Clio ii 1,6 16v Dziwne dźwięki z silnika, osprzętu

24 Wrz 2016, 13:03

Cześć, mam problem z głośną praca silnika lub z jego osprzętem, dźwięk Bardzo powoli się nasilał z czasem nagle zaczął tak głośno chodzić. Auto było cały czas eksploatowane, aktualnie samochód stał 5 miesiący nie odpalany i ma też problem z brakiem ładowania, jestem na etapie zdejmowania paska klinowego z osprzętu silnika w celu weryfikacji czy to nie tu problem np w tym alternatorze.
Samochód :Clio ii ph2 1,6 16v k4m 2002r
O to filmik

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam gorąco i dziękuję za wszelką pomoc
Ebixon
Nowicjusz

Auto: Renault Clio 2 fl

24 Wrz 2016, 15:56

Problem raczej w alternatorze,np.łożyska.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Wrz 2016, 10:21

Jak dla mnie alternator. W zeszłym tygodniu zdiagnozowaliśmy ,że podobne dźwięki a lekkim popukiwaniem ,to była pompa wody w Focusie II z 1,6 benzyna (tam nie jest na rozrządzie ale właśnie na paku "elastycznym" jak alternator. Po wymianie pompy okazało się ,że dźwięk jest dalej więc pozostał alternator... :) Tak więc musimy znów zdjąć pasek i wyjąć alternator.
Pytanie czy u ciebie na tym pasku lata też klima..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Wrz 2016, 21:58

Pasek zdjęty, stwierdziłem głośną pracę rolki prowadzącej, napinającej pasek alternatora, gdy kupię i zamontuje, dam znać :)

Pozdrawiam
Ebixon
Nowicjusz

27 Paź 2016, 16:56

Z braku czasu wymieniłem dopiero teraz, rolke prowadzącą i napinającą pasek wielorowkowy, + alternator, silnik pracuje cicho i jest już ładowanie.Przyczyną głośnej pracy była rolka napinacza.
Mam jeszcze jedno pytanie, kupiłem pasek wielorowkowy tyle że pomyliła mi się ilość rowków i kupiłem 5 zamiast 6 rowkowego, zamontowałem i się nie ślizga, może tak zostać? Czy muszę koniecznie kupić 6 ?

Pozdrawiam i Dziękuję za tymczasową pomoc
Ebixon
Nowicjusz

28 Paź 2016, 12:22

Zostaw. Nie zerwie się ,jest nowy i spełnia swoje zadanie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w zimowej aurze - opady śniegu i przymrozki, mgła
    Gdy występują opady śniegu i przymrozki, przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Oczyszczanie auta ze śniegu i lodu czy regularna ...
    Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
    Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...

28 Paź 2016, 16:12

Dziękuję za odpowiedzi, temat uwazam za zamknięty :)
Ebixon
Nowicjusz