Co najpierw? Rejestracja czy założenie LPG?

06 Maj 2019, 07:36

Cześć, potrzebuję pomocy w pokierowaniu mnie w całej papirologii.
Kupiłam samochód w Polsce od osoby prywatnej w benzynie.

Jak na razie opłaciłam tylko podatek do US.

Chciałabym założyć w nim gaz i nie wiem teraz jaka powinna być kolejność. Czy mogę zrobić tak:
1) założenie gazu
2) rejestracja w starostwie
3) opłacenie oc?

Z tego co wyczytałam to i tak po zamontowaniu gazu muszę to zgłosić do urzędu.

Dziękuję za pomoc :)
iwona111
Nowicjusz

06 Maj 2019, 08:19

iwona111 napisał(a):Z tego co wyczytałam to i tak po zamontowaniu gazu muszę to zgłosić do urzędu.
Dobrze wyczytalaś... :wink:
Masz termin niby 30 dni ale jak go przekroczysz to z tego tytułu nie poniesiesz zadnej kary.Najlepsze rozwiązanie to zalozyć instalacje gazową i wtedy azymut do WK. Jedna wizyta i po zawodach.Oczywiscie pod warunkiem ze pojazd ten jest zarejestrowany w tym WK....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Maj 2019, 10:14

Teraz samochód jest zarejestrowany w innym mieście niż mieszkam.
iwona111
Nowicjusz

06 Maj 2019, 10:22

Myślisz że znajdziesz zakład który zainstaluje Ci w ekspresowym tempie instalację LPG? Z tego co wiem w dobrych zakładach czeka się nawet po miesiąc czasu na termin.

Druga sprawa to OC jak kupiłaś samochód to masz 14 dni na zgłoszenie tego faktu do ubezpieczyciela i on wtedy może ci zrobić rekalkulację składki.

Ja bym na twoim miejscu przerejestrował auto i załatwił sprawę z OC i na spokojnie założył instalację LPG. Przy takiej kolejności nie będziesz miała ciśnienia i będziesz mogła spokojnie wybrać odpowiedni dobry warsztat montujący instalacje gazowe.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Maj 2019, 13:34

Hmm jest to rozsądna propozycja. Jak na razie auto stoi i nie jest jeżdżone. A przed chwilą zapisałam się internetowo do starostwa dopiero na 22 maja. A czy mogę też opłacić OC na starym numerze rejestracyjnym?
iwona111
Nowicjusz

06 Maj 2019, 13:44

To jest ogólnie moje pierwsze auto i ja nie mam jeszcze żadnych składek nigdzie opłaconych
iwona111
Nowicjusz

06 Maj 2019, 13:57

iwona111 napisał(a):. A czy mogę też opłacić OC na starym numerze rejestracyjnym?
Oczywiscie ze tak.Po zalatwieniu wszystkich spraw zwiazanych z rej.ubezpieczyciel zmieni Ci nr.rej. i po sprawie...
Ps.czy dotychczasowy wlaściciel dał Ci blankiet ubezpieczenia OC.. :?: Czy dotychczasowy własciciel oznajmił Ci ze zlozy wypowiedzenie ubezpieczenia... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Maj 2019, 16:59

Tak dostałam polise z OC, która jest ważna do 17 maja. I również na niej jest adnotacja, że do kierowania pojazdem nie będzie upoważniona osoba, która posiada uprawnienia do kierowania tego typem pojazdem krócej niż 36 miesięcy. A ja zaliczam się do takiej osoby.
iwona111
Nowicjusz

06 Maj 2019, 19:56

iwona111 napisał(a):również na niej jest adnotacja, że do kierowania pojazdem nie będzie upoważniona osoba, która posiada uprawnienia do kierowania tego typem pojazdem krócej niż 36 miesięcy. A ja zaliczam się do takiej osoby.
W takim wypadku to sprawa juz jest wyjasniona.Myślę ze wiesz co masz dalej uczynić zeby wszystko było ok. :wink: Oczywiście postaraj się tej daty nie przekroczyć bo moze Cię spotkać kara w postaci $$$$ za przerwę w ubezpieczeniu pojazdu... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP