Citroena xara II Hatchback zawieszenie problem

18 Lis 2011, 22:16

Proszę bardzo o pomoc. mam od paru dni duży problem z prawdopodobnie tylna częścią zawieszenia samochodu. Strasznie skacze, już nawet nie tylko na nierównościach, ale nawet na prostej drodze przy rozsądnych prędkościach nie da się wręcz go prowadzić. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co może być za problem? :wink:
Alwaresko
Obserwowany

Auto: citroena xara II Hatchback

19 Lis 2011, 10:49

-czy koła na pewno dobrze dokręcone ???
- podnieśc i sprawdzić kola czy któraś opona węża nie dostała :evil:
- wjechać na kanał , podnośnik i sprawdzić mocowanie belki i całe podwozie ,
Ostatnio edytowany przez sympatyk, 19 Lis 2011, 11:06, edytowano w sumie 1 raz
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lis 2011, 11:02

prawdopodobnie amortyzatory sa złuzyte dla pewnosci jedz na stacje niech Ci sprawdza ;)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

20 Lis 2011, 08:51

Dzięki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jestem totalnym amatorem i jest to mój pierwszy samochód i pierwszy poważny problem. Pewnie to pytanie, które zadam jest głupie, ale co to oznacza ze opona dostała węza :oops: .
Pytam się dlatego akurat o to stwierdzenie, bo niedawno wymieniałem opony na zimówki.
Alwaresko
Obserwowany

Auto: citroena xara II Hatchback

20 Lis 2011, 15:08

Alwaresko napisał(a):, ale co to oznacza ze opona dostała węza

Tez pierwszy raz slyszę takie okreslenie ale myślę ze opona jest krzywa.../zdeformowana bocznie/
Podnies tyl sam.do góry i zakręć kołami a wtedy jestem pewny ze to zobaczysz,,,,,, :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

20 Lis 2011, 17:57

co to oznacza ze opona dostała węza ?

oj też się zapłonię :oops: ale z racji wieku
dawno, dawno temu ... jak w Polsce ktoś nowe opony kupował to był w "niebowzięty"
jak upolował nowe :!: opony :!: :D -
np.bardzo dobrą Dębicę D-124 / zwaną też uniroyalem -z racji licencji/, ale te opony miały wadę
po paru latach lub po przeciażeniu pękała w niej osnowa i włókna co dawało efekt dużego wybulenia czasem silne zwichrowanie na obwodzie - stąd określano dostała węża :mrgreen:
efekt po napompowaniu koło niemiłosiernie biło bocznie lub promieniowo - opona na przemiał
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...