Witam,
W ostatnim czasie znalazłem nową pracę i ze względu na codzienne dojazdy potrzebuje auta. Do tej pory w miarę możliwości korzystałem z samochodu ojca ale trzeba w końcu zadbać o swoje własne 4 kółka
Nie jestem specem od motoryzacji dlatego prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych kolegów
.
Od dwóch dni przeglądam prasę i różne źródła w celu sprecyzowania swoich potrzeb.
Pierwszym i najważniejszym czynnikiem jest mój budżet wynoszący max 10 tys. zł +1k jeśli byłoby warto ale wtedy trzeba się zapożyczać u rodziców a tego bym wolał uniknąć
, ogólnie im mniej wydam tym lepiej. W przybliżeniu tygodniowo będę pokonywał dystans około 500-600 km. Ważna jest dla mnie na pewno ekonomiczność (silnik max. 2.0-wtedy wyłącznie instalacja LPG) ale również względna dynamika. Nie chcę znaleźć się w sytuacji, gdy nie będę w stanie wyprzedzić Tira pod górkę
. Gabarytowo przemawiają do mnie auta począwszy od segmentu C w górę. Chciałbym żeby raczej cechowała go niezawodność
Teraz może konkretne modele, które do mnie przemawiają, tak więc:
Corolla E11 - na jakich wersjach silnikowych się skupić? 1,6 110km przed liftingiem + lpg będzie dobrym rozwiązaniem ?
Rover 45 z silnikiem SDI, bardzo atrakcyjne ceny- znajomy posiada mniejszy model 200 z tą jednostką i bardzo fajnie się tym porusza czy większy brat będzie równie dynamiczny ?
Avensis I +lpg - często chwalone auto tylko która jednostka napędowa będzie najlepiej tolerowała gaz i była przy w miarę dynamiczna ?
Honda Civic VI z silnikiem 1.5 VTEC - to mój faworyt na ten moment. Bardzo podoba mi się wizualnie i ta konkretna jednostka wydaje mi się rozsądnym rozwiazaniem ( dynamika i oszczędność).
Czy któryś z tych modeli jest warty zainteresowania ?
[link do Tablica wygasł][link do Tablica wygasł][link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Wizualnie ostatnia Hanka najbardziej mi sie podoba tylko bardzo blisko górnej granicy budżetu
W ogóle czy mając 10k zł uda się kupić coś w dobrym stanie technicznym? Pierwsze dwie propozycje gwarantują rezerwy finansowe na ewentualne początkowe koszty wymiany jakiś częsci