Civic VI Coupe 105KM vs 125KM

15 Kwi 2014, 21:56

Silu napisał(a): jakieś Volvo S60 czy coś takiego :)

Dla rodziny to tylko V8 :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Kwi 2014, 22:25

BMW to fajna propozycja. Lecz w przedziale 1.4 - 1.6 hondy mają całkiem niezłe (jak na moc i moment obrotowy) "osiągi" + całkiem niezłą ekonomię przez 'wysokoobrotowość' - niskie obroty = małe spalanie. W bawarce osiągi zaczynają się od silnika 1.8 is a ogólnie przyjemność użytkowania jest wtedy gdy pod maską jest v6. Z resztą tobie tego pisać nie muszę.

Nigdy nie było V6 w BMW... Druga sprawa to Hondy mają osiągi, bo są LEKKIE jak piórko i tylko dlatego. Silniki same w sobie są średnie, a gdyby nie vtec to by były kiepskie, bo nic już by nie ratowało tego ich niskiego momentu dostępnego gdzieś wysoko...

316i? To jedzie na równo z Civic 1.4i 90KM praktycznie, wg oficjalnych danych i filmów z YT, gdzie się zapaleńcy ścigają na prostych. Jak na BMW to to auto praktycznie nie jedzie. 318Ti lepiej, ale to są porównywalne, może ciut lepsze osiągi niż 105KM w kupeku Civica.

Jesteś fanem BWM, ale mnie się starsze BWM nie podobają, a starsze BWM z małymi (jak na BMW) silnikami już w ogóle. Jak Citron pisze, takie żeby fajnie jeździło to od 140KM, a pali już jednak więcej.

Civic 1.4 jedzie zdecydowanie gorzej, bo ta buda już nie jest tak lekka jak poprzednie, a znowu spadła pojemność w stosunku do starszego Civica o podobnej mocy... Tyle o ile do setki może jeszcze dużo nie będzie odstawał, tyle potem i pod względem elastyczności padaka.

318Ti będzie jechać już znacznie lepiej od 1.5 105 ps, zarówno do setki, a powyżej będzie już katecheza.

Widzisz... nie jeździłeś nawet 316Ti, a wiesz lepiej. Tak się składa, że jeździłem 316Ti (316i w sedanie też) i jeździłem również kolegi civic 1.5 16V coupe 105 ps w tej starszej budzie, czyli lżejszej niż Ty szukasz. No i nacodzień zdecydowanie wolałbym nawet 316Ti, bo tyle o ile do 120 km/h piłując silnik to taka Honda ładnie szła (podobnie do mojej E30 320i) o tyle elastyczności zero i do 3 tysięcy się nic nie działo - kompletny muł, a dynamika się zaczynała powyżej 4 tysięcy. A jak będziesz tak kręcił to spokojnie spali Ci tyle co 316Ti...które to do 3 tys kręcąc pozwala na naprawdę sprawne przemieszczanie się między skrzyżowaniami. Na koniec i podsumowanie dodam, że ten Civic palił koledze w trasie porównywalne ilości paliwa do mojej ex E36 328i.

Dla ścisłości podam masy aut:

Civic - 1000 kg, E36 316Ti - jakieś 1175 kg, E30 320i z lpg miałem to 1200 kg.

Chyba nie muszę mówić co by się działo jakby silnik z Hondy wsadzić do BMW, a z BMW do Hondy przy tych różnicach mas. 8)
Ostatnio edytowany przez jiGsaw, 16 Kwi 2014, 11:05, edytowano w sumie 1 raz
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Kwi 2014, 23:07

Znaczy wiesz, kolega będzie w mieście użytkował auto. Także prawdopodobnie raz na tydzień przekroczy 120 km/h i to bez gazu w podłodze. A wciskaczy gazu od świateł do świateł nie tylko w bmw można spotkać, chociaż takich najwięcej. Równie dobrze mógłby kupić lanosa, vectre itd. ale wybrał japońca, ja mu się nie dziwię z oczywistych względów.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

16 Kwi 2014, 06:22

No dobrze, ale pisał o żwawym, dynamicznym aucie, a wybrał auto z najsłabszą wersją silnikową, mające muła na niskich obrotach i tłumaczy się, że idzie przecież tak samo jak mocniejsza wersja. :lol: :lol: :lol: Przecież to śmieszne...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Kwi 2014, 10:33

Też aż taki muł to z tego nie jest przecież, dla przeciętnego zjadacza chleba poruszającego się w mieście 0-100 pokroju katalogowych 9 sekund i tak nie będzie prawdopodobnie nigdy wykorzystane. A w miarę dynamicznie (czyt. nie być zawalidrogą) po większych miastach to idzie praktycznie wszystkim jeździć, nawet vw t4 z 1.9 tdi (coś o tym wiem :lol: ).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Kwi 2014, 11:01

Na niskich obrotach będzie muł niestety.
Ten 105 ps katalogowo ma 10.1 bodajże i niżej nie zejdzie. No spoko, wszystko fajnie tylko można było napisać, że szukam auta o przeciętnych osiągach, bo mój golf 4 muli okrutnie i chcę coś trochę szybszego jednocześnie w miarę ekonomicznego i trwałego.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...
    Prawidłowe ułożenie dłoni na kierownicy
    Aż 30% polskich kierowców przyznaje, że w czasie jazdy trzyma kierownicę tylko jedną ręką – wynika z ankiety zorganizowanej we współpracy Szkoły Jazdy Renault i serwisu Motoryzacja w portalu Interia.pl(1572 ...

16 Kwi 2014, 11:25

Znaczy wiesz, przy golfie 4 1.4 to 'praktycznie cokolwiek' będzie żwawsze i bardziej dynamiczne nawet 1.4 90 KM :mrgreen: . Jak będzie chciał coś dynamicznego to seria k i h w hondach spełni jego oczekiwania.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika