sty 2011, 16:16

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze tylko aby rozwiać wszelkie wątpliwości: chodzi o tę pompę LHM?

Pozdrawiam
Mardag
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Lut 2011, 11:34

tak
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa CT F SPORT
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu nowej wersji hybrydowego kompaktowego hatchbacka Lexus CT F SPORT. TRD oferuje elementy zestawu aerodynamicznego ...