[1.6 TDI] Ciżękie zapłony długo po wymianie filtra paliwa

10 Lut 2024, 18:00

Cześć,

Mam taką sprawę. Postanowiłem sam wymienić filtry w moim nowym (starym) Leonie. I chyba nakombinowałem. Bazując na poradnikach z YT, przeprowadziłem operację krok po kroku. Oczywiście odpowietrzanie po wymianie wymagało nie lada cierpliwości, ale poszło. No prawie... od tego momentu w losowych przypadkach auto ciężko mi odpala. Raz pali na strzała na zimnym bądź ciepłym, a raz muszę ze dwa razy go gasić i na nowo piłować. A jak już odpali za pierwszym, to momentalnie gaśnie. Mechanik stwierdził, że gdzieś najprawdopodobniej układ paliwa łapie lewe powietrze. Sprawdziłem wszystkie przewody paliwowe od strony silnika, nic nie zauważyłem, żadnego wycieku paliwa czy syczenia. Przejechałem się ze 100 km, aby układ dobrze się odpowietrzył, ale to nadal za mało. Ktoś może mi doradzić, gdzie szukać przyczyny? Przed zakupem auta odpalałem go ze 4 razy i czy zimny czy ciepły, palił bez problemu.
BlueCat
Nowicjusz

10 Lut 2024, 19:14

Czyli rozumiem ze auto dopiero co kupiłeś?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lut 2024, 19:38

Ze 3 tygodnie temu. Ale już jeździłem nim trochę i do wymiany filtra było wszystko cacy.

Dodam, że tylko z tym się problem pojawił. Auto po zakupie dałem od razu też na wymianę pozostałych filtrów oraz rozrządu. Dzisiaj zrobiłem długą trasę (jakieś 80 km na strzała) i samochód zachowywał się normalnie, bez szarpania czy mulenia. W międzyczasie też go raz zgasiłem, aby zatankować i odpalił bez problemu. Dopiero po dłuższym postoju (jakieś 20 min. pojawił się drobny problem z odpaleniem)
BlueCat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...