Civic ufo vs Audi A3

18 Paź 2013, 20:09

Witam, w drodze eliminacji na polu bitwy pozostały te 2 auta. Civic 1.8 sport po liftingu oraz a3 1.6 po liftingu w 2008r. Pytanie: którego z nich byście wybrali i dlaczego. Wiem, że najlepszy do a3 byłby 1.9 tdi ale mój roczny przebieg jest poniżej 10000km więc chyba nie warto.
thp
Nowicjusz

Auto: 207
Silnik: 156

18 Paź 2013, 20:26

Zdecydowanie Civic z racji dynamicznego oszczędnego i trwałego silnika. 1,6 w Audi to muł i pali wiecej niż Honda.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Paź 2013, 20:52

Jasne ze ufo z 1.8 Pb dobry silnik, trwały i jedzie z jajem.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Paź 2013, 06:04

Wiecie może jak to jest z tym wykończeniem wnętrza civica, czytałem że lubi pośpiewać na dziurach oraz że zawieszenie tłucze. Ojciec ma sedana i wszystko jest spasowane dobrze i jeździ się dość komfortowo, tyle że ma koła 16". Audi chyba będzie lepiej spasowane i z lepszych materiałów tylko właśnie ten silnik nie wiem czy nie będzie trochę za słaby.
thp
Nowicjusz

19 Paź 2013, 08:43

To wszystko zależy od egzemplarza. Jak auto mogło byc po przygodach to moze skrzypiec. Generalnie zawsze jest się do czego przyczepić nawet jak jest więcej plusów :)
Moja ody była lekko bita w bok i jakos mi nic nie skrzypi. Na przeglądzie poproś faceta zeby Ci powiedział stan każdego z amorków ( u mnie 75%) niemal każdy auto 06r.
To jest podobny poziom jakościowy z a3 i plastiki moga byc podobne. Ufo moze ma ich wiecej, ale ja bym sobie zawracał głowę czymś bardziej istotnym. Ufo tez bedzie miało chyba 16``.
Audi ma ten minus ze masz obok zwykłego muła 1.6 nowszy tzw FSI. Jest to wtrysk bezposredni. Teraz dosc czesto stosowany mimo znanych problemów jak osadzanie się nagaru i trudności z założeniem instalacji LPG. Pod tym względem lepszy MPI a do tego zmienne fazy rozrządu i jest miło. Na plus audicy trzeba przypisać lepsze blachy i większą ilość zamienników częsci.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Paź 2013, 16:44

Civic jest kiepsko wyciszony ale mimo to wolałbym Civica zamiast a3
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...
    Tramwaj w ruchu drogowym
    Działania na rzecz poprawy komunikacji dotykają różnych środków transportu. W ostatnich latach do łask wraca transport tramwajowy. Przez wiele lat przesunięty na drugi plan, teraz jest mocno rozbudowywany. Tramwaj, ...

21 Paź 2013, 14:05

Wybrałbym zdecydowanie Audi A3,stylistyka bardziej dynamiczna moim zdaniem i wyrazista to po pierwsze,po drugie zarówno w Civic jak i A3 mogą trzeszczeć plastiki,wszystko zależy od przebiegu i przejściach samochodu,bardziej przemawia za mną Audi A3 (niemiecka precyzja),co do silników gama rozwinięta dosyć szeroko wiec znajdziesz i dobrego diesla i benzynę odradzam 2.0 TDI PD i 1.9 TDI PD (problematyczne wtryskiwacze),jednak w 1.9 TDI PD sa one tańsze w naprawie i zakupie niż w 2.0 TDi,który jest po prostu silnikiem nieudanym moim zdaniem,ponieważ sprawia najwięcej problemów.

Polecam szukać silnika 2.0TDI CR który występował w wersji po Liftingu.
Wszystkie benzyniaki mają bezpośredni wtrysk paliwa,więc tutaj jest ciężko.

Ewentualnie 2.0 FSI / TFSI.

FSI nie znajdziesz bo już została wycofana,ale TFSI można szukać ale tu podkreslam NALEŻY ZACHOWAC SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ,ponieważ silnik 2.0 TFSI może byc kosztowny w naprawach jesli jest coś nietak,wystarczy mały błąd z czujnbika np spalania stukowego odpowiedzialnego za poprawną pracę jednostki i może wyświetlić się kontrolka "check engine".
Byle jaka pierdółka w zakłoceniu poprawnej pracy silniki i ta kontrolka się pojawia.

Dlatego w zakupie tego silnika ważne jest bardzo dokładne przeanalizowanie jego stanu.

Mozna też szukać egzemplarza ze skrzynią DSG ale wtedy musi mieć bardzo mały przebieg oczywiście sprawdzony.

2.0 TFSI :
-kadłub,tłoki i głowica wykonana z aluminium.
-16 zaworowa głowica.
-zastosowano układ DOHC.
-zastosowani kolektor ssący z klapami sterującymi przeplywem powietrza.
-zmienne fazy rozrządu.

Samochód ciekawy i bardzo pociągający co do stylistyki zarówno zewnętrznej jak i wewnętrznej ale można wpakowac się w kłopoty.

Co do Hondy nie ma zielonego pojęcia więc nie zabieram głosu :)
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994

21 Paź 2013, 17:55

Uff długą przerwę miałem na forum :)
Ja wybrałbym Civica. Dlaczego? Po pierwsze Vtec . Silnik niby długo na rynku, ale solidny. Znajomy ma od nowości ufo chyba z 2008 roku właśnie z 1.8. Nic mu się nie dzieje. Silnik potrafi spalić od 9-15 litrów w mieście, w zależności jaką kto ma nogę. Co do plastików. U mojego znajomego nic nie trzeszczy, ale to tak jak jest napisane wyżej zależy od egzemplarza. Plastiki mogą trzeszczeć po roku w nowej a6 czy mercedesie. Na plus civica można dać deskę rozdzielczą tzn zegary i pozycję za kierownicą. Bardzo fajnie zrobili tą szybkę z obrotomierzem. Jak ciśniesz do 7 tyś obrotów to banan na pysku mimo, że to 140 km.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

21 Paź 2013, 18:32

mobileIS napisał(a):2.0 TDI PD i 1.9 TDI PD (problematyczne wtryskiwacze)

Jeśli chodzi o ścisłość to pisząc PD nie pisze się że wadliwe są wtryskiwacze, bo oba te silniki są na pompowtryskach. Poza tym skoro piszesz, że w 1.9 są one problematyczne to znaczy, że nigdy nie miałeś takiego samochodu a opinię "zasłyszałeś" bądź miałeś niezłego "skręta". :ok:

Co do tematu co bym wybrał?Co byś nie kupił jak emocje już opadną to będziesz miał wrażenie, że te samochody powinny kosztować 20 tyś mniej :) i chodzi tu o wszystko-jakość, wyciszenie-po prostu całokształt.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2009

21 Paź 2013, 18:41

A3 ma dynamiczną linię w porównaniu do Civica - hahahahaha!
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

21 Paź 2013, 18:59

@dzida - tez się z tego uśmiałem, ale co tam może to kwestia gustu :)
@ AkuQ - to zaproponuj koledze coś alternatywnego. Moze Focus w dieslu?
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Paź 2013, 19:22

Nie ma sensu nic innego proponować. Civic jest autem o w miarę prostej konstrukcji. I wydaje mi się, że utrata wartości tego samochodu będzie o wiele mniejsza niż a3 :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km

21 Paź 2013, 19:24

8) prawda jest taka że oba te samochody są cienkie w stosunku do tego co sobą prezentują i ciężko podać alternatywę bo takowej nie ma. Większość obecnych nowych aut to przepłacone "plastiki".

A co do forda, hmm...do zabawy to pewno że bym wziął focusa np takiego [link do AutoScout24 wygasł] :ok:
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2009

21 Paź 2013, 22:18

hmm... no więc do gry wrócił Accord VII 2.0 (2006-2008). Myślałem o nim już wcześniej, gdy kupowałem obecny samochód ale wyszło jak wyszło. Za nim przemawia wszystko: wygląd, wykończenie, niezawodność, być może troszkę przepłacony ale podoba mi się okrutnie :D Dzięki za dotychczasowe porady i proszę o utwierdzenie mnie w przekonaniu, że to jednak najlepszy wybór z tych trzech :D
thp
Nowicjusz

22 Paź 2013, 07:51

Jasne ze najlepszy. Jak uda Ci się znaleźć zadbanego z silnikiem 2.4 to brać. Spalanie większe od civica, ale to juz wyższy segment i pojemność. Noi fajnie jezdzi.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika