08 Mar 2017, 21:58
Witam, od zakupu samochodu mam problem z szarpaniem przy ruszaniu i wydaje mi sie że się nasila. Auto to civic ep2 hatchback (vii gen) w pakiecie sport z silnikiem 1.6 i lpg. Podczas ruszania autem rzuca przód tył, prawie niemożliwe jest ruszenie bez żadnych szarpnięć, w dodatku czasem słychać trzeszczenie z lewej strony samochodu i w dodatku taki sam odgłos wydaje sprzęgło przy wciskaniu. Auto jest bardzo łatwo zdusić przy ruszaniu i ostatnio zauważyłem że gdy jadę powoli (toczę sie ) dodam gazu nawet lekko to wskazówka obrotów skacze. Pedał sprzęgła jest twardy podobnie jak gazu ale to chyba tak ma być w tym modelu. Inne osoby, które prowadzą to auto mówią jednogłośnie ze bardzo ciężko jest ruszyć/ wyczuć punkt kiedy łapie sprzęgło. Auto ciężko pali po jeździe na gazie i na początku winiłem świece ale wymiana nie pomogła. Autem trzęsie bardzo i jest to nie do znesienia w korku. Dodam że gdy auto sie powoli toczy to w pewnym momęcie (gdy zwalnia ) czuć szarpnięcie jakby coś pociągnęło auto od tyłu, coś jakby sie koła zblokowały , jakby auto samo hamowało. Biegi wchodzą nieprecyzyjnie - czasem nie chcą wejsć. Dodam że przy jeździe do tyłu żaden z objawów nie występuje. Moje pytanie brzmi, od czego zacząć poszukiwania przyczyny tego szarpania? Oczywistym winowajcą wydaje sie sprzęgło ale to jest bardzo kosztowne i nie chciałbym wydawać tyle bo może sie okazać że to nie sprzęgło. Ludzie na forach piszą o poduszkach pod silnikiem i innych cudach. Według mnie sprzegło jest ok, normalnie bierze (przy jeździe do tyłu) bo do przodu tak szaprie autem że trudno stwierdzić. Ktoś wie co to może być albo miał podobnie?