Civic IX 1.8 oferta

04 Sty 2025, 16:01

szybki napisał(a):Co Ty możesz stwierdzić po tym filmiku?

Link do kanału ci wrzuciłem a nie do filmiku.

szybki napisał(a):Do tego mylisz pewnie fakty tu było auto za 170k.pln., do tego jak wyglądała weryfikacja ? Odpalanie i latanie z kamerką pod maską hmmm zajebista weryfikacja.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Weź mi daj link gdzie ty tam jakiś filmik "z weryfikacją" widziałeś :mrgreen:
Bo mi kiedy tylko cokolwiek się od nich wyświetli to jest tam kilka luźnych słów o aucie a nie oględziny.

E: tobie w tym momencie o to niebieskie kałdi chodziło? Przecież ten film jest z odbioru auta, z oględzin jest 30s przebitki. Ty uważasz, że to były ich całe oględziny? Każda taka firma nagrywa klientowi takie krótkie filmiki z tego jak się auto prezentuje

szybki napisał(a):Kolejny temat nie wiem ile kosztują te auta w PL ale też nie wiemy jak była załatwiona kwestia papierów a miało być tak transparentnie niestety nie wytłumaczę Ci na forum czemu temat skrzętnie pominięto

Faktura na dane klienta i klient sam robi przelew. Chcesz to ci go przytargają pod dom, chcesz sam odebrać to odbierasz. Nic w tym dziwnego, te auta w większości trafiają do działalności gospodarczych, vat marza od polskiego handlarza nie jest klientowi potrzebna.

szybki napisał(a):niestety nie wytłumaczę Ci na forum czemu temat skrzętnie pominięto, a prowizja od zakupu ile wynosiła ? A co z pustymi przebiegami ?

Oni świadczą usługę a nie pośredniczą w sprzedaży.

szybki napisał(a):Nie jest to żadne wyszukiwanie perełki i oferowanie jej w PL.

A ktoś twierdził, że jest? To najczęściej klient sam wyszukuje sobie ogłoszenia i po konsultacji z nimi wybierają te, które wydają się najsensowniejsze.

szybki napisał(a):I tu pół biedy że przepłacisz 20k-30k.pln za takie auto bo samo w sobie jest drogie ale co ma powiedzieć ktoś kto szuka auta za 40-50-60-70k.pln.

Jak masz 40-50k to nie robisz z siebie błazna i nie szukasz samochodu po całej europie.

szybki napisał(a):Potem takie przepłacanie wychodzi tak że chcesz sprzedać samochód i nagle i tak masz sprowadzańca wartego tyle ile rynek podyktuje.

A jakie to ma znaczenie? Ktoś szuka auta w konkretnej konfiguracji, idealnym stanie itd, za fanaberie się płaci, każdy jest tego świadomy.

szybki napisał(a):i to jak widać było na filmiku "jak wnikliwie" oraz przepłaca się jak "Cygan za matkę"

Jakbym swojego 90-letniego dziadka słyszał, jak coś w tv zobaczy to "na pewno tak było"
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

04 Sty 2025, 16:12

Skoro Ty wiesz jak to wygląda od kuchni bo oglądasz wnikliwie YT to ok. Ja wiem jak to wygląda z drugiej strony. Oczywiście pominę fakt że rozmawiamy o czymś skrajnie różnym czyli o autach na zamówienie vs diagnostyka ich za granicą a co najważniejsze przy temacie Civica który jest za 14k.eur już w Pl.a nie jak Audi przed opłatami za 40k.eur.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

04 Sty 2025, 16:56

Wiadomo, wszystko wiesz, zęby na tym zjadłeś, szczególnie po tym widać

szybki napisał(a):do tego jak wyglądała weryfikacja ? Odpalanie i latanie z kamerką pod maską hmmm zajebista weryfikacja
franccc
Stały forumowicz

0

04 Sty 2025, 18:13

franccc napisał(a):Wiadomo, wszystko wiesz, zęby na tym zjadłeś, szczególnie po tym widać

Ale po czym widać ? Filmik pokazuje pewne fakty i tyle. Może gdzieś jest jego rozwinięcie co i tak nie ma znaczenia przy tanich autach a w dodatku nie jest to żaden zakup na zamówienie gdzie kupujący w Pl dostaje fakturę zakupu tylko jest to sprawdzanie auta i płacisz za usługę a nie za auto. Oczywiście czy ktoś sam wyszuka ogł.czy oni to zrobią jest to kwestia dogadania.

Do tego ten rodzaj działalności jest tylko promilem wszystkich aut sprowadzanych do Pl i powtórzę nie dotyczy tańszych aut.

Do tego tak jak powiedziałem wiem jak funkcjonuje sprowadzanie aut w róznym wydaniu czyli dla koniobijców od sztuk wyszukanych pod ziemią, przez wyselekcjonowane ale zwykle auta z ceną + xx% po przez zwykłych ludzi którzy tylko sobie dorabiają na ściąganiu aut bez pierdolingu na insta/FB ...
szybki
Moderator - Tuning

0

04 Sty 2025, 22:54

Pomijając fakt jak to się wszystko odbywa, jakoś nie spina mi się to z ekonomicznego punktu widzenia. Dobry biznes sobie ktoś wymyślił, 700PLN za sprawdzenie auta. Przecież te sprowadzone auta, to w większości są sztrucle z przygodami, mniejszymi bądź większymi.
Piotr9321
Nowicjusz

0

05 Sty 2025, 10:48

szybki napisał(a):Filmik pokazuje pewne fakty i tyle

Jakie fakty? Widzisz 30s filmiku z oględzin z pracy silnika, który prawdopodobnie został wysłany do klienta. Jakie "fakty" o fachowości/lub nie oględzin z tego wywnioskowałeś.

szybki napisał(a):dodatku nie jest to żaden zakup na zamówienie gdzie kupujący w Pl dostaje fakturę zakupu tylko jest to sprawdzanie auta i płacisz za usługę a nie za auto.

A zauważyłeś, że nikt oprócz ciebie pojęcia "zakup na zamówienie" nie używa? Nie wymyślaj pod swoje tezę

szybki napisał(a):Do tego ten rodzaj działalności jest tylko promilem wszystkich aut sprowadzanych do Pl i powtórzę nie dotyczy tańszych aut.

A do czego ty to w ogóle piszesz?
franccc
Stały forumowicz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...

05 Sty 2025, 12:53

Ok. Masz rację. Silnik odpalili jest git.

A tak nawiasem sprawdziłem ceny tych aut w Pl w ASO ponieważ mocno powtarzano na filmiku że jak kogoś stać itd. Tak jak myślałem :D

rupertpumpkin napisał(a):Czyli nie ma czegoś takiego jak handlarz który ściąga lepsze sztuki niż reszta czy z lepszych źródeł?

Trochę zmieniam zdanie, kupowania i ściągania lepszych sztuk przez handlarzy nie ma ale jest możliwość skorzystania tego typu usługi.
Obawiam się tylko że nie byłbyś w stanie zaakceptować ceny za swoją Alfę :D
szybki
Moderator - Tuning

0

05 Sty 2025, 13:24

szybki napisał(a):Obawiam się tylko że nie byłbyś w stanie zaakceptować ceny za swoją Alfę

Pewnie nie bo jest odlot z cenami. Ja za trochę zaniedbanego przedlifta z tjetem dałem 25k i jakieś 7-8k w ogarnięcie a widzę asów co ten sam rocznik, przebieg, wersję po 35k i więcej wystawiają bo jest ceramika i olej zmieniany co 8k...
Tak jak ktoś tu ostatni wspominał nie zawsze musi być sens dokładać za lepsza sztukę w starych autach bo do tej za 35k też coś trzeba dołożyć...

A co do handlarzy to jak tak analizuje tych co kojarzę to chyba kwestia kupienia coś co na pierwszy rzut oka wygląda ok, pranie, szybkie naprawy tego co się rzuca w oczy i wysoka cena (albo brak ceny i 'dzwonić' - praktyki jak u deweloperów). Dla mnie to jest ok dla klienta któremu to pasuje i stresuja poszukiwania itp ale mnie odtrącja niektóre praktyki. Przykład, znajomy chciał jakaś Fabię dla żony która handlarz wystawił na fejsbuku. Dzwoni że chce obejrzeć to nie można bo auto na przegląd jedzie, kolejny dzień nie można bo serwis hamulcowy i zmiana oleju, kolejny nie można bo pranie bo coś i ciągle gadka że trzeba dzwonić i rezerwacja to 30% ceny samochodu (bezzwrotna ofc). W końcu 4 dzień tel z pytaniem czy łaskawie można obejrzeć to oczywiście sprzedane bo 'pani po zdjeciach przelała całą kwotę zamiast wymyslac').
Rozumiem że klienci są irytujący ale 30% to trochę dużo :D ogólnie to niektórym się w dupach przewraca. I handlującym i klientom

Sorry za dokładanie do offtopu...
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996
0

05 Sty 2025, 14:10

rupertpumpkin napisał(a):Przykład, znajomy chciał jakaś Fabię dla żony która handlarz wystawił na fejsbuku. Dzwoni że chce obejrzeć to nie można bo auto na przegląd jedzie, kolejny dzień nie można bo serwis hamulcowy i zmiana oleju, kolejny nie można bo pranie bo coś i ciągle gadka że trzeba dzwonić i rezerwacja to 30% ceny samochodu (bezzwrotna ofc). W końcu 4 dzień tel z pytaniem czy łaskawie można obejrzeć to oczywiście sprzedane bo 'pani po zdjeciach przelała całą kwotę zamiast wymyslac').

A skąd wiesz że ta Fabia była ? :D
Bardzo częsty manewr gwiazdorów od "perełek" w cenach +50%.
Auta nie ma na sprzedaż albo już dawno sprzedane. Zazwyczaj dołączana chora cena że to niby takie rwanie na jego idealne produkty.

Temat rzeka. Z jednej strony zwaleni kupujący a z drugiej strony handlarze Mirasy.
szybki
Moderator - Tuning

0

05 Sty 2025, 14:35

szybki napisał(a):Ok. Masz rację. Silnik odpalili jest git.

To jest straszne jak wypierasz rzeczywistość. Ale mniejsza, nie moja sprawa, bez odbioru
franccc
Stały forumowicz

0

05 Sty 2025, 14:59

franccc napisał(a):Ale mniejsza, nie moja sprawa, bez odbioru

Przstań pierniczyć te kocopoły ! Filmik Ci się spodobał ? Co tam jest pokazane ? Kompletnie nic, jest tylko auto a z odpalonym silnikiem i nic więcej. Nie wiesz czy była transakcja i za ile. Do tego cena 40k.euro zobacz ile kosztują te auta w Pl w ASO. Kolejny temat jak ktoś zapłacił kwotę netto czyli odjął 19% VAT w pl musisz dołożyć 23%. Kolejny temat faktura i 3,8% akc gdzie nie możesz powołać się na zużycie ani obliczenia akc od wartości tylko od faktury. Kolejny temat wszystkie roszczenia gdzie realizujesz ? W pl w de czy może na YT.?
Do tego co przy odsprzedaży ? To auto jest warte tyle ile inne sprowadzańce więc finalnie tracisz w pytę pieniędzy. I oczywiście jak ktoś lubi mieć tak "wyjątkowe" auto jak audi w dieslu 2,0 żeby uwalić na nim tak jak nowej sztuce to czemu nie.

Pokazujesz filmiki o których nic nie wiesz. Proponuję sam zdobądź jakieś doświadczenie w tej kwestii i wtedy nas zapoznasz z nim.
szybki
Moderator - Tuning

0

05 Sty 2025, 15:22

Ty naprawdę nie rozumiesz co oglądasz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

szybki napisał(a):Co tam jest pokazane ? Kompletnie nic, jest tylko auto a z odpalonym silnikiem i nic więcej.

To nie ja stwierdziłem, że 30s które tam widzisz to cała weryfikacją auta.

szybki napisał(a):Nie wiesz czy była transakcja i za ile.

Może nie zauważyłeś ale filmik jest z odbioru auta i przyjazdu nim do Polski.

szybki napisał(a):tego cena 40k.euro zobacz ile kosztują te auta w Pl w ASO.

Ktoś chciał dokładnie ten egzemplarz to sobie kupił.

szybki napisał(a):Kolejny temat jak ktoś zapłacił kwotę netto czyli odjął 19% VAT w pl musisz dołożyć 23%. Kolejny temat faktura i 3,8% akc gdzie nie możesz powołać się na zużycie ani obliczenia akc od wartości tylko od faktury. Kolejny temat wszystkie roszczenia gdzie realizujesz ? W pl w de czy może na YT.?
Do tego co przy odsprzedaży ? To auto jest warte tyle ile inne sprowadzańce więc finalnie tracisz w pytę pieniędzy. I oczywiście jak ktoś lubi mieć tak "wyjątkowe" auto jak audi w dieslu 2,0 żeby uwalić na nim tak jak nowej sztuce to czemu nie.

Napisz mi tu szybciutko - co mnie czy ciebie obchodzi co ktoś robi ze swoimi pieniędzmi?

szybki napisał(a):Pokazujesz filmiki o których nic nie wiesz. Proponuję sam zdobądź jakieś doświadczenie w tej kwestii i wtedy nas zapoznasz z nim.

Pokazuję ci filmik jak wygląda "sprowadzenie na zamówienie" a ty masz jakiś problem, że Polak będzie jeździł autem z niemieckiego ASO a nie z od turka :mrgreen: Ciągle o aukcjach, ciągle o "placach" :happy:
franccc
Stały forumowicz

0

05 Sty 2025, 18:32

Jako autor postu pozwolę się wtrącić. Po tym co przeczytałem boję się teraz kupować samochód z zagranicy :(
panaroma
Nowicjusz

0

05 Sty 2025, 18:49

panaroma napisał(a):Jako autor postu pozwolę się wtrącić. Po tym co przeczytałem boję się teraz kupować samochód z zagranicy

Nie masz się czego bać. Te wszystkie filmiki mają stworzyć świat w którym zakup auta to lot na Marsa a czynności przy zakupie wymagają poświęcenia i kształcenia się na Uniwersytecie Samochodowym :mrgreen: Tak na poważnie, W/w civic według mnie jest w za wysokiej cenie ale na miejscu, dostajesz fakturę zakupu więc opłaty wjazdowe są z bani. Możesz sprawdzić po vinie w jakimś stopniu historię, pewnie też sprzedający mają jakieś papiery potwierdzające przebieg.
Reszta to sprawdzenie stanu technicznego ale o tym już pisaliśmy i to nie jest lot w kosmos. Do tego zadzwoń do nich i zapytaj czy może coś zaproponują w tej kwestii chociażby od strony ułatwienia logistyki tym bardziej że za tą cenę powinni być mocno pomocni :ok:
szybki
Moderator - Tuning

0

06 Sty 2025, 21:22

panaroma napisał(a): Po tym co przeczytałem boję się teraz kupować samochód z zagranicy :(

To jak będziesz kupował z Polski to jeszcze sobie większą ilość korozji dodaj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

0