Civic VI vs. Polo III vs. Corsa C - dylemat co do wyboru

17 Paź 2012, 21:20

Witam,

cały czas drążąc i poszukując idealnego samochodu dla siebie odchodzę już pomału od zmysłów, ale zawęziłem już krąg samochodów, które mogłyby juz być w moim posiadaniu. Mój dochód na samochód to max 10.000pln

Oprócz cech wizualnych auto musi
- mozliwie jak najmniej palić (każdy chyba szuka takiego auta)
- być jak najmniej awaryjne
- części względnie tanie
- mieć "kopa", bo czasami lubie przycisnąć

autem bede jeździł głównie po mieście, ale dalsze wypady też beda się odbywały, więc cenie sobie sprawne i solidne auta, na których się nie zawiodę gdzieś w trasie.
Mozliwie jak najmniejszy przebieg (max do 200 000km)

Spośród kilkunastu wybrałem poniższe:
- Honda Civic VI, np ta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- VW Polo III, np. ten:

- Opel Corsa C, np. ta:

Pod względem wyglądu chyba każde zajmuje tą samą pozycje - szału nie ma.
Civic z tym silnikiem ekonomiczny no i plus za małą awaryjność.
Polówka tylko w dieslu, bo w benzynie za dużo pali. Jest ładna, zrywna i dlatego się nią też zainteresowałem.
Corse też wolałbym w dieslu, wersja 5-cio drzwiowa, minus za małą przestrzeń w środku.

Nad tymi trzema modelami się najbardziej zastanawiałem.
Na marginesie zostały trzy francuzy, które też gdzieś przewineły mi się przez myśl, a mianowicie:
Renault Megane I
Peugeot 206
Citroen Xsara II

Co możecie powiedzieć o tych wszystkich samochodach?
Który najbardziej spełniłby moje oczekiwania?
Co byście poradzili?

Proszę o pomoc!
beenzet
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Paź 2012, 21:33

Specjalnie powybierałeś samochody powypadkowe czy jak? :) pytam serio bo przecież w tej Hondzie na kilometr widać, że przód był walony. Szpara między nadkolem a maską poszerza sie tak, że widać to z daleka. Polo ma również źle spasowane elementy z przodu. Corsa już lepiej ale owy egzemplarz za tani, w dodatku od handlarza który narzuca swoją marże więc na pewno samochód w dobrym stanie nie będzie.

Każdy z w/w samochodów będzie dobry o ile kupisz go w przyzwoitym stanie(te powyżej takie nie są). Civic jest fajny choć osobiście w liftbacku w ogóle mi się nie podoba. Natomiast w Hatchbacku po lifcie jest bardzo fajny(ale wiadomo, to już kwestia gustu). Corsa i Polo to już podobna klasa z korzyścią dla Corsy w kwestii utrzymania.
Peugeota 206 sobie odpuść, w końcu chcesz samochodu taniego w utrzymaniu. Meganki mają nawet dobre opinie z tym, że szukałbym jej w kwocie do 5-6tyś a nie 10.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Paź 2012, 07:06

Dokładnie,Civic jak i Polo były bite z przodu,wogóle skąś kojarze tego Civica.
Wogóle Polo w benzynie dużo pali?Spalanie ma na podobnym poziomie jak taki Civic.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Paź 2012, 09:22

Ja bym proponował citroena xare dlatego bo nie jest to samochód popularny a co za tym idzie można kupić stosunkowo młody rocznik za naprawdę przyzwoite pieniądze kolejna sprawa to wielkość wnętrza i w porównaniu do konkurencji ogromny bagażnik około 400 l ,komfort jazdy naprawdę przyzwoity a co do silników to od biedy 1.4 do spokojnej jazdy starczy i dość mało spali ale na trasie ciut mała moc , a z dizli to tylko 1.9 td .Xara jest w ocynku i niema z nią problemu z korozją z którą megane i civic jednak mają problemy zdarza się. A co do mechaniki jest to wytrzymałe i tanie auto w eksploatacji ale jest parę droższych drodiazgów takich jak jest problem z wymianą przegubów zewnętrznych potrzebny profesjonalny sprzęt wymienia się całą półoś z przegubami za około 300 zł jedna srtrona .Dużo ludzi widzi problem w tylnej belce ale ona wytrzymuje około 180 tyś km co według mnie jest dobrym wynikiem regeneracja belki kosztuje około 1200 zł ale można zrobić to taniej bo same części to około 350-400 zł a używana dobra kosztuje około 600 zł ale nie wiadomo ile posłuży
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

