Civic - jakaś alternatywa?

24 Paź 2008, 17:22

Zastanawiam się nad kupnem Civica 97-99, z silnikiem Vtec 1,5, najlepiej sedan. Z tego co czytałem auto o nie złej mocy (116KM), nie złym spalaniu, no i co dla mnie najważniejsze, zbierana najwyższe noty za bezawaryjność...

Czy możecie polecić jakiś konkurencyjny model, bo Civica dobrego bardzo trudno znaleźć? Cena gdzieś w granicach 12-15 tys (mam 17 tys, ale jeszcze licze opłaty i ubezpieczeni), z klimą, absem, elektryką i pięcioma drzwiami...

Myślałem o mazdzie 323f, albo nissanie almera...

Silnik nie za duży, bo nie mam żadnych zniżek (wręcz podwyżkę za wiek), a nie chce wydawać 3 tys na ubezpieczenie... Spalanie góra 40 zł/100 km, no i bezawaryjny...
konradw4
Nowicjusz

24 Paź 2008, 20:39

Ja bym do tego mógł dorzucić mitsubishi carismę 1.8 GDi - autko większe od civica i pozostałych, ale spalanie tego motoru jest bardzo niskie, jak na tą pojemność. A poza tym awaryjność tego modelu jest niska
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Paź 2008, 21:22

Carisma potwierdzam bardzo dobre auto. Od bodajże 2000 roku kiedy ta rodzina kupiła ją nową 1,8 gdi zepsuł się jedynie do dziś pilot od alarmu(fakt faktem ze przebieg jest dopiero coś koło 100 tys km, ale ważne że się nie psuje :D )
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

24 Paź 2008, 22:33

Jeżeli szukasz czegoś bezawaryjnego i ciekawego to polecam mitsubishi colta możesz go tanio wyrwać bo ludzie cały czas boją się o ceny i dostępność części do tych aut dzięki temu są całkiem tanie a z częściami jest całkiem dobrze są ogólnie dostępne, dużo zamienników a ceny też przyzwoite poza tym jeżeli kupisz to autko to nie wiesz co to części zamienne. Polecam również toyotę corollę szczególnie diesel nie do zaorania tylko trochę nudny ale na pewno nie tak jak vw czy opel. Mazda 323 to też super autko tylko buda trochę nie halo ,moim zdaniem ciekawsza była ta z początku lat '90 ale to Twój wybór. Najważniejsze jest to ,że jeżeli szukasz japońca to wybierz tylko taki model ,który był wyprodukowany w Japonii inne sobie odpuść szczególnie toyoty robione w Anglii jeżeli nie wiesz jak je rozróżnić to daj znać. Życzę Ci powodzenia w poszukiwaniach i jak możesz to daj znać co wybrałeś. Narka
jur
jacko
Nowicjusz

Miejscowość: Tczew

26 Paź 2008, 00:47

W zasadzie zdecydowałem się na Mazde.

Tylko pytanie: jak poznać wersje "japońską"?
konradw4
Nowicjusz

26 Paź 2008, 00:59

konradw4 napisał(a):W zasadzie zdecydowałem się na Mazde.

Tylko pytanie: jak poznać wersje "japońską"?

też bardzo mnie to ciekawi :shock:
set
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...

26 Paź 2008, 10:52

Szukać napisu "Made in Japan" :D
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 13:02

jacko napisał(a):Najważniejsze jest to ,że jeżeli szukasz japońca to wybierz tylko taki model ,który był wyprodukowany w Japonii inne sobie odpuść szczególnie toyoty robione w Anglii jeżeli nie wiesz jak je rozróżnić to daj znać.
Czyli da się, czy nie?

I czy w ogóle jest jakaś różnica...
konradw4
Nowicjusz

26 Paź 2008, 13:17

Robione w Japonii mają znacznie lepszą jakość
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Paź 2008, 12:38

Taką dostałem odpowiedź od forumowicza jacko

Cześć. Odpowiedź na Twoje pytanie jest bardzo prosta. Podnosisz maskę i szukasz kodu VIN czyli rzędu liter i liczb ,które są zakodowaną wizytówką samochodu. Z reguły znajduje się to zaraz pod przednią szybą. Jeżeli już go znajdziesz patrzysz na pierwszą literę tego kodu i jeżeli jest J to znaczy ,że samochód jest wyprodukowany w Japonii a to z kolei znaczy,że jest ok. Ten sam numer musi być w dowodzie rejestracyjnym. Często zdarza się ,że ludzie na jakimś forum narzekają na japońce ale to się bierze z tego że czasami to wcale nie jest samochód z Japonii. Kiedyś widziałem toyotę corollę rocznik 95 i nie mogłem uwierzyć ,że samochód może być tak zgnity a jak się okazało po rozmowie z właścicielem to miejsce produkcji Anglia.
może się komuś jeszcze przyda...
konradw4
Nowicjusz

27 Paź 2008, 13:24

Tez smialo moge polecic Ci Carisme GDI (benzyna z bezposrednim wtryskiem) o mocy 125KM. Kupilem uzywana jak miala 3 lata i jezdze do dzisiaj (nastepne 3lata). Odpukac w niemalowane zagladam pod maske tylko i wylacznie aby nalac plynu do spryskiwaczy.
Sam silnik GDI wg mnie rewelacja. Oferuje bardzo dobre osiagi ( pierwsza setka w ok 9,6-9,8s (mierzone) a predkosc max ponad 200km/h). Spalanie :?: Pewnie malo osob uwierzy. Ale w miescie pali mi 7-8,5 litra przy normalnej jezdzie.Zeby spalil ponad 10 trzeba sie sporo postarac. Autko swietnie wkreca sie na obroty, a dzieki wysokiemu momentowi obrotowemu 174Nm zapewnia bardzo elastyczna jazde.
Na trasie sajnmniej palil mi deczko ponizej 4litrow :) .
Na pelnym jednym baku w trasie nad morze przejechalem 1200km :!: Z 50km pewnie na rezerwie jeszcze bym pojezdzil :)
Pamietaj ze GDI jest bardzo zaawansowana jednostka napedowa, ktora lubi byc systematycznie serwisowana. Czyli olej, filtry milo zmieniac przy 15tys km :)
I jak w przypadku kazdego samochodu, staraj sie kupic auto utrzymane :)
Pozdroo
Robson86
Mitsumaniak
Pozdroo
Robson86
Nowicjusz

Miejscowość: inąd