Co kasą za samochód?

14 Paź 2011, 11:05

Tydzień temu miałem wypadek, jednym winnym był jadący za mną koleś w volvo, co potwierdziła też policja. Kierowca nie przeglądu ani ważnego OC. Jak zgłosiłem sprawę do ubezpieczalni to pojawił się rzeczoznawca, kazał mi sprzedać samochód, bo wtedy towarzystwo ubepieczeniowe wypłaci mi różnicę cenie na podstawie wartości auta przed wypadkiem. Tak to normalnie wygląda? Trochę mnie to zastanawia, dlaczego mam sprzedać. Pytam, bo jeszcze nigdy nie miałem takich problemów.
Leski
Obserwowany

Auto: było...

14 Paź 2011, 13:21

Więc zrób tak jak mówił rzeczoznawca. Ewentualnie możesz wziąć odszkodowanie - będzie to różnica wartości rynkowej a wartości pozostałości. Jak znasz jakiegoś takiego fachowca, to możesz oddać do naprawy, ale musisz się zmieścić w kwocie wyliczonej przez TU.
EuCO
Nowicjusz

16 Paź 2011, 22:15

EuCO napisał(a):Więc zrób tak jak mówił rzeczoznawca. Ewentualnie możesz wziąć odszkodowanie - będzie to różnica wartości rynkowej a wartości pozostałości. Jak znasz jakiegoś takiego fachowca, to możesz oddać do naprawy, ale musisz się zmieścić w kwocie wyliczonej przez TU.

Rzeczoznawca chce orzec szkodę całkowitą. Ubezpieczyciel powinien wyliczyć jaka była wartość samochodu przed wypadkiem i jaka jest wartość "złomu" po wypadku. Tobie wypłaca różnica. Ubezpieczyciela nie powinno interesować co zrobisz ze złomem. Równie dobrze pozostałość samochodu może dać się wyklepać, aby znaleźć naiwniaka, który kupi OKAZJĘ.

Wtedy zyskasz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Paź 2011, 07:10

Albo zostaniesz z różnicą w kwocie i kupą złomu, z którą nie będziesz wiedział, co zrobić. Sam musisz skalkulować czy Ci się to opłaca. W jakim stanie jest auto po wypadku?
Tobi
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Katowice
Auto: BMW E36

18 Paź 2011, 09:55

Dishman napisał(a):Rzeczoznawca chce orzec szkodę całkowitą. Ubezpieczyciel powinien wyliczyć jaka była wartość samochodu przed wypadkiem i jaka jest wartość "złomu" po wypadku.

On zazwyczaj wyceniają tak, żeby wyszła szkoda całkowita. A auto można oczywiście sprzedać, jeżeli nie jest całkowicie zniszczone.
EuCO
Nowicjusz

24 Paź 2011, 09:54

EuCO napisał(a):On zazwyczaj wyceniają tak, żeby wyszła szkoda całkowita. A auto można oczywiście sprzedać, jeżeli nie jest całkowicie zniszczone.

Działam w konkurencyjnej firmie, ale kolega z EuCO ma rację - tak niestety działają ubezpieczalnie.
Szkoda
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...