Civic do porównania

30 Maj 2013, 18:46

Witam,

W ostatnim czasie znalazłem nową pracę i ze względu na codzienne dojazdy potrzebuje auta. Do tej pory w miarę możliwości korzystałem z samochodu ojca ale trzeba w końcu zadbać o swoje własne 4 kółka :D
Nie jestem specem od motoryzacji dlatego prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych kolegów :mrgreen: .
Od dwóch dni przeglądam prasę i różne źródła w celu sprecyzowania swoich potrzeb.
Pierwszym i najważniejszym czynnikiem jest mój budżet wynoszący max 10 tys. zł +1k jeśli byłoby warto ale wtedy trzeba się zapożyczać u rodziców a tego bym wolał uniknąć :P, ogólnie im mniej wydam tym lepiej. W przybliżeniu tygodniowo będę pokonywał dystans około 500-600 km. Ważna jest dla mnie na pewno ekonomiczność (silnik max. 2.0-wtedy wyłącznie instalacja LPG) ale również względna dynamika. Nie chcę znaleźć się w sytuacji, gdy nie będę w stanie wyprzedzić Tira pod górkę :wink:. Gabarytowo przemawiają do mnie auta począwszy od segmentu C w górę. Chciałbym żeby raczej cechowała go niezawodność :)
Teraz może konkretne modele, które do mnie przemawiają, tak więc:

Corolla E11 - na jakich wersjach silnikowych się skupić? 1,6 110km przed liftingiem + lpg będzie dobrym rozwiązaniem ?

Rover 45 z silnikiem SDI, bardzo atrakcyjne ceny- znajomy posiada mniejszy model 200 z tą jednostką i bardzo fajnie się tym porusza czy większy brat będzie równie dynamiczny ?

Avensis I +lpg - często chwalone auto tylko która jednostka napędowa będzie najlepiej tolerowała gaz i była przy w miarę dynamiczna ?

Honda Civic VI z silnikiem 1.5 VTEC - to mój faworyt na ten moment. Bardzo podoba mi się wizualnie i ta konkretna jednostka wydaje mi się rozsądnym rozwiazaniem ( dynamika i oszczędność).

Czy któryś z tych modeli jest warty zainteresowania ?

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wizualnie ostatnia Hanka najbardziej mi sie podoba tylko bardzo blisko górnej granicy budżetu :P W ogóle czy mając 10k zł uda się kupić coś w dobrym stanie technicznym? Pierwsze dwie propozycje gwarantują rezerwy finansowe na ewentualne początkowe koszty wymiany jakiś częsci :sly:
merhizz
Nowicjusz

Auto: clio 2
Silnik: 1.2 8v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Maj 2013, 18:50

merhizz napisał(a):Corolla E11 - na jakich wersjach silnikowych się skupić? 1,6 110km przed liftingiem + lpg będzie dobrym rozwiązaniem ?

tak... 1,6 jest najlepszym rozwiązaniem.

merhizz napisał(a):Avensis I +lpg - często chwalone auto tylko która jednostka napędowa będzie najlepiej tolerowała gaz i była przy w miarę dynamiczna ?

2,0 jest najszybsza, pali tyle co 1,6. Wszystkie jednostki tolerują gaz w avenie1 przedlift
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Wrz 2013, 17:01

Witam.
Minęło trochę czasu od ostatniego postu ale nie chciałem zakładać nowego tematu, dlatego pisze tutaj. Do tej pory nie kupiłem jeszcze autka ale zwiększył mi się nieznacznie budżet. Rozglądam się aktualnie za Honda Accord VI i Octavią O1 najlepiej po lifcie. Maksymalny budżet to 15tys. Rozważam opcję Octavia 1.8T + LPG/1.9 tdi 110km bądź honda accord accord VI z gazem.
Znalazłem kilka ogłoszeń które mnie zainteresowały, pierwsze autko blisko mnie (mieszkam w Kielcach - Świętokrzyskie):
[link do Tablica wygasł] bardzo mi się podoba patrząc na zdjęcia :D

druga dużo tańsza i posiadająca znaczek klubowy OCP z tyłu.
[link do Tablica wygasł]

Obie po kupnie byłyby gazowane.

Teraz Octavie w Dieslu:

[link do Tablica wygasł] - słabe zdjęcia i tania jak na swój rocznik

[link do Tablica wygasł] - też mało zdjęć

[link do Tablica wygasł] -ta wydaje się całkiem zadbana

i ostatnia sztuka głownie ze względu na honde, która też jest w Starachowicach a najbardziej mnie kusi. Dlatego dwa autka bym obejrzal :P
[link do Tablica wygasł]

Honda Accord
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - piękna tylko ten gaz i taki mały przebieg... Ale czy po co szukać od razu dziury w całym :)

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

Trochę tych linków nawrzucałem za co przepraszam. Jutro kolega pożycza miernik lakieru i w najbliższy weekend planuje trochę pojeździć i pooglądać ;) Czy można coś wstępnie powiedzieć po opisie i zdjęciach ? Któremu warto przyjrzeć się bliżej, ? Z góry dzięki za pomoc :mrgreen:

edit. ta octavia z pierwszego linka ma poliftowe światełka jak teraz oglądam dokładniej ... :P
merhizz
Nowicjusz

Auto: clio 2
Silnik: 1.2 8v
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999