Civic VIII jako auto 25 - 30k?

11 Lut 2020, 12:28

XoXo tutaj przychodzi tzw porzekadło jak dbasz tak masz. Chociaż przy naszym klimacie i soli sypanej na drogi bez potrzeby to które auta nie mają chociaz powierzchownej rdzy na podwoziu ?
Na pewno są duże lepiej zabezpieczone niż poprzednie generacje bo nie pojawia się rdza na elementach karoserii.

Oczywiście przy zakupie warto na to zwrócić uwagę.
Jak jest wszystko okej to wystarczą materiały za 200zł i trochę czasu w garażu z kanałem lub zapłacić komuś z 500-600zł za usługę.

Jak już coś jest na rzeczy to oczyszczenie z piaskowaniem i
zabezpieczenie kompleksowe ze zdjęciem wszystkiego tj baku itd to koszt 1,5k -2K.

Dodam, ze taką operację warto powtórzyć co kilka lat.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

11 Lut 2020, 15:16

Napisz cos wiecej, czego oczekujesz od auta?
Alternatywnie mozesz zerknac jeszcze na na Golfa 6 lub Leona 2 z silnikami 1.4 TSI 122km lub 2.0FSI 150km (ten drugi moim zdaniem bezpieczniejszy wybor)
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lut 2020, 18:12

Silników TSI/FSI nie biorę pod uwagę bo zbyt wiele negatywnych opinii na ich temat się doczytałem.
Potrzebuję po prostu wozu dla 2 osób, który przewiezie mnie bezproblemowo z punktu A do B, przy okazji z silnikiem, który da nieco więcej frajdy z jazdy niż mój 1.6 110km w Scenicu 2 - Od razu przytoczę, że wspominany Seat ibiza 1.2 odpada z tego powodu :D Robię przebiegi rzędu 10k rocznie pokonując głównie drogę do pracy 30km dziennie + czasami jakieś trasy i wyjazdy w góry po 100 - 300km. Nie podobają mi się auta małe/miejskie więc skupiłem się na kompaktach i to dla mnie minimum, bo jak w ciągu najbliższego roku lub dwa pojawi się dziecko, to nie chcę z tego powodu zmieniać samochodu. Tutaj Civic to jeszcze większy dla mnie faworyt bo ma duży bagażnik, więc myślę, że poradzi sobie z rodziną 2+1 bez problemów :)
Co do kosztów utrzymania, to aby były adekwatne do klasy samochodu i ceny jego zakupu. Niestety mojego Scenica II kupiłem nieco ponad 2 lata temu za 15k i od tego czasu wydałem ponad drugie tyle na naprawy, więc wszystko co będzie tańsze w utrzymaniu mnie zadowoli :mrgreen:
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV

11 Lut 2020, 20:48

To bierz civica :) można powiedzieć że jest bezawaryjny jak dbasz. Fabrycznie ma isofix, jeden z największych jak nie największy bagażnik w klasie i rozwiązanie zwane magic seats gdzie fotele się składają na płasko lub podnosi się kanapa do góry. Też go kupiłem że względu na potomka w planach a już jest w drodze :)
e0hater
Początkujący

12 Lut 2020, 13:06

Co myślicie na temat kupowania samochodów z placów poleasingowych typu: https://www.master1.pl/szukaj-ofert/?z= ... er_page=50

Na razie zastanawiałem się nad samochodem w cenie do 30 tys ale widzę, że jakby dołożyć z 5 - 8tysięcy to można kupić kilkuletniego kompakta lub mieszczucha, a nie 11 letnią Hondę Civic.
Widziałem tam sporo Octavek z silnikiem 1.2tsi... Mam alergię na silniki tsi, czy słusznie? Warto się zainteresować tematem? Ogólnie ceny wydają się całkiem atrakcyjne.
Wcześniej nie brałem pod uwagę w ogóle samochodów poleasingowy ale kolega mi polecił bo kupił tam niedawno drugi samochód - Teraz Passata 1.8tsi a wcześniej Astrę 1.4T i jest zadowolony.
Ktoś coś poradzi?

https://www.master1.pl/oferta/gotowka/6 ... cja=------

Taki hyundai mi wpadł w oko. Co myślicie?
Ostatnio edytowany przez mike, 12 Lut 2020, 21:13, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz bez problemu kontynuować poprzedni temat
hoderi145
Aktywny

12 Lut 2020, 14:28

No przejrzałem tą stronę i oferty wydają się ciekawe. Jeżeli dają auto sprawdzić w aso czy gdize i wszystko w umowie jest klarowne to naprawde można trafić fajne autko.

Wiadomo firmowe najszybsze więc warto dokładnie takie auto sprawdzić bo niby 2 latek czy 3 a może być trupem motor czy skrzynia.

Ja bym się nie pchał w duże auta z małym silnikiem ale ten hultaj wygląda całkiem zdrowo i sensownie. Młody, mały przebieg i dość ładny kolorystycznie środek. NA pierwszy rzut oka dbany. PYtanie kto mądry brał leasing na auto, którym zrobił 27k km .

EDIT. Na szybko spojrzałem otomoto to w sumie te auta w tym roczniku z tym wysposazeniem i silnikiem chodzą tak 29-42k więc cena uśredniona bez rewelacji.
e0hater
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

12 Lut 2020, 16:59

Jak czytam powtarzane mity o służbowych samochodach z leasingu, to ręce mi opadają. Wbrew temu co się mówi, to pracownicy bardzo dbają o przydzielone im samochody. Zazwyczaj im zależy bardziej, niż samej firmie.

Pamiętaj, że nawet kupując zaledwie kilkadziesiąt samochodów na rok można negocjować warunki gwarancji. Wymiana oleju po np. 50tys to nic zaskakującego i firma nie traci gwarancji. Za to ryzyko wpadnięcia na powypadkowy jest marginalne, bo powypadki zostają jako dawcy do serwisowania pozostałych.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

12 Lut 2020, 21:18

Kiedyś na forum zamieściłem "przedruk" artykułu na temat aut poflotowych https://www.forumsamochodowe.pl/nowa-jakosc-aut-poflotowych-vt97851.htm ogólnie wszystko nadal aktualne, w niektórych przypadkach można jedynie uaktualnić generację auta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

12 Lut 2020, 21:35

Jedyne co mi się nie podoba w tych samochodach po leasingowych to w 99% korbotronik z tyłu :D No i nie spotkałem egzemplarza z czujnikami parkowania z tyłu. Oprócz tego dominują tam słabiutkie silniki takie jak 1.2 tsi w Octavii, 1.0 ecoboost w focusie. Co mnie zaskoczyło to sporo Opli Astra K z silnikiem 1.4 150km, ale nie znalazłem wiele opinii na jego temat, prócz tego, że jest tam już wtrysk bezpośredni więc temat montażu lpg odpada.

Jest sens się pchać w diesla przy przebiegu rzędu 15k rocznie? Oprócz tego jazda mieszana pół miasto (odcinek 7km), pół obwodnica (odcinek 8km) + czasami trasy. Wydaje mi się, że nie...
hoderi145
Aktywny

13 Lut 2020, 08:09

Hoderi przeglądałem wczoraj ta stronę i te astry k wszystkie mają ten słabszy silnik 1.4 125km ale fakt cenowo one wychodzą dość korzystnie. Bo za 39 tam jest bodajże taka co ma nakulane 130k km. I chyba wszystkie mają czujniki przód tył a widzę, że chciałbyś ta opcje.

Diesel do temp roboczej rozgrzewa się po najmniejszej Lini oporu ok 10km do nawet 15 więc jesteś jak by na granicy tych wartości a wiadomo, że jazda na niedogrzanym wiecznie silniku szybko się kończy uszczupleniem portfela. Zależy jak często robisz te trasy ponieważ większość ma teraz dpf więc jak porzadnie nie przegonisz auta po trasie conajmniej raz w miesiącu to myślę Max po 2 latach to o sobie przypomni.
e0hater
Początkujący