Co jest z radiem?

28 Gru 2013, 14:05

Witam, Panowie mam nadzieję, że mi pomożecie. Gwiazdor przyniósł mi pod choinkę radio alpine ute-72bt. Próbowałam je podłączyć - wszystko było ok, dopóki nie przekręciłam kluczyka. Kiedy wskakuje zapłon radio nawet się nie włączy. Jednak kiedy silnik "śpi" radio działa. Po jakichś 1,5h prób rozładował mi się kompletnie akumulator. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale cóż... szukam tutaj eksperta. Nie wiem czy problemem nie jest tutaj niepodłączona antena radiowa - muszę dokupić jakąś przejściówkę.

W każdym bądź razie proszę o pomoc, bo do mechanika dostanę się chyba dopiero pod koniec stycznia. A dwa, kiedy śpiewam sobie pod nosem piesi patrzą na mnie jak na idiotkę.

Pozdrawiam serdecznie i życzę szampańskiej zabawy Sylwestrowej :)
klaks0n
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 2001
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Gru 2013, 17:36

Podłączałaś radyjko pod kostkę ISO?
Może coś w niej źle podłączyłaś, prawidłowo podłączone radyjko powinno grać dopiero po przekręceniu stacyjki w pozycję 1.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

28 Gru 2013, 18:26

Tak, podpięłam kabelki pod obie kostki. Myślę, że gdybym coś źle podłączyła to radio w ogóle by nie gadało. Wydaje mi się, że gdzieś napięcie ucieka, ale za ch...a nie mam pomysłu gdzie. ;/
klaks0n
Nowicjusz

28 Gru 2013, 21:33

Tu jest schemat problem-z-radiem-prosze-o-szybka-odpowiedz-vt67885.htm#p397467 trzeba sprawdzić na drugiej kostce czy masz napięcie na 7 pinie cały czas czyli przed przekręceniem stacyjki i po przekręceniu. Natomiast na 4 pinie powinno być tylko po przekręceniu stacyjki.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

28 Gru 2013, 22:42

Ooo, dzięki.
klaks0n
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...