Clio 1.5DCI-problem z odpaleniem na zimno,z mocą...

06 Sty 2009, 19:03

Witam. Jestem (niestety), wlascicielem clio 1.5dci.2003rok. Mam problem z odpaleniem samochodu na zimnym silniku, w czasie jazdy zaczela swiecic sie kontrolka swiec zarowych, wtedy czuje spadek mocy. Dzisiaj zgasł mi na skrzyżowaniu, jak sie zatrzymalem, kolega odcholował mnie do warsztatu, ale tuz przed warsztatem jak byl 'na popychu' to mi odpalił.

zaznaczam ze, rok temu mialem wymieniane wtryski i czyszczony caly uklad paliwowy (podobno). teraz mam takie same problemy jak rok temu.

poniewaz mam wtryski na gwarancji, facet z serwisu zaczal cos mowic nie o wtryskach a o cisnieniu, i ze moze byc to duzy koszt.

a rok temu w tm samym warsztacie z tymi samymi objawami nic nie mowil o cisnieniu(ten sam facet), a o wtryskach wlasnie...heh.

Proszę o wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam.
ziemia
Nowicjusz

• 06 Sty 2009, 20:45

ja mam identyczne CLIO i teraz przy tych mrozach jak go odpalam kolego, to troszke mi się potrzęsie, nierówno pochodzi a później wszystko sie uspokaja i jest ok..
    na liczniku mam 126 tys. km. i drżę o wtryski, bo kogo nie zapytam, to mówi, że wymieniał.. żal mi trochę Ciebie, bo to bardzo nieprzyjemny temat..
    TomekCZN
    Nowicjusz

Miejscowość: Żnin

08 Sty 2009, 14:34

Witam ponownie

Wszystko jest już jasne
    Uszczelniono gniazdo wtryskiwacza, jakaś uszczelka była tam "wypalona". i wszystko działa jak należy...zadnych kontrolek, spadków mocy itp

odpala za pierwszym razem nawet na zimnym silniku, przy tych mrozach...tak dobrze nie bylo nawet po wymianie wtryskow rok temu(odpukac)....koszt naprawy:

podlaczenie do kompa, i wykasowanie bledów.
    ..uszczelnienie...
    sprawdzenie swiec
    razem: 120zł
    ziemia
    Nowicjusz

12 Sty 2009, 14:06

były 3 dni spokoju..heh. wczoraj rano ponownie miałem "mały" problem z odpaleniem. wyzerowało mi przy tym godzinę i przebieg dzienny na zero.

dzisiaj musiałem dwa razy przekręcić kluczyk zeby zapalił..oczywscie znowu wyzerował zegar. mało tego...jak silnik był już rozgrzany, zgasiłem go, zeby odpalić ponownie....odpalił z trudem, po chwili powturzylem to, i nie odpalił....dopiero ak chwile odczekałem.

od razu pojechałem do warsztatu, tam mechanik stwierdził, jak mu pokazałem co sie dzieje, że prawdopodobnie akumulator jest słaby i tzreba podładować....tak więc właśnie się ładuje i wieczorem zobaczę czy da to jakiś efekt.

jak tylko przyjdzie wiosna....sprzedaję go, mam już dosc tych nigdy niekączących się problemów z tym autem.
    ziemia
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Niebezpieczne zderzenia boczne pojazdów
      Zderzenie się pojazdów w ruchu stanowiło ponad 55% wszystkich wypadków drogowych w Polsce w 2021 roku. Z tego najwięcej było zderzeń bocznych (7371), w których zginęło też najwięcej osób (443 osoby) ...