Citroen Xsara 1.8i 90km - wymieniona klamka, a drzwi się nie otwierają

02 Gru 2015, 18:52

Witam. Otóż pare dni temu urwała mi się klamka od strony kierowcy. Czytałem, że podobno często zdarza się to w tych samochodach.
Kupiłem nową, roznitowałem poprzednią, rozkręciłem boczek od strony zewnętrznej by mieć lepszy wgląd, że wszystko dobrze jest zamontowane.
Zanitowałem. Ale drzwi się nie otwierają.
Klamka podczas podnoszenia do góry i taki dzyndzelek zahacza o blaszkę dzięki której drzwi powinny się otwierać ale się nie otwierają.
Każdy pisał, że to takie proste i nie trzeba nawet boczku ściągać a jest inaczej.

Pytanie czy teraz trzeba te drzwi wyregulować? Tymi śrubami od zamka?

Dodam, że od wewnętrznej strony otwierają się.
Przed wymianą na nową klamkę, ona już bardzo wysoko łapała, a wręcz wyglądało to tak jak by miała zaraz się urwać, aż wreszcie się urwała.

Nie ma różnicy czy otwieram drzwi z pilota czy z kluczyka. Wszystkie inne drzwi się otwierają, ale od strony kierowcy nie chce.

Na dłuższą metę jest to bardzo uciążliwe.

Mógłby ktoś powiedzieć mi co mogę jeszcze zrobić? Co może być przyczyną?

Dodam jeszcze, że jak była stara klamka to zdarzały się dni zwłaszcza bardzo wilgotne np. po deszczu kiedy też nie chciała się otwierać. Ale to chwile 2,3h.

Nie wiem już co mam robić. Najchętniej oddałbym to komuś by ktoś to zrobił bo obecnie nawet nie mam miejsca by tego zrobić, pogody ciągle deszczowe, zimno na dworze.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Exilled
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Gru 2015, 10:40

Może trzeba wyregulować cięgno klamki zewnętrznej? Bo skoro klamka wewnętrzna bez problemu otwiera drzwi, to problem jest tylko i wyłacznie w mechaniżmie klamki zewnetrznej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Gru 2015, 14:53

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli muszę ściągnąć boczek i tam wyregulować?
Exilled
Początkujący

03 Gru 2015, 21:30

Dokłądnie - ściągnij boczek i pociągając za klamkę patrz, co nie działa. Schemat działania tych cięgien jest dośc prosty - pociągaj za klamkę wewnętrzną, potem za zewnętrzną i zoabczysz jak to działa i dojdziesz co jest nie tak.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2015, 19:01

Byłem dzisiaj u mechanika...z godzinę spędziliśmy nad zamkiem. Okazało się, że wewnątrz coś tam było dodatkowo popękane...i ogólnie stwierdzenie jest proste zamek jest do wymiany niestety.
Pan mechanik okazał się o tyle dobry, że nie wziął ode mnie ani złotówki. Powiedział, żebym znalazł używany
Działa do momentu zamknięcia drzwi...ale gdy już go zamknę z pilota czy kluczka to już koniec i znów nie można ich otworzyć.

Pytanie teraz mam takie: czy zamek centralny z Citroena Xsara Picasso pasuje do Xsary I?
I czy jest różnica czy zamek centralny jest dla 3 drzwiowej wersji czy dla 5 drzwiowej wersji Xsara I skoro potrzebuje lewy przód?

Albo czy z Xsary II będzie pasował do Xsary I?

Czy może być taki: [link do oferty na Allegro wygasł]

I znalazłem takie coś: [link do oferty na Olx wygasł]

Za 60zł może być?
Exilled
Początkujący

20 Gru 2015, 17:50

Przyczyną był zamek centralny, który został wymieniony.
Temat do zamknięcia.
Exilled
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Ford Fiesta 1,0 EcoBoost o mocy 100 KM
    Pod maską opisywanej wersji Fiesty znajduje się trzycylindrowa jednostka benzynowa o pojemności jednego litra, która generuje równe 100 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów o ...