Clio III RS - falowanie obrotów

09 Gru 2022, 18:43

Cześć, pacjent Renault Clio III RS z 2006r. wersja 197km. Mam problem z falujacymi obrotami. Mianowicie na biegu jałowym jest to czasami odczuwalne ale najbardziej w momencie jak mam wbity bieg, wciśnięte sprzęgło i hamuję. Obroty wtedy dochodzą do +/- 800 a potem spadają jeszcze o około 100(wtedy pojawiają się drgania budy), następnie wracają do poprawnej wartości. Czasami na postoju wartość obrotów waha się pomiędzy 700-850 rpm. Wykluczyłem już zatkaną odmę (została wymieniona), przepustnica jest czysta, dolot sprawdzałem pod kątem nieszczelności i niczego nie zauważyłem, wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu bo wyrzucał błąd. Natomiast problem dalej się pojawia. Na tapetę wziąłem sondy lambda. W załączniku przesyłam wykres na jakich wartościach pracuje. Czy jest ktoś kto mógłby w ten wykres zerknąć i określić czy sondy pracują poprawnie? Ewentualnie czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co może powodować to falowanie obrotów?
Enum
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1994
Auto: Nie mam

12 Gru 2022, 12:19

Enum napisał(a):Na tapetę wziąłem sondy lambda. W załączniku przesyłam wykres na jakich wartościach pracuje. Czy jest ktoś kto mógłby w ten wykres zerknąć i określić czy sondy pracują poprawnie?

Nie wiemy przy jakich wartościach obrotowych zrobiony był wykres. Najlepiej sprawdź sobie jak druga sonda pracuje podczas jazdy na rozgrzanym silniku przy stałych obrotach 2500-3000. Wykres jej powinien być w miarę płaski. Zerknij sobie do tego tematu blad-p0420-katalizator-czy-sonda-vt129930.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...