Co ile wymieniać świece?

29 Sty 2010, 21:45

1. mam takie pytanie czy raz na jakis czas nalezy auto odmulić? czyli przespieszać ciągnąc do czerwonego pola od 6000 obrotów z 1, 2 ,3 biegu? czy jezdzic nornalnie czyli od 1500-2500 obrotów?

2. jakie są objawy zużytych świec zapłonowych, kabli i co ile je trzeba wymieniać w benzynie 1,8 z gazem? od zakupu auta wymieniałem filtr benzyny, oleju, powietrza i kompletny rozrząd oraz olej

3. mam wrażenie ze na zimnym silniku auto troche mi szarpie przy przyspieszaniu i jak auto stoi na luzie to po przełączeniu z pb na lpg falują przez obroty przez kilka sekund co wymienić?
piotrauto
Stały forumowicz

• 29 Sty 2010, 21:52

piotrauto napisał(a):1. mam takie pytanie czy raz na jakis czas nalezy auto odmulić? czyli przespieszać ciągnąc do czerwonego pola od 6000 obrotów z 1, 2 ,3 biegu? czy jezdzic nornalnie czyli od 1500-2500 obrotów?

2. jakie są objawy zużytych świec zapłonowych, kabli i co ile je trzeba wymieniać w benzynie 1,8 z gazem? od zakupu auta wymieniałem filtr benzyny, oleju, powietrza i kompletny rozrząd oraz olej

3. mam wrażenie ze na zimnym silniku auto troche mi szarpie przy przyspieszaniu i jak auto stoi na luzie to po przełączeniu z pb na lpg falują przez obroty przez kilka sekund co wymienić?
    ba nawet trzeba odmulić i nie szczędzić bryki sama przyjemność a świece to się chyba wymienia jak się przepalą
    łukasz82
    Nowicjusz

Miejscowość: szczecin

29 Sty 2010, 22:10

Z LPG zalecana jest wymiana świec co ok 10 tys.km.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

29 Sty 2010, 22:26

PrezesArtek napisał(a):Z LPG zalecana jest wymiana świec co ok 10 tys.km.
    :mrgreen: nie przesadzasz troche?
    w zależności od jakości no jak totalny szit to i może po 10 paść ogólnie co 30 tysi :wink: oczywiście o ile nie padnie wcześniej :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

30 Sty 2010, 11:53

Osobiście w moim Poldoroverze świece zmieniłem we wrześniu 2005 roku, gdy samochód miał 76 kkm przebiegu. Teraz ma 166 kkm i cały czas te same świece w nim mam. Co jakiś rok wykręcam je, sprawdzam, reguluję przerwę pomiędzy elektrodami i wkręcam, bo nawet nie ma ich z czego czyścić. Niedawno strzeliło im 90 tysięcy przebiegu i ponad cztery lata.
    Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
    oprawca_1978
    Początkujący

Miejscowość: Zegrze

30 Sty 2010, 15:10

a jakie są objawy zużycia świec? a kable?
    jak wymienie to poczuje większą moc?
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej niebezpiecznie… na prostej drodze?
      Najwięcej wypadków ma miejsce nie na zakrętach czy skrzyżowaniach, ale na prostej drodze. Co takiego ma w sobie jazda prostymi odcinkami, że kierowcy tracą rozsądek i zaczynają łamać przepisy? Jazda prostą drogą wydaje ...

30 Sty 2010, 21:22

Tak mi powiedział gazownik a tak poza tym to wymiana świec jest na tyle małym kosztem, że można to robić częściej.

piotrauto napisał(a):jak wymienie to poczuje większą moc?

Nie
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001