Co lepsze nowa Skoda Kodiaq czy Range Rover Evoque 2011

25 Lis 2016, 18:18

Witam,

mam dylemat zamawiać nową Skodę Kodiaq w styczniu w najlepszej wersji wyposażenia za ok. 150 tys czy kupić używany Evoque z 2011 disel za podobną cenę?

Głównym priorytetem moim jest wygląd i prestiż. Wiem, że powinno się traktować auto tylko jako środek transportu... a jednak chce trochę poszpanować wreszcie po 10 latach bycia przykładnym ojcem i nudnym informatykiem
sergio86
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Passat B5
Silnik: 2.5 tdi

25 Lis 2016, 18:29

Brawo za uczciwość :ok: No cóż, szpanowanie skodą to dla mnie oksymoron :lol: Range Rover też do mnie nie przemawia. Ja chyba bym wolał jakiegoś amerykańskiego pick-upa z 6-cio litrowym gulgotem :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2016, 18:33

Skoda ma tyle wspólnego z prestiżem, co maluch ze sportem :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

25 Lis 2016, 18:40

Akurat Fiat 126p to podstawowe auto rajdowe z dawnych lat proponuje poczytać temat - Sobiesław Zasada..
a co do Skody na pewno bardziej prestiżowe niż Koleos czy Outlander...Superb czy Kodiaq to dla mnie coś w podobie jak Audi A4 czy Q3
Chyba że przez Skodę rozumiemy Felicię albo Citigo...
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2000

25 Lis 2016, 20:44

Prawdziwy zaślepiony fan koncernu ze skody zrobi mercedesa, a z malucha wyścigówkę jeśli to pomoże :mrgreen:

W czym Kodiaq jest bardziej prestiżowy od ww? To dalej Skoda i tyle...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2016, 20:50

Łokoj napisał(a):a co do Skody na pewno bardziej prestiżowe niż Koleos czy Outlander...Superb czy Kodiaq to dla mnie coś w podobie jak Audi A4 czy Q3
naprawdę jesteś takim psychofanem? :cry:
Posługując się porównaniami JC i brytyjskim humorem - przyjęcie, rozmowa schodzi na tematy motoryzacyjne. Przyznajesz się do posiadania Skody, nie zdążyłeś jednak powiedzieć, że jeździsz "limuzyną" Superb, bo całe towarzystwo uznało Cię za mentalnego kapelusznika i dawno sobie poszło.

Naprawdę, Twoje zaślepienie jest żenujące. To tak jakbym uznawał się za prawdziwego Polaka, bo jem ziemniaki...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne podróże - kilka dobrych rad
    Powoli kończy się lato, a przed nami złota, polska jesień. Pora roku, która swoją zmiennością może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych kierowców, bo mało kto dostrzega zagrożenia, jakie ze sobą niesie. ...

25 Lis 2016, 22:22

Skoda do szpanowania raczej nie pasuje :mrgreen: Dochodzi też kwestia utraty wartości + to nowy model i nie wiadomo do końca "z czym to się je"
Evoque lepiej pasuje do wymagań chociaż osobiście postawiłbym na Range'a lub G-klasse.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Lis 2016, 22:49

Invi napisał(a):G-klasse
oj tak :oops:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lis 2016, 23:34

mike napisał(a):Posługując się porównaniami JC i brytyjskim humorem - przyjęcie, rozmowa schodzi na tematy motoryzacyjne. Przyznajesz się do posiadania Skody, nie zdążyłeś jednak powiedzieć, że jeździsz "limuzyną" Superb, bo całe towarzystwo uznało Cię za mentalnego kapelusznika i dawno sobie poszło.

To chyba w środowiskach ludzi których nie stać na Skodę Superb a motoryzacyjnie zatrzymali się na etapie Skody 742 albo Favorite

Dla mnie Superb w niczym nie jest gorszy od BMW F30 lub Mercedesa W205, Skoda jest tańsza, może 5% gorzej wykonana wnętrze itp..ale bardzo wysoko konkuruje.
Tak samo jak Kodiaq / Tiguan II / Porsche Macan, wystarczy porównać Kodiaq do Forda Kugi :ok:
Inny poziom, wykonanie, prezencja.

