Co na pierwszy samochód do 7/8 tyś ?

03 Maj 2010, 08:40

Witam

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze samochodu do ok. 8tys,nie ponad :P

Osobiście zastanawiałem się nad :
* BMW e36 318 / IS
* Opel Vectra B
* Honda Civic

Co powiecie na temat tych modeli ? Od razu mówię,że szukam czegoś taniego w eksploatacji itd. A może jest jakiś inny model godny uwagi

Pozdrawiam !
Jubiler
Nowicjusz

Miejscowość: P-sz

03 Maj 2010, 08:59

Mazda 323F BA dziękuje za uwage :smile:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Maj 2010, 09:28

hehe. Mazde własnie odrzucałem z wyglądu ale przeciez to nie jest najważniejsze.

Podasz kilak argumentów co stoi za nią ? z tych co podałem to rozumiem,że żaden się nie nadaje,tak ?
Jubiler
Nowicjusz

03 Maj 2010, 10:48

ja tam zawsze polecam Daewoo Lanos. tani, w bogatej wersji, niezawodny, blach ocynk, łatwy do przeróbek róznego rodzaju
Lanos
Nowicjusz

Miejscowość: DB

03 Maj 2010, 11:19

Lanos napisał(a):ja tam zawsze polecam Daewoo Lanos. tani, w bogatej wersji, niezawodny, blach ocynk, łatwy do przeróbek róznego rodzaju

no chyba nie bardzo łatwy do przeróbek,do Lanosa ciężko jest dostać części szczególnie te tuningowe a jak już to muszą być robione na zamówienie.Jak autorowi tematu pasuje to oczywiście moze sie porozglądać za Lanosem w najbogatszej wersji i za te pieniądze dostanie już nawet Lanosa poliftingowego czyli 2000r (jak dla mnie z o wiele ładniejszym wnętrzem).

oczywiście ten jest tylko przykładowy pierwszy lepszy z neta żeby mi nie którzy nie pisal że od do itd.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do argumentów do 323F to chodzi mi głównie o awaryjność bo większość użytkowników ją sobie chwali i często też młodzi driverzy ją własnie wybierają.A co do reszty propozycji autora to oczywiście każda sie nadaje tylko tak Civica i Vectre lubi ruda niestety.
Barol
Awatar użytkownika

03 Maj 2010, 11:24

323F też lubi rdza, trudno mówić o bezawaryjności samochodu który ma około 15 lat tu już niemal nic nie zależy od producenta tylko od poprzednich właścicieli inna sprawa, że części do 323f wcale tanie nie są.
Jeśli ma być tanie w eksploatacji to polecam Fiata Bravo z końca produkcji, części kosztują grosze a samochód ma młodzieżowy wygląd.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2010, 11:27

No to wiadome jak sie dba tak sie ma.No i tutaj też bdb przykład Fiata Bravy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Maj 2010, 11:53

to nie ma żadnych przeciw wskazań co do CIvic i vectry ? Daewoo odpada,nie dla mnie.
Jubiler
Nowicjusz

03 Maj 2010, 12:15

Znaczy sie tak jak pisałem że lubi je ruda.
Barol
Awatar użytkownika

03 Maj 2010, 12:34

poza tym nic z nim tragicznego się nie dzieje ? nie należą do najbardziej awaryjnych ?
Jubiler
Nowicjusz

04 Maj 2010, 08:21

Moim zdaniem na to czy Honda którą znajdziesz będzie awaryjna czy nie,decydujący wpływ będzie miało,to w jakim stanie znajdziesz dany egzemplarz,kto nim jezdził i jak korzystał z dobrodziejstw dynamiki silnika oraz po prostu jej przebieg i bieżące naprawianie auta "na czas" do tej pory.
Niestety... Znalezc idealną Hondę będzie Tobie ciężko. Prędzej importowaną świeżo niż kilkakrotnie odsprzedawaną w kraju...
Takie odsprzedawanie w PL świadczy,że auto jest kiepskie,bo nikt nie rozstaję się prędko z dobrą Hondą..! Oczywiście okrągłego hatchbaka polubili młodzi z ciężką nóżką,a więc lepiej szukac "sedanowatego" hatchbacka.
Ktoś napisał i Bravo/a..?
Niezły pomysł! Polecam 1,9 Jtd 105 KM lub benzynkę 1,2-16V-82 KM.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna

06 Maj 2010, 12:39

Dzięki Artur za odpowiedz.Z tego co widzę na allegro to trudno dostać Hanie w dobrym stanie. A co do Bravo te ze słabszymi silnikami się nadają ? Czy tylko 1,9 JTD się w nich liczy ?

Mam pytanie jeszcze co do Hyundai Copue bywają w stosunkowo niskiej cenie. Jak jest z jego awaryjnością ? Dobre somochodziki czy tylko ładnie wyglądają ?
Jubiler
Nowicjusz

06 Maj 2010, 14:03

Widzisz... Na chłopski rozum,to wykładnikiem przydatności i korzystności posiadania danego modelu i marki jest jego cena na rynku aut używanych. Rynek jest najlepszym weryfikantem !!! Nie ma przecież jakiejś zmowy narodowej ,że np:Hondy są droższe niż Hyundai-e...,a VW droższe niż Łady... :smile:
Dlatego odpowiedz sobie sam na pytanie dlaczego Hyundai chodzi po tyle ile chodzi...
Dla mnie to niedorobiona,plastikowa egzotyka,która jak jest "starawa" to robi się niebezpiecznie kłopotliwa dla własciciela. Co innego współcześnie auta tej marki.To już inna bajka (z resztą podobnie jak Kia)
Wracając do Bravo/a.Dlaczego wypłynął wogóle taki temat ?
Otóż dla mnie jest to niestary model,ładny,niegnijący i do tego z jtd naprawdę szybki z umiarkowanym spalaniem. poza tym można go miec w dobrym roczniku za niewygórowaną cenę.Czy się psuje..? Tak... jak każdy inny samochód,o który właściciel nie dba !!! Nie ma znaczenia czy to Fiat,Honda czy BMW. jak ktoś ma kilkunastoletni pojazd z kilkusetysięcznym przebiegiem i w porę wcześniej nie było naprawiane w nim zawieszenie,hamulce czy osprzęt silnika to będzie się on psuł.Każde auto się zużywa...
Co do wersji benzynowej z 1,2 Bravo/a,to wcale nie jest taki muł i również spala rozsądne ilości benzyny.Proponuję kuknąc na stronę "autocentrum" na recenzje posiadaczy.Silnik mimo swych 82 KM,potrafi sprawnie ruszyc budą w ok.12s do 100km/h ,a spalanie wynosi ok.8l...Rozbuja "bolid" do 175 km/h więc parametry są ok. Niestety traci te właściwości jadąc na lpg...chociaż toleruje gaz. Inne wersji jak 1,4 12v mają kłopoty ze smarowaniem w silniku oraz mają mniej koni (z reguły są więc tańsze w odsprzedaży). Za to 1,6 16v uwielbia benzynę...
Wracając do początku,to jtd wydaje się najrozsądniejszym wyjściem pod warunkiem pokonywania sporych rocznych przebiegów. No i oczywiście trzeba znalezc dobry egzemplarz !!!
Tak więc jak napisałem wcześniej: albo jtd albo 1,2 16v.

Nie omieszkam dodac,że nie warto przy tym rezygnowac z szukania atrakcyjnej Hondy lub całkiem innego fajnego modelu auta jak np. Almera czy Ibiza.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna

06 Maj 2010, 21:59

Mam brave z silnikiem 1,2 i osiagami potrafi mile zaskoczyc :wink: a pali naprawde malutko, bravo z powodu nieco mniejszych gabarytow moze byc nawet bardziej dynamiczne
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

08 Maj 2010, 08:36

Citroenka Xsarę z silnikiem 1.4 75 koni. wyciąga ze 180 km/h. A poza tym ŚWIETNYM wyborem jest Lanos z silnikiem 1.5 100 koni, tańszy od xsary a mocy ma więcej i jest tańszy.peugeot 306 jest jeszcze dobry, ale Psuje się ciągle. Szkoda. silnik 1.6 90 koni porządny do codziennej jazdy. no, ale. jak już to naprawdę polecam lanosa. wersje silnikowe deawoo -
1.4 75 km
1.5 86 km
1.5 100 km
1.6 106 km
( Wszystkie wersje z silnikami Benzynowymi)
blondi713
Nowicjusz

Miejscowość: Kozienice