Co myślicie o Volvo C30?

16 Gru 2009, 12:56

Zamierzam kupić nowe auto i przymierzam się do kupna Volvo C30 (przesiadam się z Corolli). Co myślicie o tym aucie? Czytałem sporo w necie na ten temat, ale wolę opinię żywych osób. W sumie same dobre rzeczy czytałem. Jedyny minus to że części zamienne nie są zbyt tanie, ale z drugiej strony ponoć jest mało awaryjny.
micolay
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

23 Gru 2009, 09:08

Witam, jeżdżę tym autkiem na razie niedługo bo od 1 października (jeszcze tym w starej budzie - i całe szczęście) Mam go w wersji 1,6 D. Jest super. Zrywny , krótkie przełożenia, cichutki, niezłe przyśpieszenie, bardzo komfortowy, bezpieczny, stabilny na drodze i w zakrętach świetnie się trzyma.. Nie zamieniłabym go na inny samochód. Poprzednio jeździłam audi A3 ale jazda C30 sprawia mi większą przyjemność. Bardzo polecam... tym bardziej że ma świetny design, jest ich bardzo mało na drogach więc zaspokajają próżność :)
Motylek1976
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

07 Sie 2010, 19:52

C30 to ekologiczna strona Volvo. Pojawiło się info o przekazaniu przez Volvo Cars 10 sztuk elektrycznych Volvo C30 BEV dla szwedzkiej spółki Goteborg Energi. Jest to pierwszy samochód Volvo napędzany tylko energią elektryczną. Jego ładowanie trwa 8 godzin i wystarcza na przejechanie 150 km.

Ale są c30 i dla przeciętnego użytkownika :)
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
celot
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Sie 2010, 21:59

Jeśli chodzi o podejście ekonomiczne w tym modelu to zgadzam się. Bardzo ekonomiczny silnik 1.6 w dieslu (DRIVe) - praktycznie jedyny samochód w segmencie, który może dorównać w zużyciu ON Golfowi VI w wersji BlueMotion - 3,8l ON/100km.
Design - mi osobiście tył, tak sobie podchodzi, ale to moje zdanie.
Gufi
Aktywny

26 Wrz 2010, 20:58

Nie wiedziałem że są golfy z takim silnikiem BlueMotion masz coś więcej na ten temat ?
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw

06 Paź 2010, 17:12

Podobno ten samochód zwraca szczególną uwagę kobiet, jako małe i zwrotne auto kojarzy się z czymś przytulnym. Mi osobiście auto się podoba chociaż nie jest tak drapieżne jak pozostałe modele :)
qatrrrro
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sztuczna inteligencja ma rozładować korki w Bangkoku
    Toyota Mobility Foundation razem z partnerami publicznymi i prywatnymi uruchomiła nowy projekt, w którym zaawansowana analityka danych przy użyciu sztucznej inteligencji i technologii uczenia się maszyn posłuży do ...
    Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...

23 Paź 2010, 19:36

No tak ale jest sympatycznym autem wersja ECO c30 jeszcze bardziej mi się podoba ograniczona ilość CO2

[ Dodano: 7 Listopad 2010, 14:08 ]
Volvo C30 BEV jest określany jako następny krok w rozwoju ekologicznych samochodów przez markę Volvo mówi się również o Volvo C30 zasilane wodorem. C30 to pierwszy samochód, który po wyczerpaniu energii elektrycznej będzie mógł jechać dzięki zasilaniu wodorowemu.

[ Dodano: 17 Listopad 2010, 13:37 ]
Marka Volvo prowadzi prace nad zwiększeniem zasięgu elektrycznego samochodu - Volvo C30 BEV. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych ogniw paliwowych, samochód na jednym ładowaniu ma pokonać 240 km

[ Dodano: 25 Listopad 2010, 09:59 ]
Funkcją Start/Stop, która wyłącza silnik podczas postoju pozwala zaoszczędzić paliwo, na przykład na światłach lub w korku ulicznym. Funkcja ta, wraz z szeregiem innych ulepszeń w sterowaniu silnikiem i technologii spalania.Volvo C30 DRIVe z funkcją Start/Stop umożliwia zatem przebycie 1380 km na jednym baku o pojemności 52 l.

[ Dodano: 15 Grudzień 2010, 23:28 ]
C30 BEV określany jako następny krok w rozwoju ekologicznych samochodów przez Volvo mówi się również o Volvo C30 które będzie zasilane wodorem, jako pierwszy samochód, który po wyczerpaniu energii elektrycznej będzie mógł jechać dzięki zasilaniu wodorowemu, które nie będzie pobierane ze zbiorników z wodorem. Co myślicie o takiej formie zasilania ?

[ Dodano: 22 Grudzień 2010, 10:50 ]
Co do wymiarów tego zgrabnego hatchback'a to ma on długość 426,6 cm, szerokość 178,2 cm i wysokość 144,7 cm, rozstaw osi 264 cm.

[ Dodano: 6 Styczeń 2011, 23:03 ]
Sam nie wiem patrząc na c30 czy wybrał bym diesla czy benzyniaka hymm w benzynie są dostępne silniki :

T5 (230 KM)
2.0 (145 KM)
1,8 (125 KM)
1,6 (100 KM)

a jako diesel :

D5 (180 KM)
2,0D (136 KM)
1,6D (109 KM)

[ Dodano: 14 Styczeń 2011, 21:09 ]
Na Volvo C30 BEV przeprowadzono test zderzeniowy. Samochód został zaprezentowany na targach motoryzacyjnych w Detroit, podczas których Stefan Jacoby zapewnił, że Volvo C30 BEV jest tak samo bezpieczne jak jego konwencjonalny odpowiednik.

[ Dodano: 30 Styczeń 2011, 10:36 ]
Przeprowadzono testy zderzeniowe elektrycznego Volvo BEV c30

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Elektryczny silnik wyszedł nie tknięty z tego testu. Obie wersje C30 są tak samo bezpieczne dla kierowcy i jego pasażerów w momencie wypadku na drodze.

[ Dodano: 5 Luty 2011, 21:55 ]
Volvo c30 jest jeszcze wersji T5 R design tu można zobaczyć jak to cudo :D się wykazuje

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[ Dodano: 21 Maj 2011, 15:01 ]
Volvo opracowało ciekawą wersję modelu C30 o nazwie Black Design, samochody z serii Black Design będą oferowane wyłącznie na rynku włoskim. C30 Black Design będą dostępne tylko w trzech kolorach – białym, szarym i pomarańczowym dostępne silniki diesla 113 KM 148 KM , benzynowy 2,0 litrów o mocy 143 KM.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Maj 2012, 21:25

chciałbym kupić takie autko ale nie wiem czy za ok 35000 nie bedzie to jakis "lewus" np ten, jak to ocenic?
[link do Otomoto wygasł]
janos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 2002
Auto: w trakcie zakupu