REKLAMA
Witam. Od dwóch tygodni mam problem z odpaleniem samochodu (jak w tytule). Sytuacja jest nietypowa ponieważ nie znalazłem żadnych informacji co to mogłoby być. Ogólnie odpala "ze strzała" ledwo rozrusznik jeden obrót zrobi i silnik już pracuje ale teraz ma odpały i są sytuacje że odpali "ze strzała" albo 5 razy mogę próbować odpalić i nic a za szóstym razem odpala znowu "ze strzała". Ale co gorsza największym problemem jest to że zaczął odpalać po wróceniu kluczykiem na zapłon. Mogę nim kręcić 15 minut i nie odpali ale jak cofnę kluczyk na zapłon to odpala bez najmniejszego zająknięcia się. Wszystko to dzieje się losowo i nieprzewidywalnie. Przy wymianie świec przyglądałem się bliżej objawom to rzeczywiście iskrę dostaje dopiero po wróceniu kluczykiem na pozycję zapłonu. Albo 4 razy nie da iskry a za piątym razem od razu da. Silnik na 4 cewkach palcowych
Wymienione zostało do tej pory:
Przekaźnik pompy paliwa
Komplet świec (były czarne i już miały większą przerwę)
Wyczyszczone styki sterownika silnika i stacyjki i punkty masy
na OBD 2 zero błędów ani jednego komunikatu. Akumulator naładowany. Immo nie blokuje. Oba kluczyki to samo. Podejrzewam stacyjkę ale nie jestem pewny i chciałbym się zapytać czy może ktoś coś wie albo słyszał o czymś podobnym.