Clio II 2002 automat z homologacją czy warto?

17 Sty 2011, 15:56

Witam

Stoję przed możliwością kupna clio 2002 w automacie z homologacją ciężarową, ale z racji że to "francuz" najbardziej się obawiam o skrzynie (nie mówiąc już całej elektronice)

Czy ktoś z Was miał styczność z takim autem?

Czy jest możliwość prawna zawarta czy to w umowie czy na oddzielnym oświadczeniu, broniąca mnie przed wadami ukrytymi jeśli jest to auto z homologacją (sprzedający wystawia mi fakturę) ja kupuję jako osoba fizyczna.

Proszę o wszelkie sugestię i z góry dziękuję :)
barttt
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

17 Sty 2011, 20:57

Jeździłem kiedyś trochę Clio 1.5 dCi co prawda zrobiłem nim trasę do Niemiec łącznie ok. 1400km, ale całkiem dobrze mi się jechało tym samochodem. Elektryka wcale nie sypie się jakoś strasznie, a jeśli już to jej naprawy nie są bardzo kosztowne. Ja też bardziej martwiłbym się o tą skrzynię, dlatego też bym odpuścił i poszukał auta z normalną manualną skrzynią.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

17 Sty 2011, 21:30

Dziękuje za odpowiedz, z chęcią bym wybrał manualną skrzynie, ale niestety przez moje "kulaski" (jak na razie mam mały niedowładzik :) ) skazany jestem na automat, niby jeździłem manualem, ale sytuacyjnie może to być kłopotliwe ( wzniesienia, korki), dlatego ten automat, raczej jeżdżę spokojnie 2-2,5 tysięcy obrotów mi wystarcza.

W skrzyni były wymienione elektrozawory ponad 10tyś. km temu, więc na jakiś czas powinien być spokój z tym.
barttt
Nowicjusz

17 Sty 2011, 22:41

Jaki silnik i ile za niego??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Sty 2011, 23:12

Silnik 1.4 16v z tego co wyczytałem nie ma z nim większych problemów
barttt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...