CIVIC VIII czy LAGUNA III

05 Cze 2014, 11:39

Kolego noisy Mazda bardzo mi się podoba, zazdroszczę jeśli faktycznie zadbany egzemplarz bez rdzy :D . Odstraszyły mnie od niej jedynie te opinie o podatności na rdzę... Będę kupował samochód ok. 6-letni, więc mam obawy, bo tak jak pisałem w pierwszym poście mam zamiar go użytkować nawet 7 lat. Jeśli można wiedzieć ile lat ma Twoja Mazda?

Wracając do tematu to znalazłem temat, w którym jakiś kierowca Laguny III boleśnie się przekonał o tym, że silnik 2.0 16V nie nadaje się do LPG. Faktycznie 2.0T 170KM to jest konstrukcja Renault i jak najbardziej nadaje się do gazu. Tylko bardzo ciężko jest dostać ten model z tym silnikiem... Jest obecnie kilka egzemplarzy do sprzedania na znanych portalach z ogłoszeniami ale wszystkie z nich mają automat. Civic umocnił się więc na prowadzeniu w mojej hierarchii samochodów :) Teraz pytanie do użytkowników, którzy nim podróżowali, faktycznie jest taki głośny jak niektórzy mówią? Jest możliwość w rozsądnych pieniądzach dodatkowo wygłuszyć kokpit?
DamianTSW
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Rover 400
Silnik: 1.6 16V Si
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Cze 2014, 11:57

Silnik 170km w lagunie byl tylko z automatem. Z manualem byla mocniejsza wersja 2.0 (ponad 200km), ale tak jak wspomnialem - ciezko cos znalezc.

Co do wyglusznia to pewnie ze mozna. Wiele osob robi to we wlasnym zakresie, ale raczej w przypadku starszych aut gdzie mozna sporo osiagnac malym kosztem. Podstawa to oczywiscie "obrobienie" drzwi i przegrody silnika - nie wiem co w przypadku civica generuje wiekszy halas, bo czasem bardziej dokucza szum powietrza, a czasem silnik na wysokich obrotach. Jedyny sluszny silnik w ufo ma 6 biegow, wiec zakladam, ze przede wszystkim nalezaloby sie skupic na drzwiach. Sa tez profesjonalne firmy, ktore sie tym zajmuja, ale tu musisz byc gotowy raczej na 4-cyfrowy rachunek, wiec pytanie na ile dobrze chcesz to miec zrobione...
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

05 Cze 2014, 12:11

Wiesz może, czy ta Laguna występowała z tym silnikiem (2.0T 16V 205KM) w wersji hatchback? Jeśli nie, to już całkowicie będę musiał z niej zrezygnować, bo interesuje mnie tylko 5 drzwi...
DamianTSW
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Rover 400
Silnik: 1.6 16V Si
Rok produkcji: 1999

05 Cze 2014, 13:29

Z Mazdą jest tragedia jeżeli chodzi o rdze. Zeby znaleźć coś w dobrym stanie trzeba się napocić, ale się udało. Nasza jest 02r. Nie jest zle widać, ze wiecej stała w garażu niz jeździła.
Po kupnie od razu poszła do blacharza spód i nadkola umazał czym należy...
Jak kwestia rudej jest istotna to odpuść to auto. My mamy garaż więc parę lat posłuży tym bardziej, ze w kwestii mechanicznej to tam nie ma co się psuć.
Pod LPG tez ok, ale trzeba dać szybkie i dobre wtryski. Nowszy polift 07r z blaszką nieco lepiej, ale jeszcze i tak w tyle np w porównaniu z Honda.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Hyundai i20 1,0 T-GDi MT o mocy 100 KM
    Hyundai i20 posiada silnik benzynowy generujący równe 100 KM o pojemności jednego litra i tym samym umożliwia on sprint do "setki" w czasie 10,7 sekundy. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów ...