CIVIC VIII czy LAGUNA III

04 Cze 2014, 16:41

Witam. Jakiś czas temu nosiłem się z kupnem samochodu do 10 tys zł, jednak postanowiłem odczekać do końcówki przyszłego roku i kupić samochód w maksymalnej cenie do 28 tys zł. Jak widać, mam jeszcze sporo czasu na przemyślenia, lecz obecnie korzystając z paru dni wolnych (L4 8) ) wyselekcjonowałem dwa samochody. Moje typy to Honda Civic VIII (2007-2009) hatchback 1.8 i-VTEC (140KM) oraz Renault Laguna III (2008-2009) hatchback 2.0 16V (140KM). Ktoś się może zdziwić dlaczego akurat waham się między tymi całkowicie różnymi modelami. Wersje nadwoziowe 5-drzwiowe, będę nim podróżował z przyszłą małżonką (nie wiadomo czy w przyszłości coś się nam nie urodzi), więc ma to być po części samochód rodzinny. Główną rolę odgrywa realna cena kupna zadbanego egzemplarza i planowane założenie instalacji LPG. Na korzyść Civica przemawia sylwetka, świetny silnik i ogólnie pojęta niezawodność i wytrzymałość. Za Laguną natomiast świetne wyciszenie wnętrza, dobry silnik, komfort jazdy i wg. opinii wielu kierowców niezawodność. Lubię dynamiczną jazdę i przeważnie pokonuję krótkie odcinki (praca-dom, sporadyczne wyjazdy, raz w roku wakacje itd.), więc w moim przypadku odpadał diesel. Z instalacjami LPG mam dobre doświadczenia, a dobrze wykonana instalacja i regularnie serwisowana może działać wiele lat, a chciałbym, żeby samochód posłużył mi jakieś nawet 7 latek. Jeszcze nie miałem możliwości przejechania się żadnym z nich, więc Wasze odczucia dotyczące prowadzenia będą bardzo cenne :)

Bardzo proszę posiadaczy w/w modeli lub osoby, które miały możliwość ich użytkowania o opinie i uwagi. Cenna będzie każda rada, z góry dziękuję :)
DamianTSW
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Rover 400
Silnik: 1.6 16V Si
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Cze 2014, 16:45

W przypadku Reno musisz się liczyc z bardziej zawodną elektroniką.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Cze 2014, 16:49

Laguna II miała koszmarne problemy z elektroniką, o tym wiem doskonale ale piewsze słyszę, że w Lagunie III to też są poważne problemy. Masz doświadczenia z tym samochodem, że dałeś taką opinię?

PS. Odnośnie marki Renault nie uogólniałbym, że wszystkie są awaryjne, bo np. Clio II mojemu tacie służy bez poważnych usterek już 14 lat :)
DamianTSW
Nowicjusz

04 Cze 2014, 17:40

Nie mam zamiaru mieć nic wspólnego z Renault w przyszłości. Ktoś na forum pisał, ze dostał Lagune III jako auto zastępcze i szału nie było.
Nie mam zaufania do tej marki po prostu...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 17:42

noisy napisał(a):Nie mam zamiaru mieć nic wspólnego z Renault w przyszłości. Ktoś na forum pisał, ze dostał Lagune III jako auto zastępcze i szału nie było.
Nie mam zaufania do tej marki po prostu...

Nie masz zaufania do renault pewnie z tego samego powodu co ja czyli po prostu przez to że laguna II była awaryjna to ja uważam że III też może być dość mocno awaryjna.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Cze 2014, 17:54

Wystarczy wejść na forum dedykowane marce i popatrzeć jakie ludzie mają problemy. Po rozmawiać z mechanikami i użytkownikami takich aut.
Ostatnio jechałem z kumplem jego A3 z 2.0TDI mówi, ze kupili to auto nowe z salonu i w okresie gwarancji głowice robili dwa razy... przebieg na tą chwile 230tys km i zapowiada się trzecia wymiana głowicy tym razem już po gwarancji.
Na desce zapalona kontrolka smarowania...

Kolega DamianTSW jest o tyle kumaty ze bierze pod uwagę silniki benzynowe, ale z usterkami dupereli i elektroniki na pewno bedzie miał do czynienia.
14letnie Clio to zupełnie inne auto, prostsze do ogarnięcia.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Sport - trzy ekstremalne wcielenia
    Już od dziś wielbiciele mocnych wrażeń w terenie mają do dyspozycji trzy, "uzbrojone po zęby" wersje Mitsubishi Pajero Sport. Dzięki trzem pakietom markowych, terenowych akcesoriów o wymownie brzmiących nazwach Heavy ...
    Lexus Landau
    Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept ...

04 Cze 2014, 17:59

Bierz Civic'a i nawet nie zastanawiaj się nad Laguną. Jedynka nie była zła, ale nie wybija się szcególnie na tle konkurencji, dwójka była sponsorem wielu firm pomocy drogowej, trójka jest lepiej dopracowana, ale naprawdę jest lata świetlne od Hondy :!:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1984

04 Cze 2014, 20:15

Osobiście moim zdecydowanym faworytem od dłuższego czasu był Civic. Z racji awaryjności Laguny II nawet nie patrzałem na jego następcę. Odkryłem go właściwie tydzień temu, czytałem opinie na forach Renault i dotyczących tego modelu i byłem w lekkim szoku, bo właściwie żadnych skarg na ten model nie widziałem. Przykładowo w linku poniżej są 2 oceny negatywne, ale bez żadnej konstruktywnej krytyki:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Dlatego pytam się tutaj na forum o opinie osób, które z tym samochodem miały do czynienia. Ten model tak bardzo w Polsce traci na wartości ze względu na fatalną opinię poprzedniczki, chyba, że się mylę.
DamianTSW
Nowicjusz

04 Cze 2014, 20:30

Nie mylisz sie - zreszta wypowiedzi poprzednikow to potwierdzaja :)
Laguna III to juz inny samochod, duuuuzo lepiej dopracowany, a co elektroniki to jest jej duzo i bedzie sie psula tak samo (no moze prawie tak samo...) jak w bmw, vw czy hondzie (choc tu trwalosc na plus).
Jedyny problem jest taki, ze nie wiedziec czemu renault zastapilo dory 2.0 16v silnikiem nissana, ktory do gazu sie ponoc wybitnie nie nadaje. Mocniejsze benzyny 2.0 (z turbo) bazuja na starym silniku i sa lepsze do lpg, ale praktycznie brak mocniejszych benzyn na rynku wtornym, a jak sa to bardzo drogie.
Tak wiec jesli lpg jest priorytetem to z tych 2 lepiej brac honde, bezawaryjnosc to tez jej plus. Ale jesli chodzi o wygode to laguna zdecydowanie.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

04 Cze 2014, 20:38

Ja jak reszta użytkowników którzy w tym temacie są aktywni polecam ci hondę civic ufo czyli VIII do LPG idealna. Polecam ci silnik 1,8 140 KM bo 1,4 80 kilka koni jest według mnie nieco za słaby na tą budę.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Cze 2014, 20:40

W tym momencie mnie kolego Yankee totalnie zaskoczyłeś, że to jest silnik od Nissana :) Już bardziej bym się spodziewał, że silnik benzynowy turbo nie nadaje się do gazu... Jest to dla mnie o tyle istotne, że właściwie nie ma już innych dynamicznych silników benzynowych w tym modelu. Dzięki za cenną wskazówkę :)
DamianTSW
Nowicjusz

04 Cze 2014, 20:47

Nie raz sie przekonałem, ze na autocentrum nie były rzetelne informacje.
Szukaj na forum dedykowanym marce, sporo jest tego. Kiedys brałem pod uwagę Espace poczytałem odechciało się potem przejechałem się i odechciało sie na zawsze...
Renault ma fajny silnik benzynowy 2.0T za duzo z nim nie ma problemów ma hydro na zaworach, dobrze współpracuje z LPG. Nie ma tez problemów większych z turbiną.
Jedynie nawalały słabe cewki, ale to pikuś. Gorzej z elektroniką.
Należy też unikać automatów sprawiają sporo problemów, tylko manual jak już.

p.s spóźniłem sie z postem ;)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 21:03

Skrzynia manualna jak najbardziej, nie wyobrażam sobie jeździć automatem :) Wątpliwe jest, że za 1,5 roku znajdę Lagunę z tym silnikiem turbo w takiej kwocie. O Civicu wypowiadacie się w samych superlatywach, a znacie jakieś wady tego modelu? Czytałem na forum Hondy, że pada pompa sprzęgła, często występują drobne usterki elektryki. Laguna ma masę elektroniki, więc ma co się psuć. Wiecie jak ma się sprawa z zabezpieczeniem antykorozyjnym i trwałością zawieszenia w tych modelach? Ktoś z Was jeździł którymś z tych samochodów? Dzięki za spore zainteresowanie tematem :)
DamianTSW
Nowicjusz

05 Cze 2014, 08:02

Civica ufo chcieliśmy kupić jako drugie auto, ale się nie udało ze względu na zbyt małą sumkę. Kupiliśmy Mazde 6... Honda ma dobre zabezpieczenie antykorozyjne. U mnie nie ma nawet grama rudej. Blacha od wewnątrz auta jest malowana czymś czarnym. Autkiem jezdzi sie fajnie objechaliśmy 3szt ufo jakie udało się znalezc po komisach. Nie jest to kanapowóz, ale tez nie trzepak :) z zawiasem tragedii nie ma.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2014, 08:13

Kolega ma juz druga Lagune III-co prawda z dieslem pod maska, ale nie ma żadnych problemów z elektroniką, a mało nie jeździ.III to nie II :)
Co prawda, drugiej sztuki szukał dobre pół roku, bo były same śmiecie, a kasy miał ponad 35 tyś :)
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi