Civic IX 1.8 oferta

01 Sty 2025, 19:49

Witam
Chce jechać oglądać tego Civica
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... GXEIm.html

Wiem że przez zdjęcia nie jesteście w stanie sprawdzić stan techniczny ale czy Waszym zdaniem jest to dobra oferta i egzemplarz warty pokonania 400km w celu sorawdzenia?
panaroma
Nowicjusz

0

01 Sty 2025, 20:35

panaroma napisał(a):czy Waszym zdaniem jest to dobra oferta

Dla mnie 65k za 10 letniego kompakta to abstrakcja.

panaroma napisał(a):egzemplarz warty pokonania 400km w celu sorawdzenia?

Weź sobie ogarnij jakieś autotesto czy coś podobnego. Nie ma sensu targać 400km i tracić pół dnia.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

01 Sty 2025, 20:51

franccc napisał(a):Dla mnie 65k za 10 letniego kompakta to abstrakcja.
Dla mnie też ale te wszystkie ceny ostatnio jakieś abstrakcyjne.

Jak samochód w oryginale i z faktycznie takim przebiegiem to warto by było jeszcze coś urwać ale weź sobie go sprawdź jeszcze najpierw po VINie w zagranicznej historii następnie możesz tak jak wspomniał @franccc kogoś wynająć kto ogląda auta żeby nie jechać taki kawał no chyba że masz wolne i chce ci się to można i samemu :)

Ogólnie jako samochód to taki Civic z tym silnikiem jest warty uwagi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

01 Sty 2025, 20:56

Rokiko napisał(a):no chyba że masz wolne i chce ci się to można i samemu

* a do tego masz wiedzę i sprzęt żeby to auto sprawdzić
franccc
Stały forumowicz

0

01 Sty 2025, 21:14

Też prawda :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

01 Sty 2025, 22:09

franccc napisał(a):Weź sobie ogarnij jakieś autotesto czy coś podobnego. Nie ma sensu targać 400km i tracić pół dnia

Czyli autor ma wydać 500 zł żeby jakiś obcy człowiek nie biorący za to odpowiedzialności ocenił czy wg niego warto kupić auto za 65k
I co? autor ma jechać 400 km z kasą, podpisać umowę i kupić?

A z tą wiedzą to tez można się uśmiać, jaką ma wiedzę jakiś gość zatrudniony na zlecenie w Autostesto, który podepnie komputerek i zrobi fotki? To jest jakiś wykwalifikowany mechanik czy konstruktor samochodów czy wykładowca z politechniki?

panaroma napisał(a):Witam Chce jechać oglądać tego Civica https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... GXEIm.html
takich aut jest na pęczki, szukać bliżej jechać do SKP itd a nie 400 km no chyba, że szukamy jakiegoś klasyka super.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
0

01 Sty 2025, 22:26

Trochę ofert przerobiłem i nie ukrywam że ten konkretny samochód ma dużo plusów: niski przebieg ,kolor podoba się żonie, kombi, hak, bogate wyposażenie, tablet zamiast standardowych przycisków, wnętrze jak nowe, serwisowany w ASO. Jestem w stanie wiele rzeczy sprawdzić ale nie diagnostykę komputerową i rzeczy które widzą mechanicy. Dla mnie nie problem pojechać tyle km. Najbardziej boję się ognisk korozji.
panaroma
Nowicjusz

0

01 Sty 2025, 23:09

panaroma napisał(a):Najbardziej boję się ognisk korozji.

To może poprosić o foty ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

01 Sty 2025, 23:28

Trevor napisał(a):A z tą wiedzą to tez można się uśmiać, jaką ma wiedzę jakiś gość zatrudniony na zlecenie w Autostesto, który podepnie komputerek i zrobi fotki? To jest jakiś wykwalifikowany mechanik czy konstruktor samochodów czy wykładowca z politechniki?

Trevorek, na pewno wiesz, że rzeczoznawca samochodowy to tytuł wymagający wiedzy, doświadczenia motoryzacyjnego, zdania państwowego egzaminu pisemnego, ustnego i uzyskania wpisu na listę rzeczoznawców, który możesz znaleźć na stronie ministerstwa infrastruktury. Ba, temat rzeczoznawców samochodowych jest również ujęty w ustawie prawo o ruchu drogowym.
Nooo ale po co ja ci to piszę, na pewno to wszystko wiesz, przecież nie jesteś totalnym ignorantem :happy:

Secundo, rzeczoznawcy pracują na podstawie umów o współpracy, zarówno z formami pokroju autotesto jak i ubezpieczalniami.

Trevor napisał(a):jechać do SKP

To nie stary golf za pół wypłaty żeby na skp polegać
franccc
Stały forumowicz

0

02 Sty 2025, 00:08

franccc napisał(a):Trevorek, na pewno wiesz, że rzeczoznawca samochodowy to tytuł wymagający wiedzy, doświadczenia motoryzacyjnego, zdania państwowego egzaminu pisemnego, ustnego i uzyskania wpisu na listę rzeczoznawców, który możesz znaleźć na stronie ministerstwa infrastruktury. Ba, temat rzeczoznawców samochodowych jest również ujęty w ustawie prawo o ruchu drogowym.

Wszystko fajnie tylko chyba zapominasz że mówimy o jakieś tam firmie Autotesto a nie o Sądach czy innych powaznych instytucjach
Taki rzeczoznawca nie pochańbi się praca dla jakieś tam firemki. Prędzej swoją działalność założy.
Także dowiedz się u źródła jacy ludzie pracują w autotesto, którymi Ty nazywasz "rzeczoznawcami"

Widać że chwytasz chłam marketingowy jak rybka haczyk, bo kolorowe napisy. Tak jak ten człowiek sprawdzi auto, szczególnie w podstawowych pakietach - to tyle samo albo więcej sprawdzą Ci na SKP albo w jakimś lepszym serwisie niezależnym.
Trevor
Zaawansowany

0

02 Sty 2025, 08:08

Wielokrotnie przy dopytywanie o stan podwozia prosiłem o zdjęcia.Do dziś nikt nie wysłał. Albo nie ma co pokazywać, albo nie chce się schylić czy brak kanału. Tylko słowny opis jak to wygląda.
panaroma
Nowicjusz

0

02 Sty 2025, 08:25

panaroma napisał(a):Wielokrotnie przy dopytywanie o stan podwozia prosiłem o zdjęcia.Do dziś nikt nie wysłał. Albo nie ma co pokazywać, albo nie chce się schylić czy brak kanału. Tylko słowny opis jak to wygląda.

Szkoda ale trochę ich rozumiem bo sam mam często doczynienia z kupującym w Pl i jest dramat. Po ostatnim samochodzie też bym tego nie zrobił.

Zrób tak, przewertuj po vinie to co możesz i opcja 1) zdalna weryfikacja wstępna a potem Twoja wycieczka i skp.
Opcja 2) pomijasz weryfikację wstępną i jedziesz sam.
W obu przypadkach ryzykujesz parę złoty z tym że w opcji nr2 możesz stracić czas.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
1

02 Sty 2025, 09:42

Trevor napisał(a):Wszystko fajnie tylko chyba zapominasz że mówimy o jakieś tam firmie Autotesto a nie o Sądach czy innych powaznych instytucjach

Mylisz rzeczoznawcę z biegłym.

Trevor napisał(a):Taki rzeczoznawca nie pochańbi się praca dla jakieś tam firemki. Prędzej swoją działalność założy.
Także dowiedz się u źródła jacy ludzie pracują w autotesto, którymi Ty nazywasz "rzeczoznawcami"

Mentalność robola spędzającego całe życie na jednym magazynie na minimalnej.

Napisałem wcześniej o umowie o współpracy - rozumiem, że nie wiesz co to znaczy, już tłumaczę - b2b, prowadzenie własnej działalności.
A teraz wyobraź sobie czy prowadząc jdg i zajmując się wszystkim na własną rękę jesteś w stanie zapewnić sobie ciągłość roboty. Nie jesteś, dlatego mając jdg oprócz samodzielnego pozyskiwania klientów współpracujesz z kilkoma podmiotami które ci ich dostarczają.

Trevor napisał(a):Widać że chwytasz chłam marketingowy jak rybka haczyk, bo kolorowe napisy. Tak jak ten człowiek sprawdzi auto, szczególnie w podstawowych pakietach - to tyle samo albo więcej sprawdzą Ci na SKP albo w jakimś lepszym serwisie niezależnym.

Daj sobie spokój, na skp to możesz jechać golfem iv, gdzie liczy się wyłącznie to czy nie rozpadnie się w pół a nie autem za kilkadziesiąt tysięcy, gdzie na jego wartość wpływa każdy szczegół. Mietek na skp co nie zauważa pękniętej sprężyny nie oceni ci sensownosci zakupu auta napakowanego elektroniką gdzie każdy szczegół wpływa na realną wartość.
franccc
Stały forumowicz

0

02 Sty 2025, 10:48

Miesiąc temu kupiłem krajowego Cee'da w wersji L+ pakiet Business Line z 19' z przebiegiem 28000 za 65k. Nie kupiłbym już auta sprowadzonego od handlarza, a tym bardziej nie jechałbym po auto na drugi koniec Polski. Na zdjęciach zawsze jest idealnie, a na żywo zupełnie inaczej, szkoda tylko czasu i pieniędzy wydanych na podróż :)
Piotr9321
Nowicjusz

0

02 Sty 2025, 14:42

franccc napisał(a):Daj sobie spokój, na skp to możesz jechać golfem iv, gdzie liczy się wyłącznie to czy nie rozpadnie się w pół a nie autem za kilkadziesiąt tysięcy, gdzie na jego wartość wpływa każdy szczegół. Mietek na skp co nie zauważa pękniętej sprężyny nie oceni ci sensownosci zakupu auta napakowanego elektroniką gdzie każdy szczegół wpływa na realną wartość.

Sorry ale jeśli dla Ciebie gość, który przejedzie się autem, podepnie komputer i objedzie miernikiem jest lepszy od wykwalifikowanego diagnosty na SKP, który bierze odpowiedzialność za auta, które przechodzą przegląd, ma sprzęt itd. to nie mamy o czym rozmawiać.
Odpowiedz mi na pytanie w jaki sposób jakiś "rzeczoznawca" terenowy pozna stan zawieszenia w aucie? albo wycieki?

A co do tego Mietka to może na Lubelszczyźnie gdzieś na wsi, spróbuj w Poznaniu albo Warszawie podjechać z pękniętą sprężyną, zobaczymy czy dostaniesz pozytywny wynik :ok:
Trevor
Zaawansowany

0