Civic 5 GEN - która wersja ?

08 Mar 2015, 22:06

Cześć , chciałbym kupić Hondę Civic V GEN , w wersji coupé albo hatchback . Rozmyślam rownież nad dwoma silnikami , 1.3 i 1.5 obie są to benzynowe jednostki . Chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić uwagę kupując taki samochód , co często ulega awarii i co warto wymienić w tym aucie . Samochód chce zrobić typowo "niedzielny" , którym będzie przyciągał widok każdego przechodnia .
navikrzysiek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Mar 2015, 22:11

Zdecydowanie 1.5. Bardzo fajny silnik. A potem i tak swap na b18c4. Co do zakupu to jak kazdy japonczyk: rdza nadkola, progi i bagaznik.
wprzod
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

08 Mar 2015, 22:16

A wypowie się ktoś na temat zawieszenia w tym aucie ?
navikrzysiek
Nowicjusz

08 Mar 2015, 22:57

Jak chcesz go robic na porzadne smiganie, to i tak rozporka i gwinty sa potrzebne. Civica dobrze wspominam - dluzej zawieszenie sie trzymalo niz w moich mitsu.
W japoncach to zawsze wojna z rdza, reszta to naprawde male koszty. spojrz tez na wydech podczas oględzin. Zawsze najbezpieczniej podjechac do mechanika i wrzucić na podnosnik.
wprzod
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2011
Auto: nie mam
Typ: Sport/Coupe

09 Mar 2015, 05:58

I teraz chyba najważniejsze pytanie ! Szukać auta w gazie / gazować ?
navikrzysiek
Nowicjusz

09 Mar 2015, 07:16

Tutaj uważaj bo większość japońskich silników nie znosi gazu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
    Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...
    Renault 5 super production
    To jedyny egzemplarz Renault 5, który w pełni zasługuje na nazwę "super production". Opracowano go w 1987 roku do startu w wyścigach. Jest napędzany 4-cylindrowym turbodoładowanym silnikiem o mocy 370 koni. W latach ...

09 Mar 2015, 13:27

A i tak większość silników w "5" jeździ na gazie i robią ładne przebiegi. :ok:
Kieł
Stały forumowicz

09 Mar 2015, 20:52

No może zdarzają się wyjątki :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM

14 Mar 2015, 18:08

Jeździłem jakiś czas Hondą Civic 5 gen. z silnikiem 1.5 w gazie i nie miałem żadnych problemów silnik pracował tak samo na pb i lpg. Dużo zależy od samej instalacji i montażu bo silniki nazywane "Stworzony do gazu" potrafią sprawiać problemy jak instalacja i montaż do d...
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

14 Mar 2015, 23:17

Znajomy miał do niedawna Civica V HB całkiem ładnie zrobionego ale jego brat poszalał: [link wygasł]

A teraz jeździ kolejnym Civicem V ale coupe w zieleni z Scirocco R i wygląda super ;p . Jak dla mnie coupe dużo ładniejsza i mniej oklepana ale jak się zdecydujesz na Civa to walka z rudą murowana ;) . Ogółem fajne auto ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV

14 Mar 2015, 23:22

TheS napisał(a):Znajomy miał do niedawna Civica V HB całkiem ładnie zrobionego ale jego brat poszalał: [link wygasł] ... permPage=1

No nieźle skończyła się ta jazda i trochę szkoda tej hondy bo widać że fajnie porobiona i zadbana. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

14 Mar 2015, 23:25

Auto fajnie zrobione, mój kumpel je robił, później chciał coupe więc odsprzedał je ojcu ... no ale niestety ma też niedo****nego brata, który tak oto zakończył jego żywot... co ciekawe, wcześniej już go rozbił, tak samo jak i chyba 2 inne auta. Niektórzy po prostu nie powinni jeździć...
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Mar 2015, 23:29

TheS napisał(a):Auto fajnie zrobione, mój kumpel je robił, później chciał coupe więc odsprzedał je ojcu ... no ale niestety ma też niedo****nego brata, który tak oto zakończył jego żywot... co ciekawe, wcześniej już go rozbił, tak samo jak i chyba 2 inne auta. Niektórzy po prostu nie powinni jeździć...

A no tak to jest jak się nie myśli tylko lubi ostro rwać do przodu to i tak dobrze że nic takiego mu się nie stało bo auto dość mocno rozbite było. Szkoda naprawdę tej hondziny :cry: A jaki tam silnik siedział?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

15 Mar 2015, 00:07

Tam było chyba 1.3 ale pewny nie jestem bo miał być swap... Nie wiem czy się hondzina go doczekała
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Mar 2015, 00:40

Jeśli chcesz hatchbacka to możesz poszukać 1.3 przerobione na pełny wtrysk jak np tutaj: [link do oferty na Olx wygasł]
Miałem 2 lata civica z 1.3 z lpg i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że przy wymianie oleju co 10tyś km nie dolewałem ani kropli. Jedynie raz na jakiś czas płynu w chłodnicy ubywało, ale nigdy się nie przegrzewał. Zawieszenie w civciu jest trwałe. Co do silników 1.5 to one już olej będą prędzej pić, ale do pełni szczęścia służy 1,6 VTEC 125KM. Owszem olej będzie brał, ale silnik wkręca się na obroty z taką chęcią, że uśmiech nie schodzi z twarzy. Niedawno zrobiliśmy swapa w civicu v sedan z silnika 1.5 90KM właśnie na 1.6 VTEC i różnica jest nieporównywalna w przyśpieszeniu a spalanie wcale dużo się nie różni :ok: ale z 1.6 problem polega na tym, że jest ich wiele zajeżdżonych dlatego 1.3 na pełnym wtrysku moim zdaniem będzie w sam raz bo spokojnie będzie objeżdżać 1.5 do tego opłaty mniejsze i (przynajmniej jak u mnie było) oleju nie będzie brała. Można też kupić na gaźniku i przerabiać samemu na pełny wtrysk, ale to kosztuje "kupe" czasu i trochę pieniędzy. Co do rdzy to tak jak ktoś wcześniej wspominał, trzeba zwrócić uwagę na ranty drzwi, tylną klapę, nadkola i podłogę. Warto też zobaczyć jak wygląda lakier przy uszczelce przedniej szyby, bo jeśli jest choćby trochę zniszczony to na 90% do auta będzie lać się woda(nie pytajcie skąd wiem) :wink:
MVtec04
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Accord VI
Silnik: 1.8VTEC 136KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001