I na koniec powiem tylko tyle po tym kolejnym już temacie widać, że Wy - hejterzy nie piszecie o wadach tylko odradzacie każdemu auta ze stajni VW bo Was nie stać, to tak jakby mnie nie chciała żadna fajna blondynka i bym pierdzielił że blondynki są puste, głupie i lecą na kasę :lol:
Łokoj
Początkujący

26 Lis 2016, 00:01

Łokoj napisał(a):Dla mnie Superb w niczym nie jest gorszy od BMW F30 lub Mercedesa W205, Skoda jest tańsza, może 5% gorzej wykonana wnętrze itp..ale bardzo wysoko konkuruje.
Tak samo jak Kodiaq / Tiguan II / Porsche Macan, wystarczy porównać Kodiaq do Forda Kugi :ok:
Inny poziom, wykonanie, prezencja.

nie mam pytań :mrgreen:
Widział Kodiaq'a na zdjęciu i już chwali robiąc z niego Porsche :D

Łokoj napisał(a):hejterzy nie piszecie o wadach tylko odradzacie każdemu auta ze stajni VW bo Was nie stać

i kolejny sztandarowy i idiotyczny argument fana VAG :lol:
Dziękuje Ci, że mi otworzyłeś umysł i wyjaśniłeś dlaczego nie kupiłem Passata B6 lub A4 B6 :D

Łokoj w domu łącznie z tymi blondynkami wypełniającymi Twoje łóżko wszyscy zdrowi? :naughty:

Do autora:
Chcesz szpanować to nie kupuj Skody. Za 2-3 lata będziesz miał zwykłe tatusiowe auto, bo się już opatrzy ten nowy model.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Lis 2016, 01:18

Ja już nic więcej nie dodam, tylko napiszę że faktycznie tatusiowe auto.. :roll:
-napęd 4x4
- 150 KM
- reflektory full LED
- 6,5 cala dotykowy wyświetlacz (Nawigacja, Apple CarPlay, Andoid Auto)
- bez-kluczykowe odpalanie
- elektroniczne otwieranie klapy bagażnika
- system adaptacyjnego zawieszenia, funkcja jazdy w terenie OFF-ROAD

Tak jak pisałem zazdrość i tyle bo kogoś nie stać..a ja wręcz przeciwnie uważam że jak ktoś może sobie pozwolić na takie auta niech kupuje :ok:
szczególnie biorąc pod uwagę cenę takiej Skody w stosunku do aut, które wg Pana dzidy zadrośnika są bardziej prestiżowe bo mają inny znaczek albo kosztują 2x razy tyle :lol:

Pomijam już fakt że taki Evoque niebawem 6 letni, będzie miał w dieslu ze 180 tys napukane, a to raczej nie jest bez znaczenia, a to jednak nie jest 15 tys zł..
Poza tym wątpie czy ktoś tak nagle sprzedaje po 6 latach Range Rovera bo mu się znudził :D a wywalił na niego 200 tys..jak nie więcej.
Łokoj
Początkujący

26 Lis 2016, 01:33

No faktycznie, 150KM jest wyznacznikiem statusu :mrgreen:
W 1986 miałoby to może sens, ale mamy 2016 :ok:

Ups, pan Łokoj przymusowo opuścił naszą drużynę, tonę we łzach :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lis 2016, 02:35

Według mnie skoda prestiżem jest na równi z porsze... przepraszam mam prawo mieć swoje zdanie :yes:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Lis 2016, 02:35

Jeśli miałbym wybierać pomiędzy nowym a używanym bardziej "prestiżowym" to zdecydowanie bardziej wolałbym nowego. Głównie ze względu na zerowy przebieg i gwarancję. Nie ważne jakiej marki by było auto. W tej klasie aut poleciłbym jeszcze SEAT-a Atece. W Twoim budżecie wystarczy na wersję Xcellence 2.0 TDI 190 KM z napędem 4x4, skrzynią dsg a i na paliwo jeszcze zostanie :). Plusem fajny wygląd i 4-letnia gwarancja. Ewentualnie możesz poczekać jeszcze na zapowiadaną wersję Cupra :).
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

26 Lis 2016, 09:10

maniek1986 napisał(a):Jeśli miałbym wybierać pomiędzy nowym a używanym bardziej "prestiżowym" to zdecydowanie bardziej wolałbym nowego. Głównie ze względu na zerowy przebieg i gwarancję. Nie ważne jakiej marki by było auto

Gdyby chodziło wyłącznie o użytkowanie, to pewnie większość z nas poleciłaby nową skodę, a nie kilkuletniego Range Rovera, czy cokolwiek innego, używanego. Ale temat jest o czym innym :naughty:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV