Civic v-tec na gazie? profanacja czy oszczędność?

08 Kwi 2008, 17:08

Hej no wiec zdecydowalem sie juz na hondzie civic (v gen hatchback) znalazłem nawet v tec 1.6 (D16Z6) z tym ze na gazie... no i moze bylby to plus ale gaz nie jest sekwencyjny. Wiem ze sekwencyjne sa lepsze. CZy w przypadku civica to robi duza roznice i czy warto sie takim autem zainteresowac :) licze na fachowe rady i z gory dziekuje ;)
warmplace
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 17:22

Witaj, sam zamierzam kupić Civica VI gen. Vtec'a i również zamierzam go przerobić na gaz. Nie jest to wg mnie profanacja przy dzisiejszych cenach benzyny... poza tym na gazie jeździ się bardziej ekologicznie. Spadek mocy nie powinien być bardzo odczuwalny (na sekwencji jest to ok 5KM). To zależy też od regulacji.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

08 Kwi 2008, 17:28

No tak ale wlasnie ja mowie o braku sekwencji. Mi raczej chodzi o awaryjnosc i problemy z silnikiem z powodu gazu (NIE sekwencyjnego).
warmplace
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 17:32

Sorki nie doczytałem :P Z tego co mi wiadomo jeżeli jest to gaz dobrze zamontowany (niekoniecznie sekwencja) nie powinno być problemów z silnikiem. Ostatnio słyszałem, że Vtec dobrze współpracuje z gazem tylko musi być on dobrze zamontowany i ustawiony.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Kwi 2008, 18:16

No ja wlasnie rozne opinie slyszalem na plus bardzo i bardzo na minus ;)
warmplace
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 18:32

To jest tak. Na minus najczęściej mówią zagorzali fani oraz Ci, na których stać na tankowanie benzyną. Na plus mówią Ci, którzy spróbowali przerobić na LPG, mają dobrze dobraną i wyregulowaną instalację. Jeżeli stać Cię na to to nie ładuj się w LPG, jeżeli chcesz oszczędzać to nie widzie przeszkód co do gazu.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Kwi 2008, 19:21

Samochód z gazem... nie, nie, nie. Gorsze osiągi gdy zamontuje się gaz w samochodzie. Jestem stanowczo na nie.

Pozdr.
n4
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 19:25

troszkze profanacja i szkoda silnika. nie kręcony vtec pali po 7 litrow na setke, mysle ze to jest to polkniecia. wiadomo jak sie uprzesz to mozesz sobie i porsche na gaz przerobic ;)
Offczar
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 19:31

nom tylko ciezko jest znalezc vtec w mojej okolicy (nie bede jechal na drugi koniec polski zeby sie okazalo ze to zlom i ze wcale nie vtec ). ten co znalazlem jest wlasnie w gazie... innego nie ma :/
warmplace
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 19:34

Przede wszystkim musisz sprawdzić stan instalacji oraz jak została zamontowana (czy fachowo). Jeżeli wszystko zostało dobrze "spasowane" nie powinieneś mieć problemu z eksploatacją :)
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Kwi 2008, 19:57

A który do jest dohc czy sohc?? Jeśli będzie sie dobrze sprawował na gazie jak i na bęzynie, to na twoim miejscu bym brał.
Ostatnio edytowany przez Chomik90, 08 Kwi 2008, 20:22, edytowano w sumie 1 raz
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Kwi 2008, 20:15

to jest SOHC jesli o to pytasz. Ale wlasnie w tym problem ze ja sie pytam czy sie bedzie dobrze sprawowal ;)
warmplace
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 20:23

Tak o to pytam.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Kwi 2008, 20:26

NOm to jest SOHC ta wersja 125 konna w gazie tylko nie sekwencyjnym i tak jak pisalem wiadomo koles mowi ze super sie sprawuje i ze nie ma problemow instalacja ma pol roku, ale zdania o gazowaniu civica sa podzielone (mi chodzi o silnik i o awarie a nie o moc - zniose 15 % mniejsza teraz jezdze 60 konnym ;P) No i pomijajac sprawy takie ideologiczne ze takiego silnika sie nie powinno gazowac bo to profanacja itd itp :P

a to ma jakies znaczenie dla gazu SOHC czy DOHC?
warmplace
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 20:39

Z tego co słyszałem to nie polecają instalacji gazowej do DOHC. Skoro ma tą instalacje to ma i gwarancje. Dowiedz sie gdzie zakładał gaz i popytaj sie o ten zakład troche.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika