Co i jak z samochodem - ogólnie.

29 Mar 2012, 14:49

Witam wszystkich motoentuzjastów!

Przejdę od razu do sedna.
Otóż niedawno stałem się posiadaczem małej plastikowej karty, która uprawnia mnie to legalnego prowadzenia autka.:) Wcześniej nie miałem okazji zainteresować się samochodami, dlatego ten plastik skłonił mnie, by zacząc poszerzać swoją wiedzę w dziedzinie motoryzacji. Przede wszystkim, zbliżają się wakacje, co za tym idzie, dla osoby w moim wieku praca sezonowa. Co następuje, chciałoby się kupić pierwszy samochód. Dlatego mam stos pytań, dla osoby która mi odpowie. Liczę na każdą pomoc, długie rozpisanie czy też krótkie. Możecie się podzielić także swoimi doświadczeniami. A więc zaczne od pytań, które mnie interesują:

- Za jaką cenę samochód? Czy auto warte 5000 i niżej, jest żartem, i dopiero od kwoty 10000 wzwyż, można mówić, o całkowicie sprawnym pojeździe?
- Jaki silnik dla początkującego?
- Diesel czy benzyna?
- Jaki przebieg auta (chodzi o km) to zbyt duży, by myślec o kupnie auta?
- Na co zwracać uwagę przy kupnie używanego auta?
- Jakie rzeczy w aucie, najlepiej sprawdzić przed kupnem i w jaki sposób to zrobić?

To na początek. Nie obraziłbym się za masę pomocnych linków, które pomogą mi trochę się do tego przystosowac;)

Pozdrawiam
bball93
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 04 1993

29 Mar 2012, 19:19

Nie ma reguły odnośnie ceny. Można kupić trupa za 20 tysięcy i można też igłe za 5 tys. Najlepiej to z salonu :D Silnik dla początkującego najlepiej od 1.4 do 1.8. Diesel czy benzyna to już zależy od rocznych przebiegów. Przebieg samochodu najlepiej jak najniższy ale ważniejsze jest to czy samochód jest zadbany a nie to jaki ma przebieg. Przy kupnie używanego zwróć uwagę na rdzę, jak się auto prowadzi, czy znosi, czy silnik równo pracuje, czy nie kopci, czy kierownica, lewarek i pedały są powycierane ( przebieg ) a najlepiej to udaj się na stacje diagnostyczną. Zapłacisz 30 i Ci wszystko powiedzą. Możesz też podpiąć pod kompa ( koszt około 100 zł ) i też się dużo dowiesz. Lepiej zapłacić i wiedzieć co się kupuje niż potem dokładać do szrotu. Pozdro
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2012, 22:00

Ale o ten przebieg, to bardziej chodzilo mi w km, ile mniej więcej. W jakim przedziale ze tak powiem:)
bball93
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 04 1993

29 Mar 2012, 22:26

Jeszcze raz powtarzam. Nie patrz na przebieg bo w PL 90% aut ma kręcone liczniki. Zresztą napisz jaki masz budżet to pogadamy.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Mar 2012, 00:34

Przebieg w sumie im większy tym lepiej - wiadomo że auto za 5 tysięcy nie będzie miało 100 czy 150 tys przebiegu,bardziej wiarygodny jest powiedzmy od 250 < i to jeszcze zależnie o jakim silniku mówimy,samochodów z takim przebiegiem znajdziesz bardzo mało.
W ogóle sobie nim głowy nie zawracaj,zwróć uwagę na stan i to jak jeździ,nie spodziewaj się też za 5 k nówki z salonu,lepiej żeby było widać że jest używany niż ZBYT zadbany.
cezzar
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE
Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Kwi 2012, 13:20

Do wakacji to jeszcze daleko! W jednym temacie nie nauczysz się podstawowych praw i zasada panujących w motoryzacyjnym świecie. PoGOOGLuj trochę, znajdziesz wiele ciekawych informacji.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie