Citroen Xsara 2,0 HDi z 2001

05 Maj 2010, 14:13

Witajcie
Jestem tu nowy. Oto mój problem:

Mam citroena Xsare 2,0 HDi z 2001 roku. Rok temu jakiś miesiąc po kupnie wymieniałem zaworek ciśnienia paliwa (takie male g...o) za ok 550 zł bo był zapchany i potem było OK. Jakiś tydzien temu okazało sie ze znów sie zapchał. Powodem miał być syf w paliwie wiec zdecydowałem sie na czyszczenie baku.
Dziś dzwonie do mechanika a on mi mówi że nie da sie tego zaworku przepchać i trzeba ZNOWU wymienić go na nowy razem z filtrem paliwa, bak też trzeba wyczyscić bo w paliwie są jakieś "sreberka".... Tak on mi to wyłumaczył. Za bardzo nie wiedział co to jest, powiedział że być może od pompy paliwa to sie robi. Boje sie że za np pół roku znowu mi sie zapcha tn zaworek i znowu bede musiał wydać 600 zł.

Wiecie może co to są za "sreberka" w paliwie?? Może po prostu coś nie tak w paliwie jest?
Czy może to pochodzić od tej pompy paliwa? A jeśli tak to ile taka pompa kosztuje?

bardzo Wasz proszę o pomoc....:(
Ostatnio edytowany przez miren99, 05 Maj 2010, 17:06, edytowano w sumie 1 raz
miren99
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp
  • 06 Maj 2010, 00:46

zmień mechanika.zanim cokolwiek dotrze do pompy czy zaworu to przechodzi to przez filtr więc nie wiem o co temu mechanikowi chodzi.syf pozostaje w filtrze.a sreberka ???to wiem tyle świstak za to dostał 10 lat-haha
    ryba1977
    ryba1977
    Aktywny

Miejscowość: poznań

06 Maj 2010, 09:22

ryba1977 napisał(a):zmień mechanika.zanim cokolwiek dotrze do pompy czy zaworu to przechodzi to przez filtr więc nie wiem o co temu mechanikowi chodzi.syf pozostaje w filtrze.a sreberka ???to wiem tyle świstak za to dostał 10 lat-haha

On mówił że z te drobinki moga się wydobywac z pompy paliwa... Jest to mozliwe??
    miren99
    Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

06 Maj 2010, 09:24

pierwsze słyszę o takim czymś.według mnie niemożliwe.
    ryba1977
    ryba1977
    Aktywny

Miejscowość: poznań

06 Maj 2010, 11:25

To są opiłki z pompy wysokiego ciśnienia i opiłki te przechodzą przez filtr paliwa.
    W serwisie w takim wypadku wymienia się na nową całą instalację paliwową łącznie ze zbiornikiem, koszt ok 4 000 zł.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
      Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...