18 Paź 2012, 16:15

Tak, ta civic była bita/uderzona.
Sprzedający zaznaczył to w ogłoszeniu
Przód samochodu wypadałoby delikatnie poprawić przy pomocy lakiernika. Mieszkam w ścislym centrum Katowic i ktoś przy parkowaniu dobił w rejestracje i zderzak. Orientowałem się - koszt to 500 zl. Ja jeżdzę tak - gdyż specjalnie tego nie widać ani nie przeszkadza.

co wy na to?

Odrzuciłem po dłuższych przemyśleniach Polo i Corse. Ale bardziej realnie zaczałem myśleć o Renault Megane. Tak z 99/00/01' silnik 1.4 16V 95KM - bo tylko on jest w miarę oszczędny.
Tylko boję się bo to jednak francuz, a wszechobecna opinia na temat tych aut mnie trochę przeraża. Nie chcę po prostu się zawieźć i wpakowywać ciągle pieniądze na kolejne części.

więc teraz pytanie civic (nie koniecznie ten z ogłoszenia) lub megane?
co polecicie?
beenzet
Nowicjusz

18 Paź 2012, 16:19

No nie widać,to czemu my to widzimy :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...
    Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...

18 Paź 2012, 17:11

Daje głowe, że gdyby otworzyć maske to okazałoby sie, że samochód miał bity lewy przód i nie jest to puknięcie parkingowe. A, że ewidentnie to widać facet po prostu wybrał mniejsze zło. Z tym, że po co brać sie za jakieś rozbitki w dodatku nieudolnie zrobione skoro za 10tyś możesz mieć takiego civica po lifcie w świetnym stanie.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

18 Paź 2012, 17:30

Wystarczy sie dobrze przyjrzeć i widać że maska od strony kierowcy troche ucieka a od strony pasażera też ucieka ale już w drugą strone.

Tutaj nawet ładny Civic
lub takie Polo
Barol
Awatar użytkownika

18 Paź 2012, 21:11

A Megane?
Znalazłem ładną taką:
beenzet
Nowicjusz

18 Paź 2012, 21:47

"Przebieg oryginalny 94 tyś co widać bardzo dobrze po stanie kierownicy" - tak, a od dołu wytarła się od wiatru. Ja wiem, że takie czepianie sie jest śmieszne ale po prostu nie lubie jak ktoś pluje w twarz i mówi, że pada deszcz. Cofanie liczników na magiczne 160-180tyś już nie przynosi rezultatów bo do niedawna wszystkie auta tyle miały, nie ważne czy 2, 5 czy 20 letnie ;-)
Niedługo będziemy kupować 20 letnie diesle z przebiegiem 30tyś :)

Ale już pomijając ten przebieg który na 90% jest lewy, to jeśli jesteś zainteresowany tym samochodem to bierz je na stacje i sprawdź całe nie sugerując sie magicznymi opowieściami właściciela.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

19 Paź 2012, 04:48

Chce tylko poznać wasze opinie i chce się was poradzić w kwesti
civic lub megane?
beenzet
Nowicjusz

19 Paź 2012, 07:48

Ja bym sie zainteresował tą Megane,wygląda na zadbaną i 1właściciel a to duży plus.
Jedyne co mnie zastanawia to to co sie stało z plastikami zaraz koło kierownicy po lewej stronie,wyglądają na jakieś przypalone czy coś takiego.
Barol
Awatar użytkownika

19 Paź 2012, 08:11

Ja bym poszukał corse C 1.3 CDTI, mały silniczek i mało pali.... Dobre żeby mało palił i miał kopa... Moja corsa B 1.0 mało pali ale kopa mą tyle co nic, ale do miasta idealnie się nadaje
zigix
Nowicjusz

Auto: nie mam

19 Paź 2012, 09:25

Co ludzie widzą ciekawego w tych sztucznych małych dizlach przecież to wcale aż tak mało nie pali i do tego ledwo jedzie...
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

19 Paź 2012, 10:01

Czy ja wiem,według raportów:średnie spalanie 5.2-6.0l,miasto 6.0-7.5l a 75KM jak na 1tonowe auto wystarczy.
Barol
Awatar użytkownika