Co kupić i jak malować elementy samochodu.

04 Paź 2012, 10:34

Jak w temacie. Mam bardzo stare auto - clio I.
Zaczyna pojawiać mi się coraz więcej rdzy, i chciałbym to sam pomalować. Nigdy sam nie robiłem takich rzeczy. Będę robił to recznie, i dlatego chciałbym się dowiedzieć co muszę kupić i jak to zrobić?
Najlepiej niedużym kosztem. Okolice 100 zł.
Chodzi mi dokładnie o taką rzecz: Jak na szybko to zrobić w miarę przyzwoicie, tzn. chodzi mi o to czy wystarczy że kupię podkład antykorozyjny położe kilka warstw i później psiknę kilka warstw spreyem, czy muszę jeszcze coś dokupić ?
radek8
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny śląsk

04 Paź 2012, 12:19

Spraye antykorozyjne to według mnie tandeta. Może istnieją jakieś dobre, ale ja ich nigdy nie widziałem. Najlepszym sposobem usunięcia korozji jest zeszlifowanie rdzy do czystej blachy, na to podkład typu brunox, na to szpachlówka. Wyrównujesz to odpowiednimi gradacjami papieru ściernego. I dopiero możesz malować.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

04 Paź 2012, 16:15

radek8 napisał(a):Nigdy sam nie robiłem takich rzeczy.
radek8 napisał(a):Najlepiej niedużym kosztem. Okolice 100 zł.
Jezeli sam nigdy tego nie robiłes to lepiej tego nie rób.Bo za 100.- niewiele kupisz... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Paź 2012, 19:20

Papier ścierny - ~2zł/ metr, potrzebujesz co najmniej 2 różne [polecam 40 i 400] (razem ~5zł), do tego szpachlówka (~20zł), szpachla do nałożenia (~2.50zł), klocek drewniany (powinieneś gdzieś znaleźć), brunox (w zależności od opakowania- 100 mL ~10zł), do tego lakier na podkład (~15zł) i lakier pod kolor aura (~20-30zł), ewentualnie lakier bezbarwny (~10zł). Przed malowaniem dobrze jest przemyć benzyną ekstrakcyjną (~7zł). Po podsumowaniu wychodzi ~90zł za wszystko. Tylko to jest takie na prawdę minimum. Możliwe, że o czymś zapomniałem. :?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Iron Drift King - drifting dotarł do… kopalni!
    Drifting podbija świat. Ta nietypowa dyscyplina motorsportu dociera do różnych zakątków globu. W ostatni weekend zawitała nawet do dawnej kopalni odkrywkowej w Niemczech. Drugie miejsce na międzynarodowych zawodach ...