Clio / Corsa / Ibiza - który najlepszy na pierwszy samochód?

Który samochód jest najlepszy?

Ankieta zakończyła się 24 Sty 2011, 21:08

Seat Ibiza II FL
4
13%
Seat Ibiza III
11
35%
Opel Corsa C
12
39%
Renault Clio II/ II FL
4
13%
Razem głosów : 31

29 Gru 2010, 20:06

Kubuch napisał(a):Fajna fura pod warunkiem, że nie kupisz z litrowym silnikiem. Trzeba uważać na egzemplarze po nauce jazdy.

Takich właśnie jest najwięcej. Chodzi ci o to że to kiepski silnik, czy po prostu oto że autko z 1,0 nie jest zbyt szybkie ?
Grzesiek7
Nowicjusz

Miejscowość: Poland :)

29 Gru 2010, 20:10

Paliwożerna jednostka o niskiej kulturze pracy. O osiągach wogóle nie ma co pisać.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Gru 2010, 21:21

Z podanych modeli najlepszy jest Seat Ibiza II,mam zaufanie do tej marki,jest naprawdę solidna. Z kolei Renault Clio II/ II FL bardzo podoba mi się pod względem wizualnym,orientuje się ktoś jakie są jego wersje silnikowe?
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Gru 2010, 21:28

Wybrałbym Corsę :) . Już w jednym z podobnych wątków opisywałem rodzinne przygody z Corbą B. Corsa C nie jest zapewne gorsza :). I nie słuchaj tych bzdur o rdzewieniu Opli. Najczęściej mówią o tym posiadacze starych modeli lub aut z grupy Samochodów Ludowych (niem. Volkswagen). Co do Clio to nie mam doświadczenia, ale pamiętam jak miałem ją na kilku jazdach, to autko prowadzi się jak po maśle :). Szkoda, że moje Seicento nie jest takie leciutkie (brak wspomagania troche irytuje przy parkowaniu...).
Ostatnio edytowany przez ITpro, 29 Gru 2010, 21:35, edytowano w sumie 1 raz
ITpro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

29 Gru 2010, 21:31

Kubuch napisał(a):Paliwożerna jednostka o niskiej kulturze pracy. O osiągach wogóle nie ma co pisać.

Tak więc jaki silnik z dostępnych w Corsie C jest najlepszy? Widziałem 1.2 z 75 KM , ciekawy mi się wydaje także 1.3 CDTI 70 KM oraz 1.4 z 90 KM.
Grzesiek7
Nowicjusz

29 Gru 2010, 21:45

Grzesiek7 napisał(a):
Kubuch napisał(a):Paliwożerna jednostka o niskiej kulturze pracy. O osiągach wogóle nie ma co pisać.

Tak więc jaki silnik z dostępnych w Corsie C jest najlepszy? Widziałem 1.2 z 75 KM , ciekawy mi się wydaje także 1.3 CDTI 70 KM oraz 1.4 z 90 KM.

Poliwożerność 1.0 wynika z jej niskiej mocy, także wszystko będzie lepsze niż to. A te dieselki to nie są czasem kultowe(pozytywnie) JTD od Fiata? Bo ponoć takie są w Corsach D.
http://en.wikipedia.org/wiki/JTD_engine napisał(a):There are four versions of this engine: a 70 PS (51 kW; 69 hp), a 75 PS (55 kW; 74 hp) (used in the Fiat Punto, Panda, Palio / Albea, Fiat Idea, Opel Corsa / Combo, Opel Meriva and Suzuki Swift), a variable inlet geometry 90 PS (66 kW; 89 hp) (used in the new Fiat Grande Punto, Fiat Linea, Opel Corsa, Opel Astra and Alfa Romeo MiTo), and a 105 PS (77 kW; 104 hp) is available to Lancia Ypsilon. At the time of the launch this was the smallest four-cylinder diesel engine available and has a fuel consumption of 3.3 L/100 km (86 mpg-imp; 71 mpg-US) in some applications. The engine is able to meet Euro IV pollution standards without the use of a diesel particulate filter.
ITpro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...

29 Gru 2010, 21:51

Opel nie gnije??Z księżyca spadłeś??Pokazał bym Ci Astre kumpla to byś wiedział co to jest rdza.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Gru 2010, 21:57

Od Astry II nie gnije.
A jeśli gnije to już nie wina Opla.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2010, 21:58

Z wymienionych wyżej polecam Seata Ibize II z silnikiem 1.9 TDI 90KM 5 litrów średnie spalanie i wystarczająco dynamiczny.
royalkubix
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

29 Gru 2010, 22:04

No Astra II wiem że nie gnije bo miała ocynk ale mówie tutaj o Astrze I teraz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Gru 2010, 12:27

ITpro napisał(a):Poliwożerność 1.0 wynika z jej niskiej mocy, także wszystko będzie lepsze niż to. A te dieselki to nie są czasem kultowe(pozytywnie) JTD od Fiata? Bo ponoć takie są w Corsach D.

Tego nie wiem, ale do Corsy D póki co się nie przymierzam :wink:

[ Dodano: 30 Grudzień 2010, 22:23 ]
Mam jeszcze pytanie odnośnie Ibizy II. W wakacje w "Motorze" ukazał się artykuł w którym wybierano najlepsze auta do 10 tys zł. Kupno Ibizy II zostało odradzone ponieważ samochód ten posiada podobno słabe i dużo palące jednostki napędowe, jest bardzo ciasny, a materiały wykończeniowe wewnątrz auta są fatalnej jakości. Czy to prawda ?
Grzesiek7
Nowicjusz

30 Gru 2010, 22:30

Hmm też czytałem ten artykuł i bardzo ciekawi mnie opinia innych.
Zauważyłem, że nikt nie poruszył tematu o Clio :(
Majkel92
Nowicjusz

Miejscowość: Krk

30 Gru 2010, 22:47

Ibi tak jak Fabia i Polo są ciasne. W porównaniu z nimi Corsa C jet jakby segment wyżej ale jest to spowodowane tym, że płyta podłogowa Polo (na której oparte są te auta) pochodzi z połowy lat 90 a Corsa C z 2000 r. Jednostki napędowe nie odstają od konkurencji. Z materiałami też nie jest źle biorąc pod uwagę prawdziwe przebiegi aut sprowadzonych do PL.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

31 Gru 2010, 13:29

Udało mi się znaleźć tą gazetę, więc zacytuję co napisano na temat auta

Seat Ibiza II (1993-2002). Druga generacja Ibizy to auto niezbyt udane. Do jego wad należą: nieprzyjemne twarde zawieszenie, wyjątkowo nieestetyczna deska rozdzielcza wykonana z taniego plastiku i jednostki napędowe, które są albo słabe, albo bardzo dużo palą...albo jedno i drugie. Plus za duży bagażnik, ale to za mało.

Źródło - "Motor" 29/2010

Muszę przyznać, że taka opinia trochę mnie zniechęca do Ibizy II, mam nadzieje że inaczej jest z Ibizą III.
Grzesiek7
Nowicjusz

31 Gru 2010, 13:36

Taaa czasami nie moge słuchać tego co sie wypisuje :roll: z każdym autem może być tak samo czyli albo sie psuje albo jeżdzi,jeden ma i jest zadowolony a drugi poprostu tylko narzeka.Podobnie też jest z Bravą 1.4,większość osób mówi że sie psuje itp.,taaa zależy co sie trafi,ostatnio będąc na stacji benzynowej stało koło mnie takie Bravo (w dodatku na czarnych blachach),z głupa podbiłem do gościa właściciela i powiedział mi że ma go od nowości i sobie chwali więc jak widać zależy na co sie trafi.
Barol
Awatar użytkownika