Co jest niezbędne w nowym kombi?

13 Lip 2016, 11:50

Witam, mam 28 lat, do tej pory jeżdżę wysłużonym stilo, wraz z moją małżonką chcemy kupić sobie nowe autko kombi, docelowe, na jakieś 10 lat.
Wybór padł na Opla Astrę K Sports Tourer lub ewentualnie Hyundai i30 wagon. Jednak mocne wskazanie na Opla.
Mam jednak do Was prośbę. Nigdy nie kupowałem nowego samochodu i jak wiadomo wyposażenie Stilo nie powala. Nie wiem za bardzo na co zwrócić uwagę przy doborze wyposażania. Mój budżet to 90 tysięcy brutto. Wiem np że elektryczne lusterka, szyby, czujniki parkowania to mus. Jednak jak się na przykład przedstawia temat kamery cofania w Oplu? Czy to duże ułatwienie?
Nie wiem także jaki silnik konkretnie wybrać. Chcę aby samochód nie miał problemu podjechania po dużym skosie, gdy jest załadowany 5 osobami i bagażem (mój stilo gaśnie w takich akcjach co raz jest irytujące a dwa niebezpieczne). Z tej racji pytam się czy silnik 1.4 125 KM w oplu będzie ok? Jest też opcja 150 KM jednak jest ona słabo dostępna aktualnie.

Ogólnie będę wdzięczny za wszelakie uwagi co do dobory wyposażenia do kombi, w szczególności wspomnianego Opla.
Z góry dziękuję za każde uwagi
templaris
Obserwowany

Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Lip 2016, 15:06

Co Cie przekonuje do Opla względem I30 ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

13 Lip 2016, 15:10

Subiektywnie, ale wg mnie opel kładzie i30 pod każdym względem jeśli chodzi o wyglą zarówno w środku jak i na zewnątrz. Ponadto Opel ma dużo lepsze wykończenie wnętrza wg mnie oraz oferuje o wiele więcej możliwości konfiguracji. Jest odrobinę droższy, ale to tylko odrobinę.
Chętnie przeczytam Twoją opinię jeśli znasz jakieś potwierdzone fakty co do obu modeli, co np wg Ciebie skreśla od razu Opla a przemawia za i30?
templaris
Obserwowany

Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2004

13 Lip 2016, 21:58

Hmmm... ja bym wziął jakąś roczną używkę od dealera, np. Mondeo. Już po stracie wartości a klasa wyższa.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

14 Lip 2016, 09:21

Za i30 przemawia sprawdzona technika. Astra wyszła w tym roku, więc będzie sprawiała lepsze (nowocześniejsze) wrażenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Lip 2016, 18:57

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a nie myslales o hondzie?? dobry silnik. wielki bagaznik. W tym budzecie mozna juz cos powybierac.
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

14 Lip 2016, 19:52

Silniki Astry to niewiadoma, ja bym nie ryzykował.